Jakie deklaracje PIT w 2007 roku

• Autor wątku Autor wątku prokicki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

prokicki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam!
Posiadam ksiazke ze stanem prawnym 2006 roku, a cos mi sie wydaje ze sie ciut pozmeinialo. W zwiazku z tym mam pytania.

Czy deklarację PIT-4 miesiecznie sie nadal sklada za pracownikwo czy nie, jezlei nie to czy sklada sie jakąkolwiek inną.
To samo się tyczy PIT 28 i PIT 5 (w przypadku prowadzacych DG)

Na koniec roku skladalo sie PIT 11 w przypadku rozliczajacych sie samodzielnie pracownikow, i PIT 40 w przypadku rozliczenia pracownika przez pracodawce.
Jezeli ktos byl u nas 'zatrudniony' na umowe zlecenie o dzieło, a nie byl pracownikiem wowczas skladało sie PIT 11/8b (?) czy sklada sie teraz PIT 11, czy jakis inny i kiedy.

Pozdrawiam

Od 1 stycznia 2007 r. nie składa się PIT-4 i PIT-5;
składało się i składa PIT-11/8B i PIT-40.
Składało się i składa PIT-28 ., jest to roczne rozliczenie "ryczałtowca" Składa się PIT-4R.(roczny).

[cytat="Janusz M."]Od 1 stycznia 2007 r. nie składa się PIT-4 i PIT-5;
składało się i składa PIT-11/8B i PIT-40.
Składało się i składa PIT-28 ., jest to roczne rozliczenie "ryczałtowca" Składa się PIT-4R.(roczny).[/cytat]

na stronach ministerstwa finansow w dziale od 2007 roku nie ma PIT 11/8B jest tylko PIT 11, tak wiec czy ten wlasnie PIT stosuje zarowno dla osob zatrudnionych na umowe o prace jak i dla tych zatrudnionych tylko na podstawie umow cywilno prawnych?

(tak zgadza sie 28 to roczne rozliczenie).

PIT 4R rozumiem jest zamiast PIT 4 (tylko ze za caly rok) ?

W deklaracji PIT 11, kiedy zamieszczam rozliczenie umowy cywilo prawnej w pozycji 54 a kiedy w pozycji 70?
Czy w pierwszym przypadku wtedy gdy koszty wynosza 20 % a gdy 50% to nie w 54 a w 70 ?

Skoro PIT 5 sie nie sklada to w takim razie jakie deklaracje skladaja osoby prowadzace ksiege przychodow i rochodow? a)w przypadku podatku liniowego b) w innym przypadku :)

Pozdrawiam
ps.
przepraszam za podstawowe pytania, ale q mojemu zdziwieniu w necie o zmianach z 2006 na rok 2007 jest malo informaji jezeli chodzi o deklaracje.

Na tym samym druku składa się PIT-11 i PIT-8B..
W necie można znaleźć nie tylko dokładne informacje o drukach obowiązujących w 2007 roku, ale także instrukcje ich wypełniania.
Dziwi mnie, że "obudził się" Pan dopiero w końcu sierpnia.

[cytat="Janusz M."]Na tym samym druku składa się PIT-11 i PIT-8B..
W necie można znaleźć nie tylko dokładne informacje o drukach obowiązujących w 2007 roku, ale także instrukcje ich wypełniania.
Dziwi mnie, że "obudził się" Pan dopiero w końcu sierpnia.[/cytat]

a drukach obowiazujacych ale juz o roznicach niekoniecznie.
A jak juz to dostep do czesci serwisu (gdzie do konca nie wiem jakie informacje otrzymam) jest platny.

Nie obudzilem sie dopiero teraz tylko wczesniej nie mialem potrzeby, a teraz mam :)

Powrót