Jaką karę sobie wymierzyć?

• Autor wątku Autor wątku wiwi2309
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiwi2309

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Mój mąż dostał akt oskarżenia, w którym zarzuca mu się czyn a art. 270§1kk w zb z art. 276 w zb z art. 284§2kk w zw z art. 11§2kk w zw z art. 12kk, chodzi o fałszowanie faktur (88 sztuk). W prokuraturze przyznał się do winy i zdecydował się na dobrowolne poddanie się karze, niestety prokuratura nie złożyła takowego wniosku do Sądu. Mąż nigdy nie był karany, od 2.5 roku nie pracuje w tej firmie, ma nową pracę, jesteśmy małżeństwem od 2 tygodni (nie wiem czy dla Sądu to ma jakieś znaczenie). Moje pytanie brzmi co grozi mu za to przestępstwo? Wiem że jest możliwość samoukarania się na podstawie art. 387kpk i jaką karę może sobie wymierzyć?

Grozi mu do 5 lat pozbawienia wolności. Przestępstwa pewnie popełniał w celu osiągnięcia majątkowej więc Sąd może orzec obok kary pozbawienia wolności grzywnę. To tego na pewno naprawienie wyrządzonej szkody. Jeżeli jest niekarany może dostać wyrok w zawieszeniu, ale obowiązku naprawienia szkody nie uniknie. Myślę, że grzywnę Sąd również wymierzy w tym wypadku.

Trzeba pamiętać jednak o tym, że także i w tym przypadku prokurator może sprzeciwić się uwzględnieniu przez sąd w/w wniosku. Wówczas sąd przeprowadzi postępowanie dowodowe, a wydając wyrok wymierzy karę wg swego uznania...

maz przyznal sie, ale prokurator nie chcial pojsc na "ugode"?

MatF napisał:
maz przyznal sie, ale prokurator nie chcial pojsc na "ugode"?

Rozmawialiśmy z prawnikiem i uznał że najwidoczniej prokurator chciał jak najszybciej wypchnąć sprawę, żeby już mu nie zalegała w papierach, poprostu niech Sąd się tym zajmie a prokuratura ma o jedną sprawę mniej. Też byliśmy zdziwieni tym faktem ale wystosowaliśmy bezpośrednio do Sądu prośbę u samoukaranie zobaczymy czy zostanie to uwzględnione.

Powrót