Jaki czas na spłatę zapisu w testamencie??

• Autor wątku Autor wątku krakow2000
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

krakow2000

Użytkownik
Odpowiedzi
239
Witam
Dziadek chciał mi zapisać dom z zapisem iż 1/3 jego wartości ma zostać wypłacona kuzynce. Jaki jest czas na wykonanie tego zapisu??

krakow2000 napisał:
Dziadek chciał mi zapisać dom
To powinien być testament notarialny z zapisem windykacyjnym domu. Chyba że Ty masz być jedynym spadkobiercą dziedziczącym po dziadku ale wtedy nie mówimy o zapisie windykacyjnym domu tylko o powołaniu do dziedziczenia całości spadku które może być ustanowione w testamencie własnoręcznym napisanym nawet na kartce z zeszytu.
krakow2000 napisał:
z zapisem zwykłym iż 1/3 jego wartości ma zostać wypłacona kuzynce. Jaki jest czas na wykonanie tego zapisu??
Art. 970 kodeksu cywilnego
W braku odmiennej woli spadkodawcy zapisobierca może żądać wykonania zapisu niezwłocznie po ogłoszeniu testamentu.
Biorąc pod uwagę że ogłoszenie testamentu może nastąpić nawet tuż po śmierci spadkodawcy to oznacza że będziesz miał bardzo mało czasu na zgromadzenie tych pieniędzy. Chyba że dziadek w swoim testamencie określi jakiś odleglejszy moment wykonania zapisu zwykłego na rzecz kuzynki. Na przykład dopisując: Zapis na rzecz [imię i nazwisko kuzynki] ma zostać wykonany nie wcześniej niż dopiero po upływie jednego roku od mojej śmierci.

Powrót