Jakie są praktyki banków gdy egzekucja komornicza jest bezskuteczna?

• Autor wątku Autor wątku PanNoBody
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PanNoBody

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
21
Witam wszystkich.
Pytanie jak w temacie. Czego mogę się teraz spodziewać ze strony banku?
Czy macie jakieś doświadczenia w tej kwestii?
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów i czekam na Wasze doświadczenia.
Lub ew. porady co ja ze swojej strony mogę czy powinienem teraz zrobić.

Za jakiś czas zostanie ponownie wszczęte postępowanie egzekucyjne. Bank może też wcześniej zbyć wierzytelność jakiemuś podmiotowi profesjonalnie zajmującemu się windykacją. Wtedy ten podmiot będzie dochodził spłaty zobowiązania. M.in. w drodze postępowania sądowego i egzekucyjnego. Dodatkowym przykrym elementem będzie wpisanie dłużnika do wszelkich możliwych, przeznaczonych do tego, rejestrów.

Robilee napisał:
Bank może też wcześniej zbyć wierzytelność jakiemuś podmiotowi profesjonalnie zajmującemu się windykacją. Wtedy ten podmiot będzie dochodził spłaty zobowiązania. M.in. w drodze postępowania sądowego i egzekucyjnego
Ale czy fakt że bank udał się do komornika nie świadczy o tym iż takie postępowanie już się własnie odbyło? Wierzycielem w sprawie jest ponadto już nie bank a jakaś kancelaria prawnicza (może działa w imieniu banku).

PanNoBody napisał:
Ale czy fakt że bank udał się do komornika nie świadczy o tym iż takie postępowanie już się własnie odbyło?
Dlatego będą kolejne. Aż do całkowitej spłaty długu. Przez Ciebie lub kolejnych spadkobierców (chyba, że spadkobiercy odrzucą spadek).

PanNoBody napisał:
Ale czy fakt że bank udał się do komornika nie świadczy o tym iż takie postępowanie już się własnie odbyło? Wierzycielem w sprawie jest ponadto już nie bank a jakaś kancelaria prawnicza (może działa w imieniu banku).

Jak napisano wyżej, będą się czepiać, aż się jakiś spadkobierca nie podłoży.
Lub do czasu skutecznego ogłoszenia upadłości w jednym z krajów o bardziej liberalnych przepisach.

Pytasz się co masz zrobić. Chcesz się bawić w kotka i myszkę z komornikami? Powodzenia ;) Spłacaj ten dług i kropka, trzeba było myśleć wcześniej.

Banki maja wypracowane swoje procedury, różni się to w zależności od banku i kilku czynników. Wiele zależy od kwoty długu, oraz skuteczności egzekucji. Po "miękkiej" windykacji, następuje uzyskanie BTE i klauzuli, oraz oddanie sprawy do komornika (w imieniu banku działa jakaś kancelaria).
W sytuacji gdy egzekucje komornicza jest nieskuteczna, banki przeważnie wracają do miękkiej windykacji ( starają dogadać się z dłuznikiem, czesto proponując anulowanie części odsetek kosztów itp), lub sprzedają za % dług jakiejś firmie windykacyjnej (uwalniają w ten sposób kapitał rezerwowy który musieli zablokować na tkz "zły dług")

Ja miałem swego rodzaju problem z bankiem. teraz kończę stare spłaty - dogadałem się. Oni mówią wprost. To, że nie można od Ciebie skutecznie przez komornika wyrwać kasy to nie znaczy, że za niecałe 3 lata znowu nie wejdą na drogę sądową aby nie było przedawnienia.

Dług Mój wynosił około 40 tys.po bezskutecznych egzekucjach,po około 3 latach dostałem propozycję z banku spłaty chociaż 8 tys.a oni zamkną sprawę i będzie po długu.Pozrdawiam

Jeżeli egzekucja komornicza po wystawieniu BTE jest bezskuteczna,bank sprzedaje dług(wierzytelność)firmom takim jak np.kruk,invest,różne tam.Przedstawiciele firm skupujących długi przyjeżdżają zazwyczaj do domu,mieszkania i próbują mobilizować do spłaty zadłużenia.Potem sugerują umorzenie,odsetek,jakakolwiek spłatę.Jeżeli nic nie robimy z tym,dług znów sprzedają innej firmie i tak w około.Pisze z własnego doświadczenia.

Powrót