Jakie mam szanse?

• Autor wątku Autor wątku kasia1234
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kasia1234

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Mam emeryta zatrudnionego na umowę zlecenia od 1.01.2000 roku na czas nieokreślony w razie potrzeby. Przez wszystkie lata płaciłam tylko składkę zdrowotną . Miałam kontrol z zus za lata 2004-2006 i mam zapłacić przypisane mi składki, ponieważ do rachunków pisałam także umowy bo takie są druki, poprosiłam o przesłuchanie emeryta aby potwierdził, że pracuje zgodnie z umową z 1.01.2000 a nie z tymi co były razem z rachunkami. Niestety nic nie pomogło. Jakie mam szanse na wygranie sprawy gdy założę sprawę do sądu? Jakie dokumenty mam przedstawić aby udowodnić zgodność płacenia składek?Może ktoś mi pomoże?

Ja uważam (na podstawie innego Pani postu), że zatrudnianie emeryta na umowę zlecenie w sklepie jest niezgodne z prawem.
Praca sprzedawcy jest pracą określonego rodzaju na rzecz pracodawcy, pod jego kierownictwem w miejscu i czasie wyznaczonym przez pracodawcę.
Zatrudnienie w tych warunkach jest zatrudnieniem na podstawie stosunku pracy, bez względu na nazwę zawartej przez strony umowy. (Art. 22. kp).
Popełniła Pani wykroczenie z art. 281. pkt 1 kp, zagrożone karą grzywny w granicach od 1000 zł do 30 000 zł.
Dodatkowo dochodzi nieopłacanie składek ZUS.

dokładnie rzecz biorąc to się nazywa obejście prawa

Powrót