Jaka jest dopuszczalna wysokość krawężnika przy wjeździe/zjeździe na parking?

• Autor wątku Autor wątku rudyroman
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rudyroman

Witam. Jakiś czas temu miałem kolizję ze sarną, po tej kolizji zmieniłem samochód. I od tego czasu zaczęły się schody:/ Samochód to limuzyna przez co zjazd z wysokich krawężników to spore utrudnienie by zjechać nie przycierając podłogą. Tym samochodem codziennie jeżdżę do teściów (dwa razy dziennie), aby do nich dojechać muszę przejechać przez parking należący do urzędu gminy i później żeby wrócić muszę z niego zjechać. I przy każdym zjeżdżaniu przycieram podłogą o krawężnik (do tego stopnia że mam już strasznie porysowaną podłogę i pogięte elementy zawieszenia przez co czeka mnie prostowanie co wiadomo wiąże się z kosztami i to zapewne sporymi bo i samochód dosyć drogi). I tutaj mam pytanie czy mogę coś z tym zrobić? Już nawet nie chodzi mi o zwrot kosztów prostowania, tylko żeby coś zrobili z tym krawężnikiem bo co z tego że wyprostuję jak za chwilę znów pognę. Czy wiecie może jaka jest dopuszczalna wysokość krawężnika przy wjeździe/zjeździe z parkingu?
Dodam że auto nie jest w żaden sposób obniżone, zawieszenie seryjne, koła jak zaleca producent.
Poprzednim autem też czasem zdarzyło mi się przytrzeć, ale były to bardzo sporadyczne przypadki tylko wtedy jak prostopadle najechałem. Ale tym które mam teraz praktycznie za każdym razem przycieram.

Szukałem:) Czytałem ten temat jednak tam sprawa tyczy się normalnie krawężnika do którego się dojeżdża a mi chodzi o taki w miejscu zjazdu/wjazdu na parking.

Niestety jeszcze nie mierzyłem bo dziś rano odwożąc narzeczoną do domu teściów znów przytarłem i coś we mnie pękło i postanowiłem że coś z tym muszę zrobić bo nie dość że spłacam kredo na auto to jeszcze muszę przez to dokładać do niego a nie po to kupowałem drogie auto żeby dłubać przy nim. Zdjęcia też nie mam niestety ale już patrzę na street view.

https://www.google.pl/maps/@49.8682...k3gjiwuAkExw!2e0!7i13312!8i6656!6m1!1e1?hl=pl

Link do street View. po lewej jest ten przejazd. I tam za każdym razem przycieram.
Sprawa tyczy autka S80 które ma 2.8m rozstawu osi przez co zjeżdżając tył mam jeszcze na parkingu a przednie koła już na asfalcie.

Ostatnia edycja:
http://www.bip.pilchowice.pl/attachments/1954_Opis techniczny.pdf
Tutaj znalazłem ciekawe info gdzie inna gmina wystosowała odpowiednie warunki techniczne zamówienia i na zjeździe/wjeździe na parking wysokość krawężnika ma mieć 4cm (jest to na 3 stronie) A tam gdzie ja przycieram to na biedę jest z 10cm.
Inny podobny projekt czytałem przed chwilą a tam??? 3cm. Kurcze nie mogę nigdzie znaleźć informacji jaka jest dopuszczalna wysokość wg norm lub dz.u.

Ostatnia edycja:
Dzwoniłem dziś do zarządu dróg i tam miły Pan powiedział mi że przy wyjazdach/wjazdach max stosuje się 6cm krawężnika a i że to jest i tak górna granica tylko w niektórych przypadkach jak np. mają zamiar niebawem podnosić nawierzchnię drogi a zwykle jest to 2-4cm. U mnie tak na oko stwierdzam dobre 10-12cm. Przy 6cm to ja bym ani tyci nie przytarł.

Powrót