jakie pismo napisać?

• Autor wątku Autor wątku marta-w20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marta-w20

Witam
Mój ojciec dostał wyrok pozbawienia wolności na 1 rok, pod koniec stycznia przyszło pismo z sądu żeby stawił się w areszcie śledczym w lublinie. napisaliśmy odroczenie ale odp sądu była "pismo bezskuteczne"postanowiliśmy jeszcze raz napisać wysłane było 29 lutego ale nie zdążyliśmy dostać odp dzisiaj po ojca przyjechała policja zabrali go do aresztu.czy teraz możemy napisać jakieś pismo dodam że ojciec opiekował się niepełnosprawnym ojcem po udarze a teraz i matka- babcia trafiła do szpitala również z rozpoznaniem udaru także oboje wymagają opieki.

mysle, ze teraz jest mozliwa tylko przerwa w odbywaniu kary pozbawienia wolnosci. Mozecie probowac, moze sie uda.

myślę, że nie... chociaż moze poczytaj dla pewnosci. na 99% nie...
Moze Twoj ojciec starac sie o dozor elektroniczny jesli taki areszt domowy go satysfakcjonuje, jesli nie, to musi czekac 0,5 roku. Po 1/2 kary nabywa uprawnien do starania sie o Warunkowe Przedwczesne Zwolnienie.

guzik1010 napisał:
Warunkowe Przedwczesne Zwolnienie.

Taaaa ... Czasami się okazuje, że było to przedwczesne. Bo skazany doprowadzany jest przez Policję po odwołaniu warunkowego przedterminowego zwolnienia :-)

A to wszystko przez alkohol:mad: najpierw miał drobną stłuczkę zarysował komuś zderzak a potem jechał po browarze na rowerze:(

Dzięki za odp do poprzednich pytań.
Mam jeszcze jedno pytano czy ten wniosek o udzielenie przerwy może ktoś z rodziny napisać czy sam skazany czy może warto postarać się o adwokata?????

Ostatnią edycję dokonał moderator:
A jeszcze takie małe pytanko Czy może ktoś się orientuje ile sąd okręgowy rozpatruje wnioski o dozór elektroniczny?

Witam
Ja przejdę od razu do rzecz w białymstoku jest to 4 wydział penitencjarny i nadzoru elektronicznego nad wykonaniem orzeczeń karnych . takie pismo dostają skazani w areszcie śledczym i drugie do podpisu przez osobę mieszkającą wraz z nim . Na 100% wyjdzie z więzienia procedura trwa około 3 tygodni do miesiąca bez nerwów . będzie ok:)

Dawno tu już zaglądałam a już trochę się działo. Wniosek o dozór elektryczny sąd szybko rozpatrzył ale niestety za słaby zasięg mieliśmy w domu jedynie w korytarzu.i nic z tego nie wyszło niestety:( Teraz obecnie czekamy na decyzję o przerwę już na dniach powinno się wyjaśnić tak nam powiedział kurator.

tato miał dzisiaj wokande starał się o przerwę i nic z tego nawet nie pomogło to że ma dwoje rodziców chorych, niepełnosprawnych i że jedno z nich trafiło do domu opieki przez tą sytuacje.Nie wiem co teraz?!czy mógł by mi ktoś podpowiedzieć co dalej robić??????

Może spróbować odwołać się od tej decyzji.

Można złożyć zażalenie.
Aczkolwiek warto wziąć pod uwagę uzasadnienie decyzji.Czyli to dlaczego nie dostał przerwy w karze.
Dom opieki to jest dobre rozwiązanie,tam jest fachowa,dobra opieka.
Może sędzia miał to na uwadze.
Jedyne co może teraz zrobić osadzony to złożyć zażalenie,ma na to 7 dni.
Chyba,że sytuacja ulegnie znacznemu pogorszeniu,wtedy można ponownie starać się o przerwę w karze.

marta-w20 napisał:
Nie wiem co teraz?!czy mógł by mi ktoś podpowiedzieć co dalej robić??????
Najprościej i najskuteczniej jest odbyć karę, w końcu została ona zastosowana w jakimś celu. I nie kombinować. Rok czasu to nie jest wieczność.
Jeśli są za słabe argumenty na przerwę w karze to tylko nagłe pogorszenie sytuacji może spowodować, że tę przerwę się otrzyma.

Swoją drogą to ciekawa przypadłość - większość skazanych myśli dopiero po fakcie, a nawet nie myśli tylko kombinuje, jakby tutaj kary uniknąć. A wcześniej to się nie chciało...

