jaki jest termin przedawnienia czesnego???

• Autor wątku Autor wątku seba23455
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

seba23455

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Mam problem z firmą KGPN.W 2006 roku zrezygnowałem z nauki, w roku 2011 otrzymałem wezwanie do zapłaty 910 zł niby za zaległe czesne. Ignorowałem pisma z tej firmy po czym w 2012 roku dostałęm wezwanie do zapłaty z e-sądu, oczywiście złozyłem skuteczny sprzeciw i sprawa trafiła do sądu rejonowego , odbyła się w styczniu, sąd przyznał mi racje powołując się na art.751 kc pkt 2 w uzasadnieniu stwierdził że powód nie miał zadnych podstaw prawnych do roszczenia. Po dwóch miesiącach otrzymałem pismo że firma KGPN złorzyła apelacje z powodu naruszenia przepisów prawa materialnego poprzez jego błędną subsumpcję i miewłaściwe zastosowanie tj. przepisu art.751 kc pkt 2. Firma ta twierdzi że na mocy art.118 kc ma do niej zastosowanie 10 letni termin przedwnienia . w kolejnym zaś punkcie jest napisane tak : Roszczenie o zapłate ceny względem Szkoły Wyższej nie jest związane z prowadzeniem przez nią działalności gospodarczej w związku z czym nie może mieć do niej zastosowanie art 118 kc przewidujący 3 letni termin przedawnienia roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej powiem szczeże że się pogubiłem ...:rolleyes: Proszę o pomoc na co się powoływać

a jeśli przegram jest sens się odwoływać ???

Poczekaj, aż coś się wyjaśni i nie martw się na zapas

Podepnę się pod temat.
Też mam problem z KGPN i szkołą. Zapisałem się w 2004r. a skreślony zostałem 04.2005r.. Odebrałem dokumenty i do lipca 2011r. była cisza czyli do momentu kiedy KGPN wysłał swoje pierwsze pismo listem zwykłym.
Teraz mi przyszedł nakaz zapłaty z e-sądu wiec napisałem sprzeciw i tutaj moja prośba do Was szanowni forumowicze o ocene czy tak ma wyglądać w/w sprzeciw czy coś może jednak zmienić?

tak na marginesie nadmienię, że patrząc na treść pozwu innych osób to u mnie jako dowód nr 1 jest "ślubowanie" i "immatrykulacja" gdziie u innych osób jest zapis "umowa". Czy cos to zmienia? ułatwia? żadnej umowy nie podpisywałem.

Powrót