Jaki adres wpisać w PIT w moim przypadku

• Autor wątku Autor wątku Zxaka
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zxaka

Użytkownik
Odpowiedzi
30
Witam

W maju 2012 roku zmieniłem adres zameldowania. Zmieniłem dowód w tym celu, bo taka była konieczność. Jednak nie mieszkam pod adresem zameldowania. Miejscowość ta jest około 5 km ode mnie więc podlega pod ten sam Urząd Skarbowy. W firmie w której pracuje zgłosiłem to więc przepisali umowę, jedna dzisiaj otrzymałem PIT za rok 2012 roku a tam Pani księgowa wpisała mój poprzedni adres zameldowania jak i obecny adres zamieszkania. Od 1 stycznia 2012 roku Urząd Skarbowy pobiera dane na podstawie nr. Pesel a więc i tak wiedzą o zmianie dowodu osobistego jak i adres zameldowania. Teraz nie wiem co mam wpisać w deklaracji PIT poprzedni adres zameldowania co jest moim obecnym adresem zamieszkania czy jedna wpisać adres zameldowania taki jaki jest w dowodzie osobistym.

Wyczytałem, że Urząd Skarbowy nie interesuje adres zameldowania tylko adres zamieszkania a w tym przypadku nadal jest taki sam od urodzenia więc jeśli podam adres zamieszkania a mimo to, że w dowodzie osobistym adres zameldowania jest inny to mogę dostać karę. Zupełnie nie wiem co mam wpisać, przypomnę, że rejon Urzędu Skarbowego pozostaje taki sam. Z góry dziękuję za wszelakie informacje.

proszę wpisać adres zamieszkania, Urząd za to nie ukarze, że masz iny adres zameldowania i zamieszkania

a jak wpiszę adres zameldowania a tam nie mieszkam to urząd będzie karał ? od 27 lat mieszkam w tym samym miejscu, ale w dowodzie od maja 2012 roku mam inny adres zameldowania.

przeczytaj PIT podajesz adres zamieszkania, więc w Twoim przypadku nic się nie zmieniło

Powrót