Jaki Pit - szczególna sytuacja

• Autor wątku Autor wątku Anna99
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Anna99

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam i bardzo proszę o poradę.
Jestem emerytką. W listopadzie 2008 r. zmarł mój mąż będący również na emeryturze, a jednocześnie prowadzący działalność gospodarczą opodatkowaną na zasadach ogólnych. Czy za rok 2008 mogę rozliczyć się wspólnie ze zmarłym małżonkiem (Pit-36) uwzględniając dochód z prowadzonej przez męża działalności? Pytanie drugie dotyczy ulgi na dzieci:
a). syn w 2008 r. ukończył 25 lat i był studentem do września 2008 r. nie miał dochodu w 2008 r. czy mogę uzyskać na syna ulgę prorodzinną?
b). córka jest studentką i w 2008 r. nie miała innego dochodu oprócz renty rodzinnej po zmarłym ojcu oraz jednorazową zapomogę z uczelni i stypendium za miesiące listopad i grudzień 2008 r. czy to stanowi jej dochód, a jeżeli tak to czy powinna rozliczyć się oddzielnie (Pit-37)? czy ja jako matka mogę ją ująć w we wspólnym Pit-36 i uzyskać na córkę ulgę prorodzinną?

Bardzo będę wdzięczna za odpowiedź.
Pozdrawiam.

Tak, może sie pani rozliczyć wspolnie z meżem za ubiegły rok, i stypendia nie są wliczane jako dochód-dzieci nie dostają z uczelnie pitu do rozliczenia.
Zeby móc odliczyć ulge rodzinna dochód dziecka w roku kalendarzowym nie może byc wiekszy niż 3 tyś.

Wspólne rozliczenie z mężem nie jest możliwe! Ponieważ zmarl on w 2008, nie zaś na poczatku 2009r.! A zeznanie podatkowe wspólne wymaga trwania małzeństwa przez pełny rok. No i sprawa techniczna: we wspólnym dokumencie PIT powinny być podpisy obu małżonków.

Powrót