Jakie mam szanse na dostanie się do niemiec i nabranie praw??

• Autor wątku Autor wątku ZU_ZKA2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

ZU_ZKA2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
Bardzo proszę o pomoc.
Mój ojciec mieszka od 17 lat w Niemczech. Ożenił się z Niemkom jakies 15 bądź 14 lat temu. Mają dwójkę dzieci. Obecnie są juz kilka lat po rozwodzie(może ze 3 lub więcej). Mój ojciec nadal przebywa za granicą w Guben, ma mieszkanie, nie pracuje, pobiera jakąś kasę dla bezrobotnych(nie wiem jak sie to fachowo nazywa;) ). Z tego co ojciec mówił, nie przyjął obywatelstwa niemieckiego.
Ja teraz mam już 22 lata.W związku z tym, czy istnieje jakaś szansa, aby mógł mnie, jako swoja córkę ściągnąć do siebie?
Czy jest możliwośc nabrania praw w Niemczech??
Może obywatelstwo niemieckie;) ??
Czy mam jakąkolwiek szansę aby przenieść się do Niemiec?? Może są jakieś inne prawa które mi się należą??
Bardzo proszę o każdą odpowiedź, z góry dziękuję.
Pozdrawiam

Z tego co wiem skoro twoj ojciec nie przyjal obywatelstwa niemieckiego a ty jestes pelnoletni nie masz szans aby dostac pochodzenie niemieckie. Wyjechac i mieszkac w Niemczech mozesz jesli stac cie tam na utrzymanie / bo zasilkow tam nie dostaniesz na zycie/ lub jak mozesz otworzyc w niemczech firme na siebie i moc pracowac / uprzedzam duze odciagniecia sa wtedy z zarobku, musialbys ciagiem pracowac jako wlasna firma 5 lat zeby urzedy potem pomagaly ci finansowo/ No i oczywiscie zameldowanie tam / na czas okreslony, ktory bedziesz mogl przedluzac/.

Aha a co do praw niemieckich to w chwili zameldowania i podjecia pracy samoistnie jestes traktowany karnie i administracyjnie wedlug praw niemieckich choc niemcem nie bedziesz.

YHY , bardzo dziękuję za odp.
W sumie to nie chcę byc Niemkom hihi, chodzi mi głównie o to czy tata może mnie zameldować u siebie i czy mogę tam podjąć pracę-(chociaż wiedziałabym za co pracuję;).
A czy np. po utracie pracy będzie należał mi się jakiś zasiłek?
Czy wtedy meldując sie i pracując w Niemczech będę mogła chodzić do Niemieckich lekarzy itd czy wszystko bedę musiała załatwiać w Polsce?
Podsumowując muszę powiedziec ojcu że najpierw musi mnie u siebie zameldować, później muszępodjąc pracę i na tym koniec tak?? a czy po kilku latach pracy w Niemczech bedzie mi się należało mieszkanie??

To jeszcze raz ja:) przeglądając inne tematy znalazłam gościa który pragnie wyjechac do Niemiec z rodziną. Pytał jak załatwić obywatelstwo, mieszkanie itd. Ktos napisł taką odpowiedź, cytuję:
"jak mieszakacie w Polsce to tam skladac trzeba o nadanie obywatelstwa Niemieckiego..po otrzymaniu mozecie tu przyjechac i zalatwic reszte..dostaniecie pomoc z panstwa..tylko najpierw musicie miec tu meldunek..mozna sie na ten krotki czas u kogos zameldowac az swoje zalatwicie mieszkanie potem"
Czy w związku z tą odpowiedzią, po zameldowaniu sie u ojca, moge starac sie o obywatelswo w konsulacie?? czy sam meldunek u Niemczech daje cos??
Proszę o odpowiedzi i dziękuję

Owszem moze cie ojciec zameldowac , mozesz jak cie stac na zycie w niemczech takze dostac meldumek ale zrozum, nie dostaniesz obywatelstwa niemieckiego . musialby ktorys z twych rodzicow albo dzidkow miec takie pochodzenie. Ty majac zameldowanie dostaniesz tylko wbitke do paszportu z twymi danymi adresem zamieszkania i krajem oraz data / teraz 4 lata / waznosci twego pobytu i paszportu. potem mozesz przedluzac. Pochodzenie ani obywatelstwo nie jest nadawane.

