Jaki wyrok??????!!!

• Autor wątku Autor wątku aga3010
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

aga3010

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
28
witam wszystkich!!! opisze najpierw sytuacje w jakiej znajduje sie moj chlopak:
2 tygodnie temu policja znalazla u niego 30 g marhiuany 2 krzaczki rosly na polu i podobno tez znalezli nasionka !!! zatrzymali go na 48 h a nastepnie po przesluchaniach zatrzymali go do sprawy czyli 3 miesiace. kiedy odbywalo sie przesluchenie nie dali mu zadnego adwokata. teraz wynajety adwokat przez jego rodzicow zlozyl zażalenie i ma byc ono rozpatrywane dopiero za tydzien. dodam ze nie byl on nigdy karany obecnie studjuje oraz prowadzi gospodarsto rolne moje pytanie brzmi:
1.czy jest mozliwosc aby go zwolnili po tym zażaleniu? jesli nie to co dalej?
2.czy jest mozliwosc aby dostal wyrok w zawieszeniu?
3.ile wogole mu grozi? (dodam ze postawili mu zarzut poziadanie i handel)
4. i czy w tej sytuacji dobre bedzie jesli sam podda sie karze?i ile by ona wynosila?

dodam ze sam sie przyznal do winy

prosze o odpowiedz pozdrawiam

1.Tak jest.Podobnie jak jest możliwość, że go nie zwolnią.
2.Jaki ma zarzut, tzn o co?
3.art.59 i 62 ustawy o przeciwdziałaniu narkomanii.
4.Zalezy od kwalifikacji. Być może nawet nie b ędzie miał takiej możliwości.

Zasadniczo nie da się szczegółowo odpowiedzieć na zadane pytania.

witam!!!! postawili mu zarzut: "posiadanie i wprowadzanie do obrotu środkow odurzających"

jesli go nie zwolnia po tym zażaleniu to co w tedy???czy jest jakis inny sposob zeby go wyciagnac z aresztu???? pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz

Proszę używać opcji zmień(a)

Można walczyc o poręczenie majątkowe zamiast aresztu, ale to teoretycznie - w praktyce będzie to trudne.
Można też pisac wniosek na podst. art. 254 kpk.

Od siebie dodam, iż w sprawie należy podnieść kilka kwestii które są tu zasadnicze:
a) czy znajomy sprzedał narkotyki nieletnim - jeśli tak zwolnienie go z aresztu graniczy z cudem, ponieważ sprzedaż narkotyków nieletnim jest zbrodnią zagrożoną karą nie mniejszą niż 3 lata pozbawienia wolności.
b) wiele zależy od wyjaśnień składanych przez podejrzanego. Jeśli wyjaśnienia są logiczne i zbiegają się z resztą materiału dowodowego w sprawie , to można próbować wnosić o zwolnienie za poręczeniem majątkowym + zakaz opuszczania kraju połączony z zatrzymaniem paszportu (o ile ma) + dozór Policji,

witam ponownie!!!! prosze jeszcze mi powiedziec czy jesli go teraz zwolnia z aresztu po tym zażaleniu to czy bedzie mogl opuścic kraj ????dodam ze to nie jest zwolnienie za poręczeniem majątkowym!!!!!

Jest to uzależnione od tego jakie środki zapobiegawcze zostały by zastosowane.
Jeśli np sąd zastosowałby zakaz opuszczania kraju to oczywiście nie może opuścić kraju.
Jeśli nie zastosowany zostałby jednak żaden środek to może, ale musi powiadamiać organ procesowy o każdej zmianie miejsca zamieszkania na okres powyżej 7 dni, oraz stawiać się na każde wezwanie. Tak więc o stałym wyjeździe nie ma co marzyć.

Witam!!! sprawa dalej sie nie wyjaśniła zlozyli zażalenie 2 tyg temu i do tej pory nie zostalo ono rozpatrzone !!!! podobno akta wstrzymywalo miasto gdzie moj chłopak został zatrzymany!!! teraz juz dokumenty dotarly ale dalej sie nic nie ruszyło!!!!czy oni moga tak odwlekać rozpatrzenie zażalenia? podobno śledztwo zostało zakonczone!!!(tak mowi adwokat) a zarzut to "Posiadanie i próbowanie wprowadzenia do obrotu środków odurzających w postaci marhiuany" a nie jak wcześniej pisałam "posiadanie i WPROWADZENIE" !! ile mu grozi ???? i co trzeba zrobic zeby cos sie wrescie ruszyło????? pozdrawiam

1. Jaka jest dokładna kwalifikacj aprawna zarzutów?
2. Pani nic nie może zrobić, gdyż nie jest Pani stroną w postepowaniu. Kroki o ew. przyśpieszenie może składać podejrzany (oskarżony) oraz jego obrońca.

witam!!! dzisiaj rozpatrzyli zazalenie i niestety sąd podtrzymał swoja decyzje o tymczasowym zatrzymaniu na 3 miesiace!!!!
prosze mi powiedziec czy w takiej sytuacji da sie cos jeszcze zrobic?czy jest mozliwosc aby prosic o wypuszceznie za kaucia? dodam za adwokat proponowal na tym zazaleniu kaucie w wysokosci 10 tyś i sad sie nie zgodzil!!!
i czy ja jako dziewczyna bede mogla dostac widzenie z nim? dodam ze rodzice juz raz sie znim widzieli!!!
prosze o szybka odpowiedz
pozdrawiam i dziekuje

czy napisanie wniosku przez niego (na pods. art. 254 kpk) dało by cos???

prosze o odp. bardzo mi na tym zalezy!!!!

