Jakie mam prawo po rozwodzie?

• Autor wątku Autor wątku Joanna780
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Joanna780

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Wyszlam za maz za polaka z niemieckim pochodzeniem Po slubie kompletnie sie zmienil mijaja 2 m-ce a ja czuje ze musze uciekac by mnie i mojej corki nie zakatowal. Nie wiem czy po rozwodzie moge zostac w niemczech jak nie mam zadnych papierow czy musze wracac do Polski. Tam dla niego sprzedalam dom rzucilam prace - nie mam nic Czy naleza mi sie od niego jakies pieniadze na utrzymanie skoro nie mamy wspolnie dzieci... Blagam o odpowiedz moj maila simba780@o2.pl Nie moge tak dalej zyc to koszmar

Jak "założyæ" separację?

czyli masz do wyboru po polskim prawie lub po Niemieckim tu rozwód(po polskim nie nalezą się alimenty)po niemieckim tak

musisz pisać o zwolnienie całkowite z kosztów....co do pomocy socjalnej... jeżeli masz pozwolenie na prace należy się każda pomoc

Ostatnia edycja:
Problem w tym ze jeszcze nie znam jezyka na slubie byl tlumacz nic nie zalatwie sama nie wiem czy mam prawo do pracy mam jakis tymczasowy dowod i nadany jakis numer mam tez karte do aok i to wszystko co wiem nie stac mnie na tlumacz na adwokata jestem odcieta od wszystkiego sama i zdana na siebie nie mam gdzie wracac a tu nie mam po co siedziec nigdy nie myslalam ze mozna tak udawac kogos kim sie nie jest i tak sie zmienic z dnia na dzien z krolewicza na tyrana Co z separacja czy musimy mieszkac oddzielnie jesli uda mi sie wniesc o separacje to moge odrazu wrocic do polski? ja kompletnie nie wiem co moge a co nie zyc mi sie odechcialo a jeszcze musze myslec o moim dziecku ( nie mamy wspolnych dzieci)

jeszcze jedna sprawa Slyszalam ze jako obcokrajowiec na terenie niemiec po slubie mam prawo do uniewaznienia malrzenstwa w terminie do 6 m-cy od daty slubu. Czy to prawda? Gdzie to zalatwic i w jaki sposob. Nie musialabym sie sadzic wnosic o separacje i rozwod tylko wlasnie uniewaznic i wrocic do kraju ale co dalej....?

czy potrzebny jest rok separacji poczytaj podałam u góry link..klik i czytaj

bez adwokata raczej rady nie dasz...macie dziecko wiec sprawa nie będzie trwała 5 min..

adwokata Polskiego...poszukaj ... który mówi w dwóch jezykach

moja znajoma była zwolniona z wszystkich kosztów...bo wszystko na koniec było naliczone łącznię adwokat(ale niemiecki to był)

Kochana zle mnie zrozumialas NIE MAMY WSPOLNIE DZIECKA kazdy ma swoje z poprzedniego malzenstwa

u znajomej taki rozwód trwał 5 minut... zresztą jak nie ma dzieci i majątku to sprawy są króciutkie

Dziekuje troszke mnie to uspokoilo a orietujesz sie moze co dalej - po rozwodzie? Musze wrocic do Polski czy moge zostac na terenie Niemiec Czy on bedzie musial narazie placic na moje utrzymanie Przeciez obywatelstwa jeszcze nie dostalam:( to trwa podobno 2-3 lata a ja mialam slub 2 m-ce temu

jak wspomniałam wyżej jak masz pozwolenie na prace możesz już się wyprowadzić i zapłacą mieszkanie itd

