Jakie dokumenty (obywatelstwo)

• Autor wątku Autor wątku massynisa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

massynisa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
mam pytanie odnosnie dokumentów potwierdzających pochodzenie. Własnie jestem w trakcie pisania maila do macochy i nie wiem dokładnie o co ją prosić. Mój ojciec ma obywatelstwo niemieckie (ponoć już tylko niemieckie, choć urodził się w Polsce). Zwiał do RFN w latach 80 i od tego czasu tam pozostaje. Ojciec mój miał pochodzenie po swojej matce, której ojciec był Niemcem. Obecnie mam tylko dokumenty z sądu niemieckiego (miałam sądzone alimenty przez sąd niemiecki). Nie mam żadnych starszych - rodzina twierdzi, że ojciec zabrał je ze sobą jak zwiewał do Niemiec. Na chwilę obecną czekam na pełny odpis aktu urodzenia babci, w celu uzyskania jakichkolwiek danych o moim pradziadku (Niemcu), gdyż z rodziny żyjącej nikt nico nim nie wie bo zaginął na frocnie wschodnim. Jestem osobą urodzoną po 1975 roku. O jakie dokumenty powinnam prosić?

Kopia Staatsangehoerigkeitsausweis ojca. Jesli jednak ojciec nie dostarczy dokumentow, akta jego starej sprawy o potwierdzenie posiadania obywatelstwa zostana sciagniete w ramach Twojego postepowania. Do ich odnalezienie niezbedna jest imie i nazwisko (w brzmieniu niemieckim) oraz data urodzenia ojca.

Ehh i tylko tyle ? Już nic po dziadkach itp. ? Czy kopia Staatsangehoerigkeitsausweis ma być potwierdzona notarialnie czy coś ? Rozumiem, że te akta starej sprawy, będzie ściągać ktoś, nie ja ? Jeśli jednak nie dostarcze dokumentów, to sprawa nie jest skazana na niepowodzenie i ja wypełniam tylko wniosek ? Dopiero zaczynam się poruszać w tym temacie, kontakt z macochą utrudniony, stąd te pytania. Dziekuję za pomoc :)

moze uda ci sie zdobyc jako "duplikat" wtedy nie bedziesz musiala tego potwierdzac
jesli ojciec mieszka w brd to moze dobrze byloby przyjechac do niego i wszystkie sprawy zalatwic na miejscu, oddac dokumenty itp. bo samo przyznanie pochodzenia troche bedzie trwalo ;)

Zloz te papery dziadkow, ktore posiadasz, w tym oczywscie akta stanu cywilnego. Jak wspomnialem, akta sprawy Twojego ojca zostana "sciagniete" do akt Twojego postepowania i zabdane zostana wszelkie dokumenty, ktore ojciec wtedy przedkladal, ewentualne zeznania swiadkow itd. Kopia Ausweisu ojca (najjlepiej pierwszego, bo mogl potem wystepowac o kolejne) pozwoli ustalic urzad ktory przeprowadzil jego postepowanie i ustalic numer akt. Ulatwi to odnalezienie akt jego postepowania i ich ciagniecie z wlasciwego urzedu.

Powrót