jakie dokumenty na potwierdzenie niemieckiego obywatelstwa?

• Autor wątku Autor wątku lelo4
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jesli o mnie chodzi to wiem juz chyba wszystko ====WSZYSTKIM KTORZY MI POMOGLI SERDECZNIE DZIEKUJE :));)

Dzień dobry,
Odkopuje temat bo mam dosyć podobną sytuację. Mój brat, rocznik 1975 potwierdził swoje obywatelstwo po linii pradziadek – dziadek – ojciec (tylko ten pierwszy je posiadał, pozostali zamieszkiwali na terenie Polski z polskim obywatelstwem). Staatsangehorigkeitsausweis otrzymał wiele lat temu, wydane zostało przez jedno z niemieckich miast (Mulheim) – czyli NIE przez Bundesverwaltungsamt w Kolonii. Nie mam z nim niestety kontaktu więc nie mogę tego wyjaśnić, dlatego też zwracam się tu z pytaniem: czy ja też powinienem zameldować się na terenie Mulheim i wtedy złożyć wniosek o potwierdzenie obywatelstwa wraz z przetłumaczonymi aktami z urzędu stanu cywilnego dotyczącymi całej linii aż do pradziadka włącznie? Czy ksero Staatsangehorigkeitsausweis brata byłoby tu pomocne?

Osoby zameldowane na terenie Niemiec skladaja wniosek o stwierdzenie obywatelstwa w urzedzie miasta, w ktorym sa zameldowane, osoby mieszkajace za granica MUSZA skladac wniosek w Bundesverwaltungsamt. Tak czy inaczej, twoj wniosek bedzie i tak od A do Z na nowo weryfikowany

Powrót