Jakaś firma jest zarejestrowana od 20 lat w moim nowo wybudowanym mieszkaniu!

• Autor wątku Autor wątku czezz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

czezz

Użytkownik
Odpowiedzi
63
W 2025 roku odebrałem nowe mieszkanie w nowo wybudowanym bloku.
Niedawno przyszło pismo z US do firmy zarejestrowanej pod tym samym adresem, ale firma ta została zarejestrowana tam 20 lat temu!
Prawdopodobnie kiedyś był tu inne budynek i lokal z tym samym numerem.

Co mam robić w tej sytuacji?
Zgłosić deweleporowi i/lub notariuszowi?

Do US zgłoszę, ale nie w tym rzecz.
Bez mojej wiedzy i woli ktoś ma zarejestrowaną firmę w moim mieszkaniu. Jakim prawem?
Jak i gdzie zgłasza się takie sprawy?

Obawiam się sytuacji (absurdalnych, ale możliwych w naszym kraju), gdzie to ja będę musiał ponosić konsekwencje za nierzetelność obcych ludzi.

czezz napisał:
Bez mojej wiedzy i woli ktoś ma zarejestrowaną firmę w moim mieszkaniu. Jakim prawem?
Może trochę humorystycznie.
Jakim prawem zameldowałeś się w siedzibie czyjejś firmy?

czezz napisał:
Prawdopodobnie kiedyś był tu inne budynek i lokal z tym samym numerem.

Nie mam informacji od kiedy firma ta zarejestrowana jest pod tym adresem.
To co tak naprawdę ustaliłem, to iż firma ta istnieje od ponad 20 lat.
Być może moje założenie jest błędne. Może w czasie zmieniali adres - nie wiem tego.
Fakt jest taki, że w moim nowo wybudowanym mieszkaniu odebranym w 2025 roku, bez mojej wiedzy i zgody jest zarejestrowana jakaś firma.

Gdzie się zgłasza takie sprawy?
Co powinienem teraz zrobić.

ps.
Doceniam przewrotne poczucie humoru, jednak uwierz mi, nie jest mi do śmiechu.

Z daty rejestracji w KRS właśnie wiem, że firma została założona ponad 20 lat temu (wpisana do KRS) .
Niestety, nie jest to pomyłka nadawcy.
Po sprawdzeniu tu: https://www.biznes.gov.pl/pl/wyszukiwarka-firm/ wygląda na to, że siedziba i adres tej firmy mieści się w moim mieszkaniu.

To tylko moje podejrzenie, że 20 lat temu istniał na miejscu mojego mieszkania inny budynek z takim samym adresem.
Ale w takim razie, przed wyburzeniem starego budynku, (chyba) wszyscy powinni byli się wyrejestrować?

LUB

ktoś w ostatnim czasie jakoś zarejestrował siedzibę firmy w moim mieszkaniu.

Co mam robić w tej sytuacji? Gdzie to zgłosić?

Sprawdź więc w wyszukiwarce KRS, kiedy to nastąpiło - czy dawno, czy teraz. Pobierz sobie pełny odpis z KRS tej spółki i na nim to będzie widać.

Sprawdziłem.
Widać to w "Rubryka 2 Siedziba i adres podmiot".
Firma zmieniała adres kilkukrotnie.
Niestety, brak tu daty (chyba, że jakiś inny system to pokazuje?).
Z informacji w KRS ustaliłem też kto jest właścicielem firmy (imię i nazwisko).

DODATKOWO!!!
Okazuje się, że osoba ta prowadzi 2 firmy i obie są zarejestrowane u mnie w mieszkaniu!!!

Przy rubrykach z adresami masz kolumny z numerami - "Nr wpisu" "wprow." "wykr." Na samej górze masz zestawienie numerów wpisów i dat ich dokonania. Możesz ustalić kiedy i który adres wpisano i wykreślono. Jak masz dane firmy, to w pierwszej kolejności skontaktowałbym się z nią, bo to ona ma obowiązek zamieścić prawidłowe dane w KRS.

Jest, dziękuję.

Budynek, w którym mieści się moje mieszkanie jeszcze wtedy nie istniał (kiedy ta/te firmy przerejestrowały się pod mój adres). Nie było nawet dziury w ziemi.
Być może istniał tam wcześniej inny (stary) budynek o takim samym numerze.
Nie mam jak się skontaktować z tą osobą z bo jedyny kontakt jaki jest podany to... mój adres :(

Hmmm... to czy istniało coś można próbować sprawdzić na mapach Google, mają przecież zdjęcia sprzed kilkunastu lat, może będzie widać. Rozumiem, że szukałeś spółki w internecie i nie ma ona strony www, na której podaje maila albo telefon? Może spółka nie prowadzi już działalności? Pytanie kiedy składała ostatni raz sprawozdania finansowe - to będzie widać na tym wydruku z KRS. Możesz tez poszukać w aktach rejestrowych spółki adresu do członków zarządu lub wspólników. Akta można przeglądać przez internet -https://rar.ms.gov.pl/rar/wyszukiwanie Wreszcie możesz napisać do KRS, w którym zarejestrowana jest spółka, że widniejący adres jest nieprawidłowy, bo Ty tam mieszkasz, a lokal powstał niedawno. Załącz na dowód wydruk z księgi wieczystej. Więcej nie zdziałasz. A listami się nie przejmuj - to problem tej spółki.

Powrót