jakie dokumenty na potwierdzenie niemieckiego obywatelstwa?

• Autor wątku Autor wątku lelo4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lelo4

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
witam;)
mam pare pytań ,chce się starać o niemieckie obywatelstwo po dziadku i ojcu,
dziadek urodził się 1912roku w Tarnowskich górach i zgon został spisany w 1948r
ojciec urodził się w 1941 roku w bytomiu
ja jestem jego ślubną córką urodzona w 1974roku
moja siostra starała się o obywatelstwo i dostała je po pięciu latach oczekiwania i jakieś pare lat temu,ale pomóc mi nie chce ,więc ja nie bardzo wiem że tak powiem jak sprawe ugryżć i od czego zacząć?
1 jakie dokumęty zebrać ?
2 wystarczą akta wielojęzyczne czy muszę je tłumaczyć u przysięgłego tłumacza?
3 obiło mi się też o uszy ,że potrzebuję kopi potwierdzonej każdego oryginalnego aktu urodzenia-czyli tego pisanego ręcznie?
4 czy od siostry będzie mi potrzebny jakiś dokumęt o przyznaniu jej obywatelstwa nr sprawy czy coś w tym rodzaju?
czy ktoś wie ile się czeka na obywatelstwo?
jak widzicie wiele pytań a wiedzy zero,jeżeli ktoś ma chęć i może mi pomóc -doradzić to będe wdzięczna;))))

Czy siostra może ci dać ksero dokumentów jakie złożyła.
pozdrawiam

prawde powiedziawszy nie rozmawiamy z sobą :( prosiłam ją o pomoc ale zero odzewu dlatego nie wiem nawet od czego zacząć;/

Dokumenty siostry nie sa specjalnie istotne, bo jesli zalatwila to obywatelstwo niedawno, to Bundesverwaltungsamt w Köln i tak je ma w swoich aktach.

Wystarczy zlozyc taki wniosek o stwierdzenie obywatelstwa, jaki sklada kazdy w konsulacie, dopisac, ze siostra o nazwisku takim a takim niedawno dostala potwierdzenie obywatelstwa, dolaczyc akta stanu cywilnego, jakie sie posiada (akty urodzenia wystarczy na druku miedzynarodowym, aktow slubu nie ma na miedzynarodowym, ale nie tlumaczylbym ich, bo forma tych drukow jest znana na pamiec u urzednikow) i czekac na decyzje z Köln.

A ile to bedzie trwac? W przypadku najbardziej optymistycznym 3 miesiace, ale moze trwac tez kilka lat jak u siostry, tego ci nikt nie powie

moja siostra otrzymała obywatelstwo ja wiem dobre pięć lat temu;)

Akty ślubu skrócone są również wydawane przez polskie USC na drukach międzynarodowych.
Koszt 22 zł. Sama ostatnio taki brałam.

a to sorry, ktos ostatnio twierdzil, ze aktu malzenstwa nie daja na drukach miedzynarodowych, a poniewaz sam nigdy nie potrzebowalem, wiec nie zglebialem tematu.

Ale faktem jest, ze na drukach miedzynarodowych daja tylko akty skrocone

na ten momęt wiem troszeczke więcej.moja siostra otrzymała potwierdzenie obywatelstwa w 2007 roku z SENATSVERWALTUNG FUR INNERES UND SPORT w berlinie.

A ty mieszkasz w Polsce? To nie jest az taka pozytywna wiadomosc.

Potwierdzenie obywatelstwa osob zameldowanych na terenie Niemiec wystawiaja urzedy miejscowe, tutaj urzad "wojewodzki" w Berlinie.

Potwierdzenie obywatelstwa osob zameldowanych za granica wystawia Federalny Urzad Administracyjny (Bundesverwaltungsamt) w Kolonii, wnioski sklada sie za posrednictwem konsulatow niemieckich za granica.

Roznica jest taka, ze Bundesverwaltungsamt jest o wiele bardziej restrykcyjny w weryfikowaniu wnioskow niz urzedy lokalne i moze zakwestionowac decyzje z Berlina.

Dla ciebie byloby najbezpieczniej pojechac do Berlina, wynajac na pare tygodni jakis tani pokoj albo przynajmniej sie tam u kogos zameldowac, zlozyc wniosek w tym samym urzedzie berlinskim, co siostra i ta procedura przy odrobinie szczescia zakonczylaby sie po 4-6 tygodniach.

Przez Bundesverwaltungsamt bedziesz czekac miesiacami

tak niestety mieszkam w polsce;/ jestem po rozmowie z siostra nie zamelduje mnie ,nie chce pomóc ;/mało tego twierdzi że odkad weszlismy do uni urzedy miejscowe już się tym nie zajmują ;/ nie mam co liczyćna jej pomoc;/
a czy wiecie może czy moge wynająć pokój bez umowy o prace i mnie zameldują?

Ostatnia edycja:
A co ma wejscie Polski do Unii z wlasciwoscia miejscowa niemieckich urzedow w sprawie stwierdzania obywatelstwa niemieckiego?:rolleyes: To jest kompletna bdzura.

