Jaka kara grozi za przewiezienie 4 kg wiecej tytoniu z Belgii do Anglii?

• Autor wątku Autor wątku tom8621
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tom8621

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam. Mam zamiar wybrac sie w nastepnym tygodniu po tyton do Belgi( Obecnie mieszkam w Anglii). Obliczylem ze aby oplacalo nam sie jechac musimy jechac w 4 osoby i wziasc nie 4kg ile jest dozwolone na 4 osoby,a 7kg jaka kara nam grozi w razie kontroli. Prosze o odpowiedz,z gory dziekuje

Utrata tytoniu, pojazdu i clo do zaplaty. 4 osoby po 7 kg tytoniu? Ile mozna na tym zarobic? Ja ostatnio przywiozlem 3 kg samolotem i nie martwilem sie ze mi zabiora :) z tym ze ja nie myslalem o tym zeby mi sie oplacalo :) wiozlem dla siebie. Zeby zwrocil ci sie koszt podrozy wystarczy bys przywiozl 1kg. Palacz na 1kg oszczedza okolo 200 funtow wiec nie sadze by pozdroz do Belgii kosztowala wiecej. Po ile sprzedajecie 50g zeby oplacalo sie jezdzic?

Ostatnia edycja:
Nie zrozumielismy sie, mam zamiar przewiezc 7 kg tytoniu, na 4 osoby czyli 3 kg wiecej niz mozna. Mam rozumiec ze jak przewioze 3kg wiecej, a np 15 kg wiecej to taka sama kara mnie czeka? Czyli mozna wziasc 4kg na 4 osoby i nic ani grama wiecej. Tyton L&M 44g sprzedajemy po 7.5£

tom8621 napisał:
Nie zrozumielismy sie, mam zamiar przewiezc 7 kg tytoniu, na 4 osoby czyli 3 kg wiecej niz mozna. Mam rozumiec ze jak przewioze 3kg wiecej, a np 15 kg wiecej to taka sama kara mnie czeka? Czyli mozna wziasc 4kg na 4 osoby i nic ani grama wiecej. Tyton L&M 44g sprzedajemy po 7.5£
zgodnie z prawem nie wolno ci przywiesc ani grama na handel. przewozac ten kilogram ktory nazywasz limitem choc tak naprawde on limitem nie jest rowniez lamiesz prawo. ja doskonale zrozumialem to co napisales, przewozac 7 kg na 4 osoby ryzykujesz tyle samo co przewozac 40 kg na 4 osoby, po co jezdzic co tydzien i zarabiasz grosze skoro ryzyko jest takie samo i mozna przywiesc duzo wiecej i zarobic wiecej? :)

Ogolnie to nie handluje tytoniem,jade po tyton dla siebie, a troche tez chce sprzedac zeby soe za paliwo wrocilo. Dobrze. Napisales jak to wyglada od strony prawnej, a jak jest w rzeczywistosci,jesli ma sie np. kilogram wieceje na 4 osoby, to przymykaja oko?

tom8621 napisał:
Ogolnie to nie handluje tytoniem,jade po tyton dla siebie, a troche tez chce sprzedac zeby soe za paliwo wrocilo. Dobrze. Napisales jak to wyglada od strony prawnej, a jak jest w rzeczywistosci,jesli ma sie np. kilogram wieceje na 4 osoby, to przymykaja oko?
jakiekolwiek motywy by toba nie kierowaly to lamiesz prawo. temat wyglada na do zamkniecia.

eee tam, 3kg na 4 osoby to 750g na łeb więcej. angole nawet nie zauważą. co innego jakby każdy miał te 3 kilo więcej, to moim zdaniem skończyłoby się na propozycji zapłaty opłat celno-skarbowych badź utracie tytoniu.

Tez mi sie tak wydaje, przeciez za te 2 kg wiecej na 4 osoby chyba nie zabiora mi samochodu. A wiesz to z doswiadczenia ,czy tak myslisz?

jerry23 napisał:
eee tam, 3kg na 4 osoby to 750g na łeb więcej. angole nawet nie zauważą. co innego jakby każdy miał te 3 kilo więcej, to moim zdaniem skończyłoby się na propozycji zapłaty opłat celno-skarbowych badź utracie tytoniu.
nie ma takiej opcji by celnicy zatrzymali przemytnika i proponowali mu zaplate cla. jesli dojdzie do przesluchania i dojda do wniosku ze zabieraja tyton to zabiora tez samochod.

Witam. Bylem w ostatnia niedziele wkoncu po ten tyton. Bez problemu przewiozlem 6 kg na 4 osoby, wiec oplacalolo sie jechac, zostawie troche dla siebie a reszte sprzedam, poprostu taka wyprawa zyskam tyton na ok 10 miesiecy zadarmo. Wie ktos jak czesto mozna jezdzic po tyton. Bo niektorzy mowia ze jesli wieziesz dozwolona ilosc to mozna co tydzien, ale moim zdaniem jest to niemozliwe

Możesz i codziennie. Do pierwszej kontroli. Zanotują, pożyczą szerokiej drogi. Jak za tydzień znów cię skontrolują to powiedzą że sorry, ale nie jesteś smok wawelski byś wypalił 1 kg w tydzień i te obecne to na pewno nie na własne potrzeby. I konfiskata.

Boloney napisał:
masz racje, wydaje ci sie.
Nie przesadzaj, nie te ilości. Jakby wiózł cały bagażnik ponad norme, to jak najbardziej. Ale nie za 1-2 kg

Ostatnia edycja:
Powrót