Z własnego doświadczenia radzę Ci nauczyć się cierpliwości-niestety sądy właśnie tak wolno działają- czeka się długo na rozpatrzenie zażalenia a w końcu zostaje ono odrzucone-norma. O wypuszczenie za kaucją można prosić w każdej chwili-teraz sąd się nie zgodził ale możliwe jeśli coś zmieni w sprawie prokurator zgodzi się na wypuszczenie go za kaucją- bo niestety w przypadku arsztu najwięcej ma do powiedzenia prokurator i od niego zależy włąsciwie wszystko. Co do widzeń ja jako konkubina nie dostałam widzenia przez prokuratora tylko policja załatwiła mi je na boku aby wymusić zeznania(...) Mieliśmy podobną sytuację też aresztowanie na 3 mies, też zażalenia adwokata, odrzucenie ale mój facet wyszedł za kaucją po 2,5 mies tyle, że się przyznał... Wyrok po ok 1,5 roku od wyjścia z aresztu niestety 1,3 pozbawienia wolności ale może dlatego że był już karany. Moja rada- pogódź się z losem i niestety spokojnie czekaj nie ma co się szarpać bo to nic nie da...

[cytat="marta222"] Co do widzeń ja jako konkubina nie dostałam widzenia przez prokuratora tylko policja załatwiła mi je na boku aby wymusić zeznania(...) [/cytat]

ehh... a ja sądzę że prokurator o wszystkim wiedział....:)

Tym gorzej to o nim świadczy... przecież nie napisałam, że nie wiedział tylko, że nie zezwolił mi na legalne widzenie twierdząc, że nie mam dokumentacji, iż mieszkam z oskarżonym, chodził ojciec i się prosił o widzenie, chodziłam ja no a w końcu przyszła matka- stała na korytarzu 2 godziny i łaskawie dostała zgodę na widzenie....

Hej marta222
Niewiem w jaki sposób policja załatwiła ci na boku widzenie,bo z tego co wiem to policja mało co może w stosunku do prokuratora.Zostałaś poprostu wykorzystana(tak jak ja)aby wymusic zeznania.Mi obiecywano też widzenie i duzo innych rzeczy i z niczym niedotrzymali słowa.Zrobili ze mnie świadka i miałam po widzeniu.
Całe szczęście jest teraz w domu i czekamy na rozprawe i wyrok.

witam!!! właśnie sie dowiedziałam ze prokurator nie da mi widzenia bo jestem obcą osobą!!!mam pyatnie do marty222 !!! za co twoj chłopak został skazany? i jak załatwiliście kaucje i ile wynosila? aha moj chłopak sie od razu przyznał do wszystkiego!!!teraz podobno prokurator czeka na wyniki ekspertyzy marhiuany ktora została wysłana do poznania!!!

[cytat:29mor2c0]
za co twoj chłopak został skazany?
[/cytat:29mor2c0]
za narkotyki- udział w obrocie - pomimo, że ustalono, że nie brał za nie pieniędzy tylo wziąl od jednego kolegi i dał drugiemu(...) ale fakt, że był karany sprawił, że dostał 1,3 roku. [cytat:29mor2c0]
i jak załatwiliście kaucje i ile wynosila?
[/cytat:29mor2c0]
po 2,5 mies od aresztu adwokat załatwił kaucję- 5 tys zł.[
cytat]
Niewiem w jaki sposób policja załatwiła ci na boku widzenie,bo z tego co wiem to policja mało co może w stosunku do prokuratora.Zostałaś poprostu wykorzystana(tak jak ja)aby wymusic zeznania
[/cytat]
To nie było nic ważnego. Poprostu mój facet płakał na przesłuchaniu na policji, że jak mnie nie sprowadzą to on idzie się wieszać itd i do mnie zadzwoniła policjantka i powiedziała, że mam natychmiast przyjechać na komendę aby się z nim spotkać. Pozwolili nam się poprzytulać itd i pogadać chwilę. Nikt nie robił z tego afery ani adwokat ani prokurator. Nie wiele wymusili zeznań bo się przyznał od razu :x więc nie mieli co wymuszać...

ok a znalezli u niego cos? i za co byl wczesniej karany ? oczywiscie jesli moge spytac?pozdrawiam i dziekuje za odpowiedz

witam ponownie!!!!!!!!!!prosze o informacje co dalej tzn. ile w tej sytuacji mu grozi!! prokurator zmieniła zarzuty z posiadanie i usiłowania wprowadzenia do obrotu na sprzedawanie osobom nieletnim!!! maja świadków.!!! sankcja konczy sie 24wrzesnia i adwokatka twierdzi ze mu jej nie przedłuża ale ja w to nie wierze!!! prosze mi powiedziecteraz kto decyduje o terminie sprawy i ogolnie o wrzystkim!!! dodam ze dokumenty zostaly przekazane do sadu okręgowego!!! pozdrawiam

Powrót