L
lelo4
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 15
witam
mam pare pytań ,chce się starać o niemieckie obywatelstwo po dziadku i ojcu,
dziadek urodził się 1912roku w Tarnowskich górach i zgon został spisany w 1948r
ojciec urodził się w 1941 roku w bytomiu
ja jestem jego ślubną córką urodzona w 1974roku
moja siostra starała się o obywatelstwo i dostała je po pięciu latach oczekiwania i jakieś pare lat temu,ale pomóc mi nie chce ,więc ja nie bardzo wiem że tak powiem jak sprawe ugryżć i od czego zacząć?
1 jakie dokumęty zebrać ?
2 wystarczą akta wielojęzyczne czy muszę je tłumaczyć u przysięgłego tłumacza?
3 obiło mi się też o uszy ,że potrzebuję kopi potwierdzonej każdego oryginalnego aktu urodzenia-czyli tego pisanego ręcznie?
4 czy od siostry będzie mi potrzebny jakiś dokumęt o przyznaniu jej obywatelstwa nr sprawy czy coś w tym rodzaju?
czy ktoś wie ile się czeka na obywatelstwo?
jak widzicie wiele pytań a wiedzy zero,jeżeli ktoś ma chęć i może mi pomóc -doradzić to będe wdzięczna
)))
mam pare pytań ,chce się starać o niemieckie obywatelstwo po dziadku i ojcu,
dziadek urodził się 1912roku w Tarnowskich górach i zgon został spisany w 1948r
ojciec urodził się w 1941 roku w bytomiu
ja jestem jego ślubną córką urodzona w 1974roku
moja siostra starała się o obywatelstwo i dostała je po pięciu latach oczekiwania i jakieś pare lat temu,ale pomóc mi nie chce ,więc ja nie bardzo wiem że tak powiem jak sprawe ugryżć i od czego zacząć?
1 jakie dokumęty zebrać ?
2 wystarczą akta wielojęzyczne czy muszę je tłumaczyć u przysięgłego tłumacza?
3 obiło mi się też o uszy ,że potrzebuję kopi potwierdzonej każdego oryginalnego aktu urodzenia-czyli tego pisanego ręcznie?
4 czy od siostry będzie mi potrzebny jakiś dokumęt o przyznaniu jej obywatelstwa nr sprawy czy coś w tym rodzaju?
czy ktoś wie ile się czeka na obywatelstwo?
jak widzicie wiele pytań a wiedzy zero,jeżeli ktoś ma chęć i może mi pomóc -doradzić to będe wdzięczna