jakie mam prawa ? co mogę żądać od pracodawcy?

• Autor wątku Autor wątku jondroleum
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jondroleum

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Pytanie: Pracodawca zatrudnia pracownika na umowę zlecenie na 3 miesiące, odprowadza za niego ZUS. Jak wygląda sytuacja pracownika, gdy w czasie pracy zachoruje lub ulegnie wypadkowi? Co ze zwolnieniem i leczeniem, które może być długotrwałe?

Witam ,mam pytanie dotyczące ubezpieczenia wypadkowego z umowy zlecenia .Otóż niedawno zostalem zatrudniony na umowę zlecenie na okres trzech miesięcy . Zdązyłem przepracować tylko 6 dni . Ponieważ mialem wypadek na motocyklu . Zlamany palec i pęknięta kość pietowa . Od lekarza dostalem zwolnienie L4 na 2 miesiące , dostarczylem je pracodawcy . Po 3 dniach otrzymalem do domu list polecony w ktorym było zerwanie umowy zlecenia za dwutygodniowym wypowiedzeniem .
Pytanie : Co jest winien pracodawca zlecenioodbiorcy ? Jak to jest teraz z ubezpieczeniem ?
Jakie mam prawa? Bardzo proszę o odpowiedz .

Co jest winien pracodawca zlecenioodbiorcy ? Jak to jest teraz z ubezpieczeniem ?
Nie pracodawca tylko zleceniodawca.
Przy umowach cywilnoprawnych ubezpieczenie chorobowe jest dobrowolne i aby z niego skorzystać trzeba odprowadzać składki przez okres 90 dni (3 miesiące).
Co innego. gdyby to był wypadek przy pracy.

jondroleum napisał:
Pytanie : Co jest winien pracodawca zlecenioodbiorcy ? Jak to jest teraz z ubezpieczeniem ?

Zleceniodawca winien jest zleceniobiorcy jedynie wynagrodzenie za pracę wykonaną.
Z tytułu dobrowolnego ubezpieczenia chorobowego nie należy się prawdopodobnie nic (chyba,że wchodzą w grę jakieś wcześniejsze okresy ubezpieczenia podlegające sumowaniu z obecnym).
Z tytułu ubezpieczenia wypadkowego jakiekolwiek odszkodowania tylko w przypadku wypadku przy pracy, a zasiłek chorobowy z ub. wypadkowego także w razie wypadku w drodze do/z pracy.

dziękuje pięknie za odpowiedz .pozdrawiam!

Powrót