Jaka spółka czy nie spółka?

• Autor wątku Autor wątku wojas78
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wojas78

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam wszystkich,

Mam obecnie taki dylemat, otóż wróciłem w dobie tegoż kryzysu światowego zza naszej zachodniej granicy i chciałbym mieć firmę stolarską z kolegą, który już jest samo zatrudniony i posiada kilku pracowników. Otóż układ miałby być 50/50 więc koszty jak i zyski aby były po równo na każdego z nas. Niestety nie mogłem chyba lepiej trafić niż tutaj gdzie mam nadzieję dowiem się dokładnie jakie jest najlepsze wyjście w tejże sytuacji. Otóż ja mam swój sprzęt on również, ja mam klientów on również, po prostu chcemy to zrobić fair dla nas obu bo wiadomo lepiej zrobić wszystko prawnie wcześniej niż później żałować że się czegoś nie zrobiło. Mam nadzieję że dobra dusza mi pomoże jak to ugryźć i jak to obecnie zrobić aby on też nie tracił wszystkiego co już ma na tą swoją firmę. Dzięki!

Może zawiązać spółkę i kolega jako wspólnik będzie mógł wnieść swoją działalność do spółki tzw. aportem. Przeniesienie do firmy nie podlega VAT i podatkowi dochodowemu. Proszę zastanowić się na spółką komandytową. Jako komandytariusze zyski byłyby dzielone pomiędzy Pana i Pana wspólnika po równo. Odpowiedzialność byłaby z kolei ograniczona i przerzucona na komplementariusza - Spółkę zoo.
[...]

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Strasznie dużo jest możliwości uregulowania takiego tematu a przedstawiony stan faktyczny dość ubogi. Znalezienie najlepszego rozwiązania wymagałoby przynajmniej godzinnej rozmowy celem doprecyzowania stanu faktycznego i określenia oczekiwań stron. Tak w skrócie:
1. Konsorcjum: mogą Panowie prowadzić niezależne działalności gospodarcze, które ze sobą współpracują i wspólnie realizują zlecenia i wg. umówionego klucza dzielą się pracą, kosztami i zyskami.
2. Spółka cywilna: w tym modelu również każdy z Panów prowadzi działalność jednoosobową, ale zawiązujecie między sobą umowę spółki cywilnej. Skutki: łącznie rozliczają się Panowie z VAT-u i solidarnie ponoszą odpowiedzialność za zaciągnięte przez spółkę zobowiązania. Każdy ze wspólników odpowiada całym swoim majątkiem.
3. Spółka osobowa (np. jawna lub komandytowa). Spółka jest samodzielnym bytem, zaciąga zobowiązania we własnym imieniu i posiada majątek. Wspólnicy odpowiadają subsydiarnie za zobowiązania spółki.
4. Spółka kapitałowa (np. z o.o.). Spółka jest oddzielnym bytem i wspólnicy nie odpowiadają za zobowiązania. Odpowiedzialność ponoszą w sposób ograniczony członkowie zarządu. Minus: tzw. podwójne opodatkowanie, czyli spółka płaci od dochodu CIT a wspólnicy od dywidendy PIT.
5. Formy mieszane, np. sp. z o.o. sp.k. Przy dobrym układzie można połączyć korzyści różnych form prowadzenia działalności.

Pozdrawiam,
***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Powrót