Jaka stawka VAT na instalację alarmu z osprzętem dla osoby prywatnej – 8% czy 23%?

• Autor wątku Autor wątku rafmik
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rafmik

Stały bywalec
Odpowiedzi
894
Mam pytanie:
W przypadku instalacji alarmu (usługa instalacji wraz ze osprzętem) wykonywanej w domku jednorodzinnym dla osoby prywatnej jaki jest VAT? 8 czy 23%?

Znalazłem takie info, że dla domów do 150m2 można zastosować preferencyjną stawkę. Ale nie wiem czy to jest prawdziwa i aktualna informacja.

Nie ma znaczenie dla KOGO usługa - tylko rodzaj budynku (mieszkalny/niemieszkalny (np. domek, w którym prowadzona działalność)
Z pytania zakładam, że mieszkalny?
Stawka 8%, bo wg mnie jest to usługa budowlana.
I tak - tylko do 300m2 (300m2 dot. budynków a 150m2 LOKALI (mieszkania)). Gdy budynek ma więcej - to "nadwyżka" 23% licząc wg proporcji powierzchni.

Pan_robotnik napisał:
Nie ma znaczenie dla KOGO usługa - tylko rodzaj budynku (mieszkalny/niemieszkalny (np. domek, w którym prowadzona działalność)
Z pytania zakładam, że mieszkalny?
Stawka 8%, bo wg mnie jest to usługa budowlana.
I tak - tylko do 300m2 (300m2 dot. budynków a 150m2 LOKALI (mieszkania)). Gdy budynek ma więcej - to "nadwyżka" 23% licząc wg proporcji powierzchni.

Tak, zwykły mieszkalny, nie ma w nim prowadzonej działalności.

Pytam, bo potencjalny wykonawcy boją się (lub nie chcą), stosować stawki 8%...
A dla mnie to jednak 15% różnicy w cenie. Pokrywa to połowę kosztów robocizny.

Pytam, bo potencjalny wykonawcy boją się (lub nie chcą), stosować stawki 8%...

Ale to nie jest kwestia bania się - tylko stosowania ustawy. Tu nie ma wyboru.

Podstawowa stawka wynosi: 23%

obywatel nie podlega żadnym ulgom,
więc nie możesz na to liczyć - to jest zarezerwowane tylko dla swojaków i kolesiów (urzędników inaczej).

Powrót