Swoją drogą to ciekawa przypadłość - większość skazanych myśli dopiero po fakcie, a nawet nie myśli tylko kombinuje, jakby tutaj kary uniknąć. A wcześniej to się nie chciało..
wszyscy kombinują nie tylko skazani dlaczego tylko ich się widzi bo co bo są skazani to już są inni,ty nie kombinowałaś np.żeby nie iść do szkoły lub do pracy bo ci się nie chciało

Człowiek jest tylko człowiekiem i przez całe swoje życie nie jeden błąd popełnia, raz o mniejszym skutku. a innym razem o dużym.Nikt nie jest święty.

Łatwo powiedzieć że ROK to mało dla kogoś kto nigdy wcześniej nie był karany ,prowadził spokojne życie, opiekował się chorymi niepełnosprawnymi rodzicami, że teraz jedno trafiło do domu opieki w którym trzeba płacić 2000,00zł a emerytury jest 800zł a po za tym + 4 osoby na utrzymaniu i to z gospodarstwa. Po za tym uważam że za takie rzeczy powinny być prace społeczne lub grzywna a nie za jazdę po 3 piwach zamykać rowerzystę. A inni poważniejsi przestępcy chodzą na wolności.Mama została sama i nie jest w stanie tego ogarnąć !!!A co do argumentów to były dobre nawet kurator się zgadzał z tym i był przekonany że dostanie tą przerwę , ale jest pewna pani sędzia która ma wszystkich w dupie i każdemu po kolei nie daje przerw o przepraszam dostał jeden typo bo remont chciał sobie zrobić.I gdzie tu sprawiedliwość na remont można dostać przerwę, a żeby móc zaopiekować schorowanymi rodzicami którzy nie mają nikogo innego NIE
prawo w Polsce jest beznadziejne!

A tak poza tym pani sędzia stwierdziła "że dziadkowie prędzej czy później i tak umrą i jest to bez różnicy czy tato będzie przy tym czy nie.

mala kobietka napisał:
wszyscy kombinują nie tylko skazani dlaczego tylko ich się widzi bo co bo są skazani to już są inni,ty nie kombinowałaś np.żeby nie iść do szkoły lub do pracy bo ci się nie chciało
Widzi się ich, bo ich temat dotyczy. Przecież nie będę tutaj wypisywała historii o kombinacjach alpejskich z mojego życia, gdy byłam nastolatką i wolałam wagary od szkoły :rolleyes: Co za absurdalne porównanie.

Nasuwa mi się inna głupia odpowiedź - wszyscy kombinują, ok. Wszyscy skaczą z dachu, też skoczysz?

marta-w20 napisał:
Łatwo powiedzieć że ROK to mało dla kogoś kto nigdy wcześniej nie był karany ,prowadził spokojne życie, opiekował się chorymi niepełnosprawnymi rodzicami, że teraz jedno trafiło do domu opieki w którym trzeba płacić 2000,00zł a emerytury jest 800zł a po za tym + 4 osoby na utrzymaniu i to z gospodarstwa.
Rok to może mało nie jest, ale nie jest to również wieczność.

Nasze prawo nie jest beznadziejne, ja się cieszę, że zaostrzono przepisy dotyczące kierowania pojazdami pod wpływem alkoholu lub po spożyciu. Kiedyś łatwiej było uniknąć kary pozbawienia wolności po takim czynie, ale wtedy nikogo to nie wzruszało, a teraz może taki jeden osobnik z drugim, zastanowią się dwa razy nim wsiądą na rower/do samochodu po %.

Rozumiem, że może faktycznie twój ojciec jest niezbędny w domu, przy swoich rodzicach, że wiele by pomógł w zaistniałej sytuacji. Rozumiem, bo jestem człowiekiem i mam uczucia. Ale skoro ktoś podważył te argumenty to najwyraźniej były one dla niego niewystarczające.

Marta jak ta pewna pani sędzia to przeczyta(a bądź pewna,że nie tylko "pokrzywdzeni" przeglądają to forum) to przerwa w karze pozostanie tylko marzeniem,bo tym bardziej będzie miała każdego w głębokim poważaniu.
Swoją drogą za jaki dom opieki trzeba płacić 2tysiące złoty?Możesz podać dokładną siedzibę?Bo to chyba jakaś prywatna placówka...
A do sprawy zostało udokumentowane to o czym mówisz?że opłata za państwowy Dom opieki ponad dwukrotnie jest wyższa niż czyjaś emerytura?To wszystko zostało udokumentowane,zaświadczeniami na przykład ??

Powrót