Jakie naleza mi sie swiadczenia?

• Autor wątku Autor wątku blankis
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

blankis

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
mieszkam juz w berlinie okolo 10- 11 lat z zameldowaniem. Od 6 lat jestem mezatka (on jest niemcem) Do malzenstwa doszla tez moja corka ....
(uczeszcza do niem. szkoy)
Nigdy nie zajmowalam sie papierami tak jak nigdy nie musialam pracowac - utrzymywal mnie i moja corke maz -ok :ooo:
Pod koniec 2009 zarejestrowalam sie w arbeitsamt robie kurs , ktory juz w kwietniu sie konczy wtedy tez zamierzam isc w koncu do pracy ;)
Od jakiegos czasu bardzo sie z mezem kluce -duzo mu nie pasuje - stres jest na porzadku dziennym nawet przeszkadza mu moja cora :mad:
Postanowilam , ze sie rozstaniemy i teraz jest pytanie: jakie mam szanse w znalezieniu mieszkania i pomoc finansowa w jego oplacaniu? Jezeli mam jakies prawo, do jakichkolwiek swiadczen prosze o podpowiedz dokad mam sie udac? i jakie dokumenty beda potrzebne?

Moja psychika jest juz na koncowym przystanku - prosze o pomoc :(

ps.
Mam pozwolenie na prace i pozwolenie na pobyt w Niemczech kindergeld tez dostaje

Po 6 latach malzenstwa musi Pani czekac- min. rok w separacji na rozwod.Warto sie zastanowic czy najpierw -po skonczeniu kursu-starac sie o obywatelstwo dla siebie i corki.Jesli dziecko Pani jest niepelnoletnie,bedzie potrzebna prawdopodobnie zgoda ojca,jesli ten mieszka poza granicami kraju.
Majac kurs i srodki utrzymania nie powinna Pani miec problemow ze zdobyciem obywatelstwa.
Jesli jednak decyduje Pani nie czekac na zalatwienie takich spraw to prosze zaczerpnac porady prawnej w kancelarii ze specjalizacja prawa socjalnego i rodzinnego.Jest Pani Polka i mieszka w Berlinie wiec polecam
BEHNKE ? HOCHGREBE & KOLLEGEN.

Powrót