Jak napisalem powyzej: w kazdym wiekszym miescie niemieckim w urzedach miasta jest komorka o nazwie "Staatsangehörigkeitsbehörde" i oni sa od tych spraw, ale tylko w odniesieniu do osob zameldowanych na terenie tego miasta.

Osoby bez meldunku niemieckiego musza zalatwiac swoje sprawy za posrednictwem konsulatow niemieckich a organem podejmujacym decyzje jest Bundesverwaltungsamt w Köln.

Jesli ci zalezy na szybkim zalatwieniu sprawy, to zamelduj sie na wlasna reke w jakims pokoju umeblowanym w Berlinie na 2 miesiace. Zaplacisz za czynsz kilkaset euro, ale sprawa bedzie zalatwiona w ciagu kilku tygodni. Jak zaplacisz z gory czynsz, to ci wynajma taki pokoj np. w blokowiskach na obrzezach miasta albo w dzielnicy tureckiej, a w Niemczech generalnie nie potrzeba pokazywac zgody wlasciciela mieszkania na zameldowanie. Idziesz do meldunkowego, podajesz adres, nazwisko wynajmujacego i to wystarcza.

widać właśnie jak bardzo można liczyć na własną rodzine;/

Generalnie nic oprocz waznego dokumentu tozsamosci. Ale ze wzgledu na duza ilosc fikcyjnych zameldowan ze strony Polakow w Berlinie, bedziesz musial podac nazwisko wynajmujacego i liczyc sie z tym, ze ewentualnie ktos z urzedu meldunkowego sie z nim skontaktuje telefonicznie, czy ty tam naprawde mieszkasz

nie rozumiemco znaczy tam??????? pisałam że mieszkam w polsce ,a moja siostra w Berlinie ale nie pomoże;/
czyli może być polski dowód?

Czego nie rozumiesz? Napisalem ci wyraznie, ze skoro siostra cie nie chce przyjac do wlasnego mieszkania, to musialbys poszukac sobie na wlasna reke umeblowanego pokoju w Berlinie, zawrzec oficjalna umowe podnajmu takiego pokoju i zameldowac sie na pobyt staly w Berlinie. Poniewaz Polska jest w Unii Europejskiej przynajmniej na pierwsze trzy miesiace nie potrzebujesz spelniac zadnych dodatkowych kryteriow. Po zameldowaniu skladasz wniosek o stwierdzenie obywatelstwa we wlasciwym urzedzie dzielnicowym w Berlinie, ale musisz przez czas jego rozpatrywania faktycznie przebywac pod tym adresem w Berlinie, gdzie bylbys zameldowany.

Jesli nie masz mozliwosci wyjazdu na pare tygodni do Berlina i wynajecia sobie takiego pokoju, musisz zlozyc wniosek w najblizszym konsulacie niemieckim w Polsce (dla ciebie we Wroclawiu), ale to postepowanie bedzie trwalo dluzej niz na miejscu w Berlinie i jest wieksze niebezpieczenstwo, ze bundesverwaltungsamt doszuka sie jakichs niesclosci.

Innych opcji nie ma.

;)zapytałeś czy ja napewno tam mieszkam ?-tego nie zrozumiałam ,a reszta jest bardzo klarowna i zrozumiała ,bardzo dziękuje za pomoc ;)

Nie, napisalem, ze musisz sie liczyc z tym, ze berlinski urzad meldunkowy skontaktuje sie ewentualnie z osoba wynajmujaca ci mieszkanie, czy faktycznie tam mieszkasz. Nie pisalem nic o twojej siostrze, tylko o "wynajmujacym mieszkanie"....

...ze wzgledu na duza ilosc fikcyjnych zameldowan ze strony Polakow w Berlinie, bedziesz musial podac nazwisko wynajmujacego i liczyc sie z tym, ze ewentualnie ktos z urzedu meldunkowego sie z nim skontaktuje telefonicznie, czy ty tam naprawde mieszkasz...

no tak,,,,,,hy.ciagle jednak nie wiem jakie dokumety przygotowac,czy wystarcza odpisy z aktow zupełnych czy kopie potwierdzone oryginalnych aktow urodzenia?

Mozna przesadac z tymi pytaniami....:rolleyes:

Jak sie ma mozliwosc uzyskania poswiadczonej foto-/kserokopii oryginalnej adnotacji w pierwotnej niemieckiej ksiedze urodzen/slubow, to lepszy jest taki dokument.

Gdy nie ma takiej mozliwosci (czasem po prostu w wyniku dzialan wojennych zaginely/spalily sie niektore roczniki oryginalnych ksiag i ich po prostu nie ma) to oczywiscie mozna przedstawic oryginaly polskich drukow stanu cywilnego.

Zaden urzad niemiecki nie wyda od razu decyzji odmownej tylko dlatego, ze nadeslano niewystarczajace/niewlasciwe dokumenty. W takich przypadkach po prostu prosza o uzpelnienie dokumentow i konkretnie pisza, jakie by chcieli dostac dodatkowo

Powrót