Jaka kolejność..

• Autor wątku Autor wątku bubb
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bubb

Użytkownik
Odpowiedzi
177
Witam,

współwłaściciel rozebrał czesć budynku w trakcie rozbudowy , złożyłam skarge na decyzję PINB i GUNB do WSA i tę decyzję w WSA uchylono /wyrok prawomocny, z uzasadnieniem/. Współwłaściciel odwołał się do sądu apelacyjnego, ale nie napisał pisma adwokat, tylko on sam - skarge jego sąd odrzucił. Co teraz ?

WSA wskazał na doprowadzenie do stanu zgodnego z prawem /odbudowa rozbiórki/ czyli sprawa wróci do PINB. Ale zeby PINB rozpoczął postępowanie, musi mieć zwrot dokumentów. Czy ja, jako skarżąca powinnam wystąpić do WSA o wydanie wyroku z klauzulą , czy też SO sam prześle dokumenty z wyrokiem do PINB ?

bubb napisał:

Odrzucenie skargi kasacyjnej odnacza, ze prawomocne jest orzeczenie WSA i te wiaze organ co do dalszej sprawy.

Sad przekaze wyrok do organu, gdy akta wplyna z NSA

Mozna emailem spytac, kiedy NSA przekaze do WSA akta sprawy, a potem kolejnym emailem WSA ;)

Dziękuję,

na stronie WSA podane jest, ze wyrok nie jest jeszcze prawomocny, postanowienie o odrzuceniu skargi /z uzasadnieniem/ jest z 9 maja. Czy sądy mają jakieś terminy, w których muszą się zmieścić ?

bubb napisał:
Dziękuję,

na stronie WSA podane jest, ze wyrok nie jest jeszcze prawomocny,

dlatego najpierw email do NSA

bubb napisał:
Czy sądy mają jakieś terminy, w których muszą się zmieścić ?

Niestety nie ma trybu ponaglana sadu

Witam . mam podobny problem . Sąsiad rozebrał swoją część bliżniaka , choć miał zezwolenie na rozbudowę . Nadzór budowlany twierdzi , że samowoli budowlanej nie było . Będę pisał skargę na bezczynność urzędu w sprawie samowoli budowlanej . Czy może lepiej odwołanie od decyzji urzędu . Jak to było u Pani ? Czy pisała pani o przywrócenie do stanu początkowego czy do stanu zgodnego z prawem ? Może Pani napisać na mój adres :

Z góry dziękuję za szybką odpowiedź .

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót