Jaka część spadku nalezy się mojej mamie?

• Autor wątku Autor wątku marerka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marerka

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jakiś czas temu, mój ojczym ciężko zachorował.11.10.07 w pełni świadomy, podpisał umowę końcową odnośnie sprzedazy działki. Rodzice podali swój nr konta na które 25.10.07 mają wpłynąć pieniądze, 140000zł. Mama jest współwłaścicielem konta. Ojczym umówił się SŁOWNIE ze swoją siostrą, bez obecności notariusza, żę da swoim dzieciom( z którymi nie utrzymuje kontaktów od 14 lat) po 20.000zł. Jest ich dwoje. W tej chwili Ojczym jest już nieprzytomny. Leży pod tlenem. Ma oprócz raka i silnej zakrzepicy...udar.Ale powracając do sprawy. Jak to jest z tym podziałem pieniędzy za działkę, skoro umowę podpisał będąc jeszcze świadomym. wszystko odbyło się w obecności notariusza. Czy mojej mamie nalezy się 1/3, czy 1/2 w przypadku gdy Ojczym umrze, a pieniadze nie dotrą na konto? A co jeśli dojdą, a ojczym umrze po tygodniu od wpłaty? Ile należeć się będzie dzieciom?

Pytanie: Czy działka należała tylko do ojczyma? z informacji wynika ze RACZEJ tak - wtedy matka w zbiegu z dziećmi otrzyma co najmniej 1/4. Jesli dzieci jest 2 to 1/3, jesli trojka to 1/4, jesli 4 to 1?/4, jesli 5 to 1/4. Wspolwłasnosc konta nie ma tu nic do rzeczy. Oczywiscie chodzi o post. spadkowe. Jesli dzialka nalezala do obojga to polowa dzialki (polowa pieniedzy) nalezy sie matce. A co do polowy ojczyma to nastąpi post. spadkowe opisane wyzej.Czyli matka otrzyma 1/2 plus co najmniej 1/4

Tak, działka jest mojego ojczyma. Czyli Mojej mamie nalezy się 1/2 i jeszcze 1/4? Bo już nie rozumiem...Przepraszam, ale gubię się w tym wszystkim

Uporzadkujmy wszystko od początku.
1 Dzialka nalezala tylko i wylacznie do ojczyma czyli do jego majatku wspolnego.
2 Nawet jesli pieniadze wplywaja na konto wspolne to i tak nalezaly tylko i wylacznie do ojczyma (mimo watpliwosci prawnikow - pamietasz brak konta premiera??)
3. Nie ma znaczenia chwila wplywu gotowki - przy umowie sprzedazy gruntu (rzecz oznaczona co do tozsamosci) dochodzi ona do skutku w momencie podpisania a nie wplywu gotowki
4. Po ojczymie dziedzicza w pierwszej kolejnosci: malzonek i jego dzieci, takze adoptowane
5. Malzonek w zbiegu z dziecmi dziedziczy zawsze co najmniej 1/4, tzn jesli mial jedno dziecko to malzonek dziedziczy 1/2, jesli 2 dzieci to malzonek dziedziczy 1/3, jesli 3 dzieci malzonek dziedziczy 1/4, jesli 4 dzieciu to malzonek nadal dziedziczy 1/4 a reszte (3/4) ta czworka dzieci.
6. Do dziedziczenia dojdziesz takze Ty jesli jestes przez ojczyma adoptowana
7. Warto sprawdzic sklad spadku. Jesli ojczym umarl to spadkobierca (np matka) moze wystapic z wnioskiem o spis inwenatrza - wtedy bedzie wiadomo co wchodzi w sklad spadku. Moze sie okazac ze jest wiecej dlugow niz aktywow wiec nie warto go przyjmowac.
8. Radze zlozyc oswiadczenie o przyjeciu spadku z dobrodziejstwem inwenatrza (wtedy sad z urzedu sporzadzi spis podany w pkt 7).
9. Jesli Ty dziedziczysz z ustawy po ojczymie (jestes przysposobiona) to jesli o\drzucisz spadek np z powodu dlugow to spadek nabeda twoje dzieci (wtedy bedziesz musiala zlozyc osw. o odrzuceniu spadku w imieniu dzieci jako ich przedsawiciel ustawowy). Jesli malzkonka ojczyma odrzuci spadek to on na Ciebie nie przejdzie
10.Reguly te dotycza tylko dziedzieczenia ustawowoego, wystepuujacego gdy ojczym nie sporzadzil testametnu lub powlal w nim kogos dfo jakiejs czesciu spadku

Powrót