Jakie nazwisko rodowe?

• Autor wątku Autor wątku Arabeska1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Arabeska1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam,
mam dylemat. Mój mąż po urodzeniu nosił nazwisko matki aż do 1 klasy szkoły podstawowej. Potem matka wzięła ślub z jego biologicznym ojcem. Obecnie mąż ma nazwisko ojca. Intryguje mnie to, ponieważ skoro nosił nazwisko matki to dlaczego w dowodzie ma jako rodowe nazwisko ojca? tak samo na akcie naszego ślubu. Mąż mówi, że kiedyś jakaś pani w urzędzie powiedział mu, że tylko kobieta ma nazwisko rodowe, i jego nazwiskiem rodowym jest to, które nosi teraz/czyli ojca/. Wydaje mi się, że nazwisko rodowe, to jest takie, które nadaje się po porodzie....na akcie urodzenia. Czy mogę poprosić kogoś o pomoc w tej sprawie? Czy będę musiała prostować wszystkie dokumenty, czy może istnieje możliwość, że dokonano zmiany nazwiska rodowego?

co prawda nie ma definicji nazwiska rodowego, ale w doktrynie przyjęło się, że nazwiskiem rodowym jest nazwisko wynikające z aktu urodzenia (ale nie zawsze takie, jakie było na początku kiedy dziecko się urodziło).

Nazwisko rodowe ma każdy - absolutnie każdy (nie tylko kobieta). Wszyscy mamy dwa nazwiska: nazwisko rodowe i nazwisko noszone. To, ze u facetow najczesciej jest ono tożsame nie znaczy , ze jest tym samym nazwiskiem. Przyjelo sie, ze faceci po slubie pozostaja przy swoich nazwiskach, ale przeciez nie musza ! Nawet jak facet pozostaje przy swoim nazwisku to jest ono juz i jego nazwiskiem rodowym i noszonym. Gdyby przyjal nazwisko zony to mialby inne rodowe i inne noszone (tak jak najczesciej maja to kobiety zamezne).

Wracajac do Twojej kwestii......nazwisko rodowe wynika z aktu urodzenia. Ale na akt urodzenia i nazwisko mają wpływ różne zdarzenia.....przysposobienie, uznanie ojcostwa, ustalenie ojcostwa, nadanie dziecku nazwiska męża matki, zaprzeczenie ojcostwa i milion różnych rzeczy..........

Najprawdopodobniej u Twojego męża było tak, że akt jego urodzenia był sporządzony tak jak dla dziecka nie pochodzącego z małżeństwa - czyli bez ojca dziecka i mąż nosił nazwisko matki. Nastepnie po iluś tam latach ojciec biolokgiczny uznał swoje ojcostwo i razem z matką nadali dziuecku nazwisko ojca. I właśnie to spowodowało, że mąż ma to nazwisko jako nazwisko rodowe - bo właśnie takie wynika z aktu urodzenia.
Mogło być też nadanie dziecku nazwiska męża matki a to też zmienia postać rzeczy. Proszę wziąć odpis zupełny aktu urodzenia męża - dowiemy się co tam było.
Mogło też być inne zdazrenie o którym nie ma co gdybać tylko iść po odpis.

Ale jak chce się Pani przekonać - wystarczy wziąć odpis ZUPEŁNY (nie skrócony!) aktu urodzenia męża i tam będzie wypisana cała kolejność zdarzeń i będzie pierwotne nazwisko matki. Jednak nadal nazwiskiem rodowym męża jest nazwisko ojca.

Każdą czynność jakiej dokonujemy w usc kierownik nam wyjaśnia, na pewno uświadamiał rodziców męża jakie skutki ma uznanie czy inna czynność jakiej dokonali - zdecydowali się, podjęli decyzję i tak to wygląda.

Żadne prostowanie dokumentów tu nie wchodzi w gre - bo jeśli było uznanie dziecka to co chce Pani zrobić ? wystąpić o bezskuteczność uznania czy jak ? Czy chce Pani podwazyc decyzje rodzicow Pani meza co do nazwiska ich dziecka? NIe rozumiem. Tu nie chodzi o samo nazwisko - tu chodzi o to kto jest ojcem Pani meza - wchodxza a to majątki, spadki, pokrewieństwo renty i cały milion innych spraw.

Aha i P.S. Pani jako Pani to nic nie moze zrobic. Mąż jest od decydowania o swoim nazwisku i tym kto jest jego ojcem - nikt inny.

Ostatnia edycja:
dziękuję za odpowiedź.
Pójdę do USC i wyciągnę akt urodzenia.
Co do zmiany w dokumentach - byłam przekonana że rodowym nazwiskiem męża jest nazwisko matki (bo z nim się urodził) a nie nazwisko ojca. W dododzie osobistym i w akcie ślubu mąż jako rodowe ma nazwisko ojca - i ja myślałam że tutaj tkwi błąd - że powinno być nazwisko matki. Myślałam że mamy źle zrobiony akt ślubu, co później mogłoby być przeszkodą, na przykład w sprawach spadkowych itp.

Arabeska - wszystko jest w porządku, nie masz się co przejmować, nie ma tam żadnych błędów.

Pamiętaj, weś odpis ZUPEŁNY (nie skrócony) w usc miejsca urodzenia męża (jak urodził się gdzie indziej niż mieszkacie to możesz pocztą wysłać wniosek i dowód zapłaty), zapłacisz 33 zł.

Dowiecie się co tam było - czy uznanie ojcostwa, czy ustalenie sądowe, czy nadanie dziecku nazwiska męża matki czy jeszcze coś innego.

Powrót