jaka opłata

• Autor wątku Autor wątku asiunianr
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asiunianr

Użytkownik
Odpowiedzi
247
dług do zapłaty wynosi 69zł + odsetki i egzekucję prowadzi komornik.
Jeżeli wpłacę tą kwotę bezpośrednio wierzycielowi to ile opłat naliczy sobie komornik?

ok. 165 zł plus wydatki gotówkowe (5%, min 1/20 średniej krajowej)

a jeszcze jedna sprawa:
wcześniej miałam mandat wystawiony 10.04.2010r. W dniu 28.12.2012 roku wpłaciłam tą kwotę (100zł) bezpośrednio do wierzyciela mimo, że egzekucję prowadził komornik sądowy.
Po wpłaceniu kwoty komornik umorzył postępowanie na wniosek wierzyciela i ustalił koszty: doręczenie korespondencji 45,20 i opłata stosunkowa z art. 49 297,47zł
Czy to jest prawidłowa kwota?

Jaka jest dokładna data wszczęcia egzekucji? Mniej więcej w tamtym okresie zmieniła się ustawa, we wcześniejszej wersji mówiła wyłącznie o minimalnej opłacie stosunkowej właśnie w tej wysokości. Dopiero po zmianie pojawiła się opcja 1/20 średniej krajowej

wszczęcie egzekucji komorniczej 24.02.2011

Zmiany weszły w życie 15.10.2011 więc "podpadasz" w tamtej sprawie pod wyższą kwotę

ok ważne, że nie oszukał. a od tego też liczą się odsetki?
i kiedy przedawniają się te koszty?

Od kosztów nie ma odsetek ani dalszych kosztów i opłat stosunkowych. Przedawnienie to ponoć 10 lat

dziękuję bardzo za informację. Wracając jeszcze do tej kwoty 69zł. Znalazłam, że jest to za podatek od nieruchomości za luty 2012 a odsetki na tytule wykonawczym wpisane jest że nalicza się od 16.05.2012
Kiedy ta należność się przedawni jeżeli egzekucję prowadzi komornik sądowy?
Data wszczęcia egzekucji 17.12.2013

asiunianr napisał:
Znalazłam, że jest to za podatek od nieruchomości za luty 2012 a odsetki na tytule wykonawczym wpisane jest że nalicza się od 16.05.2012
Kiedy ta należność się przedawni jeżeli egzekucję prowadzi komornik sądowy?
Data wszczęcia egzekucji 17.12.2013
Zaraz, dlaczego egzekucję należności podatkowych prowadzi komornik? Jakiś zbieg egzekucji nastąpił?

Tak był zbieg egzekucji i Urząd Skarbowy przekazał to do Komornika

mogę liczyć na pomoc odnośnie daty przedawnienia?

właśnie szukam ale nic z tego nie rozumie. Jedni piszą, że przedawnia się jeżeli w tym czasie nie zdążą wydać tytułu wykonawczego, inni że jak prowadzi komornik to po 10 latach.

asiunianr napisał:
właśnie szukam ale nic z tego nie rozumie. Jedni piszą, że przedawnia się jeżeli w tym czasie nie zdążą wydać tytułu wykonawczego, inni że jak prowadzi komornik to po 10 latach.
Na mocy ustawy o drogach publicznych taka opłata przedawnia się z upływem pięciu lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym powinna zostać uiszczona.

Ostatnia edycja:
o kurcze. Nie wpadłabym, że mam szukać w ustawie o drogach publicznych gdyż był to lokal na sklep. Ale ok. I nie ma tu znaczenia że prowadzi to komornik? Po prostu jak minie 5 lat z urzędu się przedawni?

asiunianr napisał:
o kurcze. Nie wpadłabym, że mam szukać w ustawie o drogach publicznych gdyż był to lokal na sklep. Ale ok. I nie ma tu znaczenia że prowadzi to komornik? Po prostu jak minie 5 lat z urzędu się przedawni?
Przepraszam, pomyliłam wpis z innym tematem o opłacie parkingowej...

acha ok a więc jak będzie w moim przypadku?

Powrót