Jakie prawa do zwrotu po zakupie

• Autor wątku Autor wątku dragon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dragon

Użytkownik
Odpowiedzi
137
Witam

Niedawno rozpocząłem moją sprawę w osobnym wątku i przy okazji chciałbym jej ogólne odgałęzienie pociągnąć w nowym.

1. Dzwoniąc ostatnio do serwisu zostałem powiadomiony, że nie ma już czegoś takiego jak rękojmia. Co w takim razie jest ?

2. Poza tym chciałbym się dowiedzieć jak się zabezpieczyć przed skutkami zakupu gdzie sprzedawca sprzedaje towar w opakowaniu i nie można się z nim zapoznać, gdyż wiązałoby się to ze zniszczeniem opakowania. Na pełne zapoznanie się ze sprzętem można liczyć dopiero po zakupie. Co w takim przypadku? Czy oznacza to ryzyko kupującego?

3. Bardzo podobna sytuacja jest nawet wówczas kiedy można nawet zapoznać się ze sprzętem i wypytać sprzedawcę o sprzęt ale wiadomo, że jest to bardziej jako prezentacja gdzie są pokazywane zalety a nie wady urządzenia i nie da sie o wszystko zapytać sprzedawcę. Co w takim przypadku?

4. Czy istnieją jakieś takie okoliczności w których klient ma prawo zwrócić towar i żądać zwrotu pieniędzy? (ostatnio docierają do mnie sprzeczne informacje - niektórzy uważają, że jest 7 dni na ewnetualny zwrot towaru inni że nie jest to prawdą).

5. We wszystkich sytuacjach chodzi o to, że klient pełen obraz towaru ma dopiero po jego zakupie. Jakie ma wtedy prawa kiedy uświadamia sobie, że nie jest to towar jaki chciał zakupić.

6. Co w sytacjach kiedy ktoś jedzie kupić urządzenie, które jest mu potrzebne w danym czasie. Po zakupie okazuje się, że urządzenie jest niesprawne. Czy można zatem, wymagać zwrotu pieniędzy lub wymiany na nowy a nie naprawy gwarancyjnej? Przecież taka naprawa będzie trwała wieki?

1. Jest ustawowa odpowiedzialność sprzedawcy (dot. przedsiębiorcy)

2. Raczej ryzyko sprzedającego, bo jeśli towar nie jest zgodny z umową, to możesz towar po prostu wymienić lub oddać (zgodnie z ustawą o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego). Warto tutaj dodać, że na żądanie sprzedawca powinien na piśmie wskazać cechy sprzętu...

3. Jeśli wada jest zatajona (sprzedawca o niej wiedział), to nie biegnie termin wskazany w ustawie (2 lata odpowiedzialności sprzedającego).

4. Można zwrócić w terminie 10 dni, ale tylko wtedy, gdy zakupisz towar poza lokalem przedsiębiorstwa (np. od domokrążcy) lub na odległość (np. poprzez sklep internetowy). W takich przypadkach masz to zapewnione ustawowo (ustawa z dnia 2 marca 2000 r. o ochronie niektórych praw konsumentów oraz o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną przez produkt niebezpieczny), że możesz sprzęt oddać bez podania przyczyny - w innym przypadku to zależy wyłącznie od dobrej woli sprzedającego.

5. Patrz pkt 2 - jeśli towar jest niezgodny z umową możesz go wymienić, oddać, żądać naprawy...

6. To jest trudne pytanie i nie da się udzielić jednoznacznej i krótkiej odpowiedzi ;-) Przede wszystkim na przeszkodzie stoi termin, w którym sprzedawca ma się ustosunkować do żądanie - 14 dni...

Powrót