jaki jest okres ważności "opłaty dodatkowej" za parkowanie

• Autor wątku Autor wątku troto
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

troto

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

dostałem właśnie wezwanie z Zarządu Dróg Miejskich do uiszczenia opłaty dodatkowej z tytułu nieuiszczenia opłaty za parkowanie pojazdu w latach 2004-2006.
Mam pytanie ile wynosi okres ważności takich opłat?

Ustawa o drogach publicznych
Art.40.d

3. Obowiązek uiszczenia opłat określonych w art. 13 ust. 1 pkt 2, art. 13f ust. 1 i art. 40 ust. 3 oraz kar pieniężnych określonych w art. 13g ust. 1, art. 29a ust. 1 i 2 oraz w art. 40 ust. 12 przedawnia się z upływem 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym opłaty lub kary powinny zostać uiszczone.

a czy odebranie takiego wezwania do zapłaty nie skutkuje jakimś przedłużeniem okresu przedawnienia?

Witaj też dostałam takie powiadomienie wystawiono to w roku 2009 -09-15 a dostałam w roku 2014-02-20 czy muszę to zapłacić jak mam rozumieć to sformułowanie ; '' przedawnia się z upływem 5 lat, licząc od końca roku kalendarzowego, w którym opłaty lub kary powinny zostać uiszczone. ''

takie wezwania nie przerywaja biegu terminu przedawnienia. a rozumiej to tak ze wezwania z 1stycznia jak i 31 grudnia jednego roku startuja z przedawnieniem od 31 grudnia tegoz roku

Upomnienie dotyczące parkowania pojazdu w strefie płatnego poarkowania
Pytanie: Dostałam pismo z Zarzadu dróg i transportu miasto lodz dotyczące parkowania pojazdu w strefie płatnego parkowania w lodzi bez uiszczenia opłaty. Wystawiono dnia 2014-02-13 odebrałam z poczty dnia 2014-02-20 na podstwaie art. 13f ust. 3 ustawy z dnia 21 marca 1985r. o drogach publicznych w związku z art. 15 , 1 ustawy z dnia 17 czerwca 1966 o postępowaniu egzekucyjnym w administracji Prezydent Miasta Łodzi wzywa do uregulowania następujących należności:

Rodzaj należności: opłata dodatkowa nr.... kwota należności 50 zł + 11,60 koszty upomnienia . DATA PARKOWANIA 2009-09-15 powyższą należność należy wpłacić w ciągu 7 dni licząc od dnia doręczenia niniejszego upomnienia do kasy zarządu dróg i transportu W razienieuregulowania należności we wskazany terminie zostanie wszczęte postępowanie egzekucyjne w celu przymusowego ściągnięcia należności w trybie egzekucji administracyjnej co spowoduje obciążenie dodatkowymi kosztami Jest tu również pieczątka krajowego rejestru długów .

Co powinnam zrobić zapłacić odwołać się ?

Kiedy mandat sie przedawnił ? Dodam tylko że nigdy nie znalazłam powiadomienia o mandacie za wycieraczką !?

maslaneczka napisał:
Co powinnam zrobić zapłacić odwołać się ?
Jeżeli parkowałaś w tym czasie bez wniesienia opłaty, to powinnaś zapłacić. Jeżeli nie, to należałoby to wyjaśnić. Odwołać się na tym etapie nie ma od czego, chociaż dla pewności warto sprawdzić uchwałę w sprawie utworzenia strefy płatnego parkowania, czy nie ma wskazanej jakiejś procedury szczególnej do reklamacji/zastrzeżeń/odwołań.

Kiedy mandat sie przedawnił ?
Nie mandat i nie przedawnił się.

Dodam tylko że nigdy nie znalazłam powiadomienia o mandacie za wycieraczką !?
Bywa i tak. Ale to bez znaczenia.

wszystko jest dla mnie jasne o czym piszecie ale gnębi mnie jeszcze jedna sprawa mianowicie miejsce w którym zaparkowałam znajdowało się przed znakiem parkingu strefy płatnego parkowania . Czy mam racje że nie nie powinnam płacić :mad:

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Ostatnia edycja:
Odświeżę temat. Także otrzymałem po 4 latach wezwanie do zapłaty za parkowanie w Łodzi 50 zł + koszty upomnienia. W moim przypadku miałem wykupiony bilet parkingowy do godz. 16.00. Spotkanie na którym byłem przedłużyło się jednak do 17.00. Czy w tym przypadku, mam uiścić taką samą kwotę jak osoby wcale nie płacące za parkowanie? Trochę to bez sensu, gdyż osoba opłacająca parkowanie, w końcowym rezultacie zapłaci więcej. Zapłaciłem ok 20 zł za parkowanie + 50 zł kary.

Powrót