Jak zwonić się z pracy nie mając podpisanego kontraktu?

• Autor wątku Autor wątku Ola00311
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

Ola00311

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!
Pracuje w UK, 28.12.2016 zaczełam pracę w nowej firmie, jednak chciałabym się zwolnić. Nie podpisałam umowy, pracodawca również.
Taką samą sytuacje miała koleżanka która sie zwolniła i jej nie wypłacili 1300£ za ostatni miesiąc. Jak mogę uniknąć takiej sytuacji?

z reguly 2 tygodnie powiadomienia wystarczaja.
ladnie to tak pracowac nielegalnie swoja droga?

szymon_g napisał:

Ojj jak bardzo bym chciala pracowac nielegalnie bylabym kazdego miesiaca bogarsza o ok 800£. Niestety nie przy moim zawodzie :)

szymon_g napisał:
Po roku pracy przysługuje ci prawo (nie że dostaniesz) zażądania umowy na piśmie od pracodawcy. Jeśli przysyłą odcinki płacowe, nie potrzebujesz umowy do kredytu to umowa ci nie potrzebna- ważne żeby NIN i tax płacili. w praktyce dostaniesz go jak poprosisz- będzie to w najgorszym razie 0 houres contract.

Pracowałem bez umowy w jednej firmie przez 2 lata, w wielu innych krócej. Jak wysyłałem formularz zwrotu podatku to zwracali wszystko. W razie wątpliwości czy płacą "ZUS" można zadzwonić do tax office (wrząd skarbowy) i podać numer referencyjny płątnika. Można też w prognozie emerytury sprawdzić ile składek wpłynęło za dany rok.
Wystarczy że ZUS wynosi bodajże 11% i pracodawcy nie muszą kombinować i nie są sprawdzani na każdym kroku.

Brak umowy w UK nie świadczy o nielegalności zatrudnienia. Możesz uczyć mnie gry na gitarze raz w tygodniu godzinę za 15 funtów... i nie musisz mieć działalności gospodarczej, umowy ze mną i możesz to dopisać do zeznania podatkowego. Nikt nie będzie Cię nachodził i sprawdzał ile kasy za to dostajesz bo nie opłaca się kombinować.

Zasadniczo - nie za bardzo rozumiem pytanie... Nie podpisalas umowy ale pracodawca odprowadza za Ciebie skladke NIN i placi tax, czy kase dostajesz 'do reki' i nie dostajesz zadnych 'payslip's' itp?
Brak umowy w UK nie świadczy o nielegalności zatrudnienia. Możesz uczyć mnie gry na gitarze raz w tygodniu godzinę za 15 funtów... i nie musisz mieć działalności gospodarczej, umowy ze mną i możesz to dopisać do zeznania podatkowego. Nikt nie będzie Cię nachodził i sprawdzał ile kasy za to dostajesz bo nie opłaca się kombinować.

I tu sie mylisz - wedlug prawa KAZDY dochod powinien byc zgloszony i opodatkowany. Kazdy jednak wie, ze jesli od czasu do czasu pomozemy sasiadowi czy jego znajomemu np. przygotowac jego syna do jakiegos egzaminu itp. nikt nie bedzie tego zglaszal i bawil sie w podatki.
Jesli jednak cos robimy regularnie, przez dluzszy okres czasu i pobieramy za ta czynnosc wynagrodzenie - powinnismy zarejestrowac dzialalnosc, zglosic to jako 'income' i powinno to zostac opodatkowane.
To tak w regule i wg prawa.
A jak to wyglada w praktyce to kazdy wie :p

BTW
Pracowałem bez umowy w jednej firmie przez 2 lata, w wielu innych krócej. Jak wysyłałem formularz zwrotu podatku to zwracali wszystko.

Jesli dostawales zwrot podatku, to znaczy, ze nie przekroczyles progu podatkowego (Personal Allowance). Nie jest wazne w ilu firmach czy agencjach pracowales... Wazne jest ile w kazdej z nich w danym roku podatkowym zarobiles (kwoty te sa sumowane). Jesli nie przekroczyles PA (w tym roku jest to 11.500 funtow) nie placisz podatku dochodowego i mozesz sie starac o pelny zwrot. Oczywiscie sa wyjatki i nie dotyczy to osob samo-zatrudnionych... Jednak jest to temat rzeka a to takie podstawy :) Jesli oszukales/nie zaplaciles naliczonego podatku napewno w przyszlosci zostanie to od Ciebie sciagniete (np w nastepnym roku podatkowym co miesiac/tydzien bedzie od Ciebie sciagana suma dodawana automatycznie do taxu [np jesli zalegales 120 funtow w nastepnym roku podatkowym co miesiac bedziesz placil extra 10 funtow miesiecznie do podatku].
Jesli swiadomie zatailes/oszukales brytyjski urzad skarbowy - czekaja Cie duzo wieksze problemy i konsekwencje...
Tak jak w PL - skarbowka zawsze Cie znajdzie i rozliczy...
Jak ktos kiedys wspomnial - 'Na tym swiecie pewne sa tylko dwie rzeczy - smierc i podatki' :)

https://www.gov.uk/income-tax-rates

Ostatnia edycja:
Powrót