Jakie mam prawo do egzekwowania gwarancji?

• Autor wątku Autor wątku alla_m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alla_m

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Dzień dobry,

Mam akumulator startowy który został reklamowany i zwrócony czyli moja reklamacja została odrzucona.

Dla mniej wtajemniczonych akumulator startowy powinien zapewnić odpowiedni prąd i napięcie aby samochód "zapalił". Ten akumulator renomowanej f-my Varta tego nie zapewnia. Daje napięcie ale zbyt małe i szybko się rozładowuje.
Co mam dalej robić aby wyegzekwować gwarancje?
Dalej.
Gdy kupiłam nowy akumulator z dwuletnią gwarancją dowiedziałam się od nowego sprzedawcy iż tamten sprzedawca sp. z o.o. powinien też udzielić dwu letniej gwarancji czyli dwa problemy. Odrzucona reklamacja złego akumulatora i tylko roczna gwarancja zamiast dwuletniej.

Jaka jest droga prawna w/g obowiązującego prawa do należytego rozwiązania tych problemów.

alla_m napisał:
Jaka jest droga prawna w/g obowiązującego prawa do należytego rozwiązania tych problemów.
W telegraficznym skrócie. Jeżeli reklamacja nie została uwzględniona to powinny być przez sprzedawcę wskazane powody takiej decyzji. Jeżeli się Pani z nią nie zgadza to w ramach reklamacji (rękojmi) pozostaje dalszy spór ze sprzedawcą lub kontakt z lokalnym Rzecznikiem Konsumentów. Jeżeli chodzi o gwarancję to można zacząć od zapoznania się z jej warunkami określonymi w umowie gwarancyjnej (czyli jakie prawa nam przysługują i jakie obowiązki ma gwarant) i na tej podstawie zwrócić się do gwaranta. Gwaranem może być zarówno sprzedawca jak i producent czy dystrybutor - ta informacja będzie zawarta w umowie gwarancyjnej (karcie gwarancyjnej).

Powrót