Bedac u ojca zameldowana, mozesz podjac tylko prace zakladajac na siebie firme prywatna / koszt 20 euro /. To musi byc praca legalna jak nie chcesz sobie narobic klopotow. Musisz miec jednak taka prace aby duzo zarabiac bo ten co pracuje na firme zabierane ma ogromne skladki. Leczyc sie wtedy mozesz ale tez musisz zarejestrowac sie jako osoba prywatna w tzw. tu IKK lub AOK i tez duze skladki placisz. Miasto nie udziela zadnej pomocy finansowej ludziom ktorzy tylko na takich zasadach moga mieszkac w niemczech.Jak przyjedziesz do ojca, on cie zamelduje i zalatwi ci prace to musisz miec przy sobie pozwolenie na prace ktore dostajesz po zalegalizowaniu swego pobytu i udowodnieniu ze dana firma chce cie legalnie zatrudnic lub okazujac to ze zalozyles na siebie firme. W kazdej innej sytuacji nie majac pozwolenia na prace nie zatudnisz sie nigdzie bo niemcy nie zatrudniaja nikogo na tzw. czarno. Wiec sam widzisz nie jest proste.

To jeszcze ja. Podam ci przyklad txt.

Konstytucja niemiecka mówi wyraźnie w Art. 116, 1, że "Niemcem w rozumieniu tej ustawy zasadniczej jest - zastrzegając sobie inne regulacje prawne - ten, kto niemieckie obywatelstwo posiada albo jako uciekinier albo wypędzony narodowości niemieckiej lub jako jego współmałżonek albo potomek znalazł przyjęcie na obszarze Rzeszy Niemieckiej według stanu z 31.12.1937."[1]

ojciec przebywajacy na bezrobotnym tylko jakim?po utracie pracy czy na socjalu...jak to drugie to niemoze cie zameldowac jak zyje z panstwa--a Ty pozwolenia na pobyt nie dostaniesz jak nie udowodnisz ze masz sie z czego utrzymac minimum 700 euro..ojciec tez nie poswiadczy ,ze Cie utrzymie bo bezrobotny...marne szanse...pozatym obowiazuje ubezpieczenie i jest drogie zdrowotne..obywatelstwo Niemieckie jak zdasz test na Niemca po 8 latach mozesz dostac...zadna pomoc z Panstwa Ci sie nie nalezy....ludzie z obywatelstwem Niemieckim maja problemy np.malzonek Niemki z uzyskaniem pobytu..wiec jak Ty sobie to myslisz..to trudna sprawa...zapraszam na forum www.mypolacy.de tam mase ludzi ktorzy pytaja jak wyjechac i td...odpowiedzi tam znajdzeisz jakie problemy maja z uzyskaniem pozwolenia na pobyt w poradniku

OK dzięki wielkie :) Tak własnie myslałam że to nie będzie proste ale koleżanka mnie namówiła żeby dowiedzieć się czegoś na ten temat. No i znalazłam się na forum :)
A czy możesz powiedzieć mi jeszcze jedna rzecz?? Ojciec jakiś miesiąc temu ożenił się z Polkom, ślub brali w Niemczech. Czy jego "nowa" żona dostanie obywatelstwo?? jakąs kasę?? co jej się należy?? Czy może też nic jej ten ślub nie da?? Bo niby koledzy ojca (Niemcy z pochodzenia) naopowiadali jej o samych korzyściach hihi. Dostanie w ogóle niemiecki paszport?? bo widziałam ze robiła zdjęcia do paszpartu haha.
O to pytam tylko z czystej ciekawości bo ta jego nowa żona mnie wkurza tym wymądrzaniem się i jak coś mi powiecie na ten temat to jej dopieke hehehe:ok::D
Pozdrawiam

jak moze dostac po mezu obywatelstwo jak ojciec sam nie ma Niemieckiego..czy zle zrozumialam???mozna dostac obywatelstwo po mezu jezeli ma On sam Niemieckie to po 3 latach mozna ubiegac sie o Niemieckie ,ale tez trzeba zdac ten trudny test na Niemca...co do pieniedzy jezeli ma pozwolenie na pobyt i prace jego malzonka to pomoc z panstwa On na Nia dostanie...jezeli nie ma tych dokumentow to nic sie nie nalezy.............ojciec bezrobotny cienko ich widze...przy tym kryzysie w Niemczech..2 bezrobotnych ok 650 euro z panstwa dostana i z tego oplacic swiatlo,telefon ,itd....cieniutko....czynsz zaplaca im panstwo jak bezrobotny.............takze oboje przez zasiedlenia po 8 latach moga dostac obywatelstwo Niemieckie skoro zadne z nich nie ma teraz..

