JAKIE MAM PRAWO DO LOKALU!?!?!?!?!?!?!?!

• Autor wątku Autor wątku MARTAINO
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MARTAINO

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Mam problem.Mieszkam razem z ojczymem,który pracuje w firmie transportowej.W związku z czym wyjeżdża w trasy poza granice Polski na okres ok.1,5miesiąca.w mieszkaniu mieszkam razem z dziewczyna.Przez jakis okres nie pracowałem i nie bylem w stanie placic rachunkow z czego powstalo zadłuzenie.Nadmieniam,że jest to mieszkanie spóldzielcze własnościowe.Dogadałem się ze spóldzielnią,że będę spłacał zadużenie w miarę moich możliwości.Ojczym chce bym wymeldował się sam,czego oczywiście nie zrobię.Podpisał więc ze mną umowę,że będę spłącał zadużenie i że do czerwca tego roku znajdę sobie mieszkanie.Wczoraj wrócił z trasy i wymienił mi zamki w drzwiach.Interweniowałem z policją,gdyż jestem tam zameldowany na pobyt stały.Ojciec wpuścił mnie do domu,ale zaraz po odjeździe policji rzucił się na mnie.Przy całej tej sytuacji była jego kochanica.Opuściłem mieszkanie w tym momencie sam,bo nie chciałem by doszło do rękoczynów.Ojczym powiedział,że nie wpuści mnie do mieszkania.Byłem się dowiadywać w urzędzie miasta jakie mam prawa ale nic się nie dowiedziałem.Proszę o pomoc,a dokładniej o informacje jakie mam prawa do tego mieszkania i co ojczym musi mi zapewnić jeśli chce bym się wymeldował(proszę o podanie konkretnych artykułów prawnych).Nadmieniam,że bieżące opłaty robię ja.Proszę o bardzo szybką odpowiedź,bo ojciec przyjechał tylko na parę dni,a interwencje policji wydaje mi sie,ze beda bezskuteczne,gdyz po ich kazdym odjezdzie ojczym bedzie zawsze mnie wyrzucał. Wykrzyknik

Skoro masz gdzie mieszkać, to urząd Ci mieszkania nie zapewni. Skoro ojczym stosuje wobec Ciebie czyny bezprane, to zrób tak, aby zamiast wyjechać w trasę poszedł siedzieć :) Wiem, że łatwo napisać, trudniej zrobić. Urzędnicy powinni Ciebie poinformować, dlaczego nie kwalifikujesz się do otrzymania mieszkania. Każda gmina ma swoje przepisy odnośnie przyznawania mieszkań, więc tam musisz pytać o uchwałę.

Powrót