jaka forma działalności dla doradztwa hotelowego

• Autor wątku Autor wątku Monikitaa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Monikitaa

Użytkownik
Odpowiedzi
73
witam serdecznie,

noszę się z założeniem działalności gospodarczej jednoosobowej na początek firmy doradczej z zakresu zarządzania i inwestycji hotelowych.
zastanawiam się jaka forma prawna spółki będzie dla mnie najbardziej korzystną - czytaj najtańszą, nabardziej dogodną we współpracy z hotelami i inwestorami hotelowymi, którym za usługi doradcze winnam wystawiać faktury.

będę wdzięczna za informację, serdecznie pozdrawiam,

M.

Możesz po prostu uzyskać wpis do EDG i wykonywać swoją działalność w oparciu o umowy zlecenia. Jednoosobowo nie założysz spółek osobowych, a kapitałowe się nie opłacają..

bardzo dziękuję za szybką odpowiedź. czy mogłabym prosić o jej rozwinięcie - mam tu na myśli głownie kwestię rozliczania się z fiskusem - jaka forma będzie dla mnie najkorzystniejsza. jak to na początku w firmie, na pewno nakłady będą przewyższać przychody, czy mogę je odliczać prowadząc działalność gospodarczą i do jakiego poziomu?
no i co najważniejsze - ZUS, płacić samemu czas będzie zacząć, czy tutaj jest też jakaś forma szczególnie polecana.

bardzo będę wdzięczna za odpowiedź, serdecznie pozdrawiam,

M

Z Zusem dużego wyboru nie ma :), trzeba go płacić i tyle.. Jednakże w początkowym okresie prowadzenia DG opłata ta jest dużo niższa niż standardowa składka.
(o ile to twoja pierwsza DG).

Możesz odliczać dużo rzeczy.. Jako doradca hotelowy zapewne będziesz mieć auto i związane z nim wydatki. To jest ostatni rok kiedy można będzie zakupić auto "z kratką" i cieszyć się z jego zalet.
Zależy głównie jakie inne koszty poniesiesz.
Myślę, że lepiej byłoby rozwinąć dyskusję przenosząc do działu gospodarczego.

bardzo Ci dziękuję za odpowiedź, raz jeszcze serdecznie pozdrawiam,
M

Monkitaaa, wystarczy zapytać w jednym wątku...

witam Ag_Maz,

jestem tutaj po raz pierwszy, mój interlokutor wyżej poradził mi przeniesienie wątku do działalności gospodarczej, co uczyniłam...czy to takie wielkie faux pas ? mam nadzieję nadal na pomocną odpowiedź. dziękuję, pozdrawiam

Widzę, że moderator połączył wątki. Zdziwiłam się, że założyłaś nowy temat, skoro w tamtym dostawałaś odpowiedzi...

Powrót