Witam, mam pytanie.Razem z dwoma córkami chciałybyśmy zamieszkać w Niemczech, lecz nie wiem jak się do tego zabrać. Nie wiem jakie dokumenty trzeba załatwić , co zrobić żeby dostać tam mieszkanie,obywatelstwo. Wiele osób mi mówiło że nie mogę tam zamieszkać jeśli nie miałam tam rodziny.Jednak urodziła się tam moja babcia i mieszkała przez ok 18-20 lat. Pracowała tam też moja mama u pewnej rodziny. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuje.Pozdrawiam.:( :( :( :(

srodki na utrzymanie i wynajmujesz mieszkanie jakie komu sie podoba..

to ,ze mieszkala babcia jeszcze o niczym nie swiadczy...obywatelstwo po 8 latach dostniesz przez zasiedzenie zdajac egzamin...nie wolno korzystac z pomocy socjalnej..no chyba ,ze masz pochodzenie Niemieckie to starac sie wyrobic w Polsce obywatelstwo Niemieckie...choc nie sadze ,ze po babci mozna dostac..jezeli jestes urodzona po 1975 mozna ze strony matki takowe uzyskac

reszte info tu

http://www.sozpol.com/pl/niemieckie-obywatelstwo/prawo/dziedziczenie

Ostatnia edycja:
O jaki egzamin chodzi? ja urodziłam się w 1965 roku. Z tego co przeczytałam jednak nie mogłabym dostać obywatelstwa niemieckiego,ponieważ nikt z linii mężczyzn nie był Niemcem. Czy dobrze to zrozumiałam czy też nie?:(

tak dobrze zrozumialas...jedynie gdyby urodzilas sie po 1975 roku..moglabys z lini zenskiej po matce..a jak wiadomo matka twoja mialaby napewno po lini meskiej..bo innej mozliwosci nie bylo wtedy

egzamin ze znajomosci jezyka histori itd...trzeba teraz zdac zeby zostac Niemcem przez poslubienie niemki lub niemca albo po 8 latach przez zasiedzenie(nie dotyczy tych z pochodzeniem)

czyli musiałabym 8 lat tam mieszkać aby zdawać ten egzamin? słyszałam już tyle wersji... jedni mi mówią ze żadnego egzaminu nie ma w ogóle,inni że od razu trzeba zdawać....

A jeżeli chciałaby tam wyjechać moja córka, to rozumiem że nawet jak by mieszkała tam parę lat to i tak nie dostanie obywatelstwa? i czy wobec tego nie może normalnie chodzić do lekarza itp.? Musi załatwiać wszystko w Polsce? A czy może tam normalnie podjąć pracę? I czy będzie mogła kupić tam mieszkanie czy też nie?

ubezpieczenie w Niemczech zdrowotne jest obowiazkowe teraz jezeli zyje i mieszka sie na terenie niemiec..nie sa to male kwoty..to zalezy od wieku

wiecej na temat tu

ubezpieczenie w niemczech - Szukaj w Google

moze zyc mieszkac kupic mieszkanie..jezeli beda wymagac a wymagaja czesto po 3 miesiacach Freizugigkeitbescheinigung zeby dostac musi udowodnic ,ze jest sie w stanie utrzymac gdyz zadna inna pomoc sie jej nie nalezy

moze zalozyc gewerbe lub podjac prace jak pozwolenie ma na prace,ktore w tej chwili graniczy z cudem

Ostatnia edycja:
Czyli ze jeżeli zda się test to jest możliwość dostania obywatelstwa? Dlaczego pozwolenie na pracę graniczy z cudem?

Powrót