Jakie koszty komornicze od 390 zł ..?

• Autor wątku Autor wątku MartinPL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MartinPL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Dzień dobry,zwracam sie o pomoc w obliczeniu kosztów komorniczych .
Ale od początku .Odwoływałem się od sprawy w sadzie , gdzie zostałem obciążony kosztami 390 zł.Nie do końca miałem z czego zapłacić i oddano to do komornika .
Dostałem wezwanie do komornika i w ten sam dzień pobiegłem,ustalić jak moge spłacić.Zarabiam najniższą pensję, więc ustaliłem z komornikiem że bede spłacał przez 5 miesiecy po 120 zł .
żeby szybciej zeszło mi to z długu wpłacałem po 150 zł x 3 i raz 100 zł czyli w sumie 550 zł .Myśląc ze zostało mi jeszcze 50 zł zapytałem ile jeszcze mi zostało. Na to pani powiedziała ze zostały mi jeszcze 4 raty , wiec pytam jak to możliwe ?? Po naradach okazało sie ze z raty 120 zł zrobiło sie 170 bo było nabazgrolone i nikt nie mógł sie odczytać od pani komornik .Przy tak ograniczonym budżecie wiem doskonale ile miałem do płacenia 120 zł nie 170.
I po dociekliwym dopytaniu okazało sie ze mam jeszcze 300 zł i mam wpłacic do końca miesiaca

Czyli całość 850 zł od kwoty 390 ??? To daje kosztów komorniczych 460 od marca do czerwca ,Wezwanie dostałem jedno w marcu i w ten dzień co przyszło odrazu stawiłem się u komornika .Czy takie są wysokie koszty komornicze ..? Prosze o pomoc w obliczeniu

art 49 2 ukse
z pism jakie otrzymałeś wynika jaka jest opłata a przy każdej pozycji jest podstawa prawna albo sam opis który wyjaśnia wszystko

I kosztów nie jest 460zł, czytaj uważniej

MartinPL napisał:
Prosze o pomoc w obliczeniu

Sama kwota jak najbardziej realna.

Najniższe koszty komornicze przy dobrowolnych wpłatach do komornika, to ok. 340zł (bez VAT), bez względu na to, czy masz dług na 1000zł czy na 2zł.

Do tego trzeba doliczyć wydatki wierzyciela, bo to on pokrył całe koszty postępowania ze swojej kieszeni, tj. koszty korespondencji, koszty zapytań do urzędów itp. Mogło go to wynieś nawet powyżej 250zł przez te kilka miesięcy, bo mógł poszukiwać majątku nawet jak się zadeklarowałeś, że będziesz spłacał w ratach. Złożył sprawę do komornika, żeby odzyskać pieniądze jak najszybciej w całości, a nie bawić się w mini ratkę :)

Komornik udostępnia do wglądu akta. Przyjdź z kalkulatorem, policz ile wysłał pism, każde ok. 4zł za list polecony, jakie wykonał zapytania, ile wyniosły (sam ZUS np. sobie życzy 40zł za udzielenie informacji), ile zaliczki zapłacił wierzyciel, czy nie było jakiś dodatkowych kosztów na wyroku, itp. itd. i się przekonasz czy się zgadza czy nie. Żeby pomóc liczyć, to trzeba jeszcze mieć co liczyć, a nikt tutaj nie widzi twoich akt.

korzystając z kalkulatora kosztów egzekucji:

Wpis sądowy: 30,00 PLN
Koszt zastępstwa procesowego: 60,00 PLN
Koszty komornicze: 271,67 PLN
Łączny koszt egzekucji: 361,67 PLN
% do należności: 92.74%

Kolejne bzdurne wyliczenie wprowadzające w błąd.

Koszty egzekucji komorniczej ze świadczeń pieniężnych 18,45 % (to jest z vatem) od egzekwowanej sumy,ale nie mniej niż 340,86 zł

robinson21 napisał:
korzystając z kalkulatora kosztów egzekucji:

Wpis sądowy: 30,00 PLN
Koszt zastępstwa procesowego: 60,00 PLN
Koszty komornicze: 271,67 PLN
Łączny koszt egzekucji: 361,67 PLN
% do należności: 92.74%

To już jakiś wyższy poziom dezinformacji, skąd takie bzdury?

MartinPL napisał:
Zarabiam najniższą pensję, więc ustaliłem z komornikiem że bede spłacał przez 5 miesiecy po 120 zł .
Gdybyś zarabiał więcej to paradoksalnie - zapłaciłbyś mniej...
Koszty egzekucyjne przy wpłatach gotówkowych:
- opłata stosunkowa ok. 330 zł
- VAT ok. 70 zł
- wydatki gotówkowe, korespondencja ok. 25 zł

Witam, mam podobną sytuację.
Nie zapłacony mandat w wysokości 380zł u komornika zamienił się w 632,44 zł.
Bezzwłocznie dokonałem przelewu na kwotę 380 zł a resztę czyli 252,44 miałem przelać jak tylko zdobędę środki. Po dwóch tygodniach dostałem pismo wzywające do wstawienia się osobiście oraz do zapłaty pozostałego zadłużenia w kwocie 465,36zł.
Czy tak można?????? Jak z nimi rozmawiać??
Proszę o podpowiedź. Dziękuje. Pozdrawiam

Wstawić to się możesz w knajpie. Jaki mandat?

Można a nawet trzeba - art 49 2 ukse
Poza tym wpłaciłeś 380 zł ogólnie a nie "za mandat"
Od wykroczenia do komornika była kupa czasu na zdobycie środków.

Jesteś pewny że to był mandat, a nie grzywna z sądu?

Sprawdziłem. Jest to grzywna. A jakie to ma znaczenie?

przpac napisał:
Witam, mam podobną sytuację.
Nie zapłacony mandat w wysokości 380zł u komornika zamienił się w 632,44 zł.
Bezzwłocznie dokonałem przelewu na kwotę 380 zł a resztę czyli 252,44 miałem przelać jak tylko zdobędę środki. Po dwóch tygodniach dostałem pismo wzywające do wstawienia się osobiście oraz do zapłaty pozostałego zadłużenia w kwocie 465,36zł.
Czy tak można?????? Jak z nimi rozmawiać??
Proszę o podpowiedź. Dziękuje. Pozdrawiam

Wpłaciłeś 380zł, od tego komornik pobrał 15% opłaty, pokrył koszty postępowania i jak coś zostało to poszło do wierzyciela. Zostało ci 252,44 do zapłaty, nie spłaciłeś się do końca, postępowanie nadal trwa, komornik dalej dokonuje czynności, płaci za zapytania, za listy, twoje koszty cały czas rosną. Co jest niezrozumiałe? Jak nie zgadza ci się kwota, napisz pismo do komornika o wydanie zaświadczenia o dokonanych wpłatach i odeśle ci tabelkę ile wpłaciłeś, na co i ile zostało. W razie wątpliwości możesz złożyć skargę.

Powrót