prawo do zasilku socjalnego(ALG2) maja

Einen Anspruch auf Arbeitslosengeld II haben:
- Arbeitslose, sofern sie erwerbsfähig sind
- Arbeitnehmer (wenn sie weniger verdienen, als die Leistungen nach dem SGB II ausmachen würden)
- Selbständige
- Personen, die sich in einen Umschulung befinden
- Personen, die eine Maßnahme der Arbeitsförderung durchführen
- Ausländer mit Arbeitserlaubnis (oder bei denen die Voraussetzung für die Erteilung einer Arbeitserlaubnis vorliegen)
- erwerbsgeminderte Personen, soweit sie mehr als 3 Stunden arbeiten können

czyli musisz posiadać Arbeitserlaubnis jako Ausländer

Ostatnia edycja:
Jeszcze maly drobiazg ;) teraz jak jestem po slubie moge podjac prace i nie potrzebuje zadnego zezwolenia poniewaz mam wszystkie potrzebne papiery i tu moje pytanie - gdzie i jak zalatwic zezwolenie na prace jak bede po rozwodzie? Wstepnie prace bym miala w jakims polskim sklepie.

nierozumie jak nie potrzebujesz teraz zezwolenia....albo je masz juz albo nie

w innym wypadku po 3 lata meldunku dostać takowe można...chyba ,ze pracodawca udowodni zapotrzebowanie i ze chce Cie zatrudnić...wtedy można takowe załatwić szybciej.... choć teraz już wszędzie robią problemy

mysle ,ze po slubie z Niemcem dostalas i masz takowe juz

"...jeszcze jedna sprawa Slyszalam ze jako obcokrajowiec na terenie niemiec po slubie mam prawo do uniewaznienia malrzenstwa w terminie do 6 m-cy od daty slubu. Czy to prawda? Gdzie to zalatwic i w jaki sposob. Nie musialabym sie sadzic wnosic o separacje i rozwod tylko wlasnie uniewaznic i wrocic do kraju ale co dalej....? ."
Rzeczywiscie moze Pani uniewaznic malzenstwo-do 3 miesiecy a jako obcokrajowiec do 6 mies.
Ale nabyla Pani pewne prawa po przez malzenstwo z Niemcem,wiec uniewaznienie dla Pani jest nieoplacalne,bo straci Pani wszystkie prawa tak jakby nigdy malzenstwo nie istnialo i bedzie Pani zmuszona wyjechac do Polski.A jesli teraz Pani zlozy o separacje to maz znowu uniewazni wszystko,bo bedzie mial do tego prawo-nie minelo pol roku.Lepiej aby Pani zaczekala jeszcze do kiedy nie minie 6 mies.malzenstwa i wtedy zlozyla o separacje a wszystkie nabyte prawa bedzie miala Pani dalej-prawo do pracy tez.

Co z mieszkaniem po odejściu MĘŻA?????
Mieszka w domku jednorodzinnym wraz z dwójką dzieci, który jest zapisany na mojego męża, który tydzień temu odszedł od nas do innej kobiety. Twierdził, że zostawia nam wszystko i nic od nas nie chce. W banku załatwiłyśmy z córką i z mężem wszystkie formalności, by nie mógł wybierać pieniędzy, ale boimy się, że upomni się o dom, który fakt faktem jest jego (w świetle prawa, bo utrzymujemy go razem, remonty były robione ze wspólnych pieniędzy), bo skoro ta kobieta namówiła go na odejście z domu to w końcu możliwe, że będzie chciała również dom. Co mogę zrobić by być spokojną, że mąż nie pozbawi nas dachu nad głową? Czy można podpisać z nim jakieś oświadczenie, że odchodzi i zostawia nam dom i zrzeka się praw do niego? Czy może wystarczy jakieś inne pismo?Proszę o jakąś POMOC

Maz notarialnie moze zostawic Pani dom-wtedy dom bedzie tylko i wylacznie Pani,on nic nie bedzie do niego mial.
Czy dzieci sa meza i w jakim wieku sa?Bo jak tak to on nie moze pozbawic Was dachu nad glowa.Pani jest matka jego dzieci,a matka wychowujaca dzieci zawsze ma w takich sprawach pierszenstwo.

Powrót