W
wieiwo
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 10
Witam.Mam ogromny problem dotyczący podatku od nieruchomości i ew.pomocy jak go zmniejszyć.Jestem właścicielką mieszkania-kawalerki w Warszawie, którą nabyłam od dewelopera w 2004r.(akt notarialny-2005 r.).Chciałabym ją sprzedać i kupić lub zamienić na dom całoroczny gdzieś w Polsce.Z dotychczasowych moich ustaleń widzę że stać byłoby mnie tylko na dom całoroczny ale na działce rekreacyjnej. Znalazłam nawet taki dom, który należałoby go jeszcze wykończyć i zaadoptować do całorocznego zamieszkiwania (ogrzewanie okna itp.).Ale niestety ma on status rekreacyjny. I tak np.sprzedam mieszkanie swoje za 250000 zł a dom z działką kupię za 190000. Jak zapłacę 19% podatku to nic mi nie zostanie na remont. I już nie wiem ile trzeba zapłacić podatku, ponieważ w kilku źrodłach są sprzeczne informacje - 10%, 19%.??? Czy jest możliwość pomniejszenia tego podatku gdyby załatwić to w drodze zamiany w/w nieruchomości? Dodam, że gdybym sprzedała swoje mieszkanie to pozostaje mi mieszkać na ulicy. Jestem współwłaścicielką jeszcze innego mieszkania z mężem z którym jestem w separacji sądowej i tam nie mieszkam.Co zrobić w takiej sytuacji?Bardzo prosze o szybką poradę.