Jaki tytuł pisma?

• Autor wątku Autor wątku Remus6
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Remus6

Stały bywalec
Odpowiedzi
634
Potrzebuję napisać pismo do urzędu zajmującego się zielenią. Bez wnikania w szczegóły chcę żeby urząd zajął się kilkoma krzakami. Sprawa dotyczy zaniedbań zieleni. Jaki tytuł nadać pismu? Podanie, wniosek, skarga? Chciałbym żeby sprawa miała tok administracyjny i zakończyła się decyzją bo będzie to w jakiś sposób wiążące.

Ale decyzję to się wydaje nie wtedy, kiedy obywatel chce, tylko wtedy kiedy jest na to podstawa ustawowa oraz zaistnieje stan faktyczny tą ustawą przewidziany. Co dokładnie chciałby Pan uzyskać ws. tych krzakòw?

wostal napisał:
Co dokładnie chciałby Pan uzyskać ws. tych krzakòw?

Doprowadzenia ich do normalnego stanu. Normalny stan to takie gdy nie wyglądają jak materiał na miotłę z gałęzi (to nie żart) :ok:

OK, zatem trzeba poszukać w ustawach, czy jest jakaś, która daje podstawy, by nakazać odpowiednią pielęgnację roślinności. Postaram się poszukać do weekendu, lecz niczego nie obiecuję, osobiście jednak powątpiewam czy istnieją u nas takie przepisy rangi ustawowej.

Czyli jak jest podstawa prawna np z ustawy to daje to z automatu możliwość domagania się decyzji? Wiem kto jest "opiekunem" terenu na którym są krzaki, więc z regulaminu mogę sam punkty wyciągnąć - tylko czy to zmusi "opiekuna" do reakcji?
Generalnie sprawa jest błaha ale powoduje problemy. Można to zrobić we własnym zakresie ale nie chce, chcę żeby to było normalnie, formalnie po ludzku załatwione.

Musiał by Pan w ustawie znaleźć przepis brzmiący mniej więcej tak: Wójt (starosta,inspektor ochrony środowiska, inny organ) wyda decyzję, w której nakazuje właścicielowi/ zarządcy w określonym terminie wykonanie zabiegów pielęgnacyjnych roślinności.

Nawet jednak, gdyby taki przepis istniał - choć ja go nie znalazłem, ani w ustawie o ochronie przyrody, ani w ustawie o utrzymaniu czystości i porządku w gminie, ani też w Prawie ochrony środowiska - to jeszcze musiał by Pan wykazać swój interes prawny w tej sprawie, bowiem zgodnie z art. 28 Kodeksu Postępowania Administracyjnego, Stroną jest każdy, czyjego interesu prawnego lub obowiązku dotyczy postępowanie albo kto żąda czynności organu ze względu na swój interes prawny lub obowiązek. Czyli generalnie musiałby Pan wskazać jakiś konkretny przepis, z którego by wynikało dlaczego Pan chce, żeby z tymi krzakami coś zrobić.

Ta druga cześć postu Wostal bardzo się przyda. Dziękuję! :)

Powrót