Jakie są szanse na odroczenie kary?

• Autor wątku Autor wątku Klempa27
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

Klempa27

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam
Mojemu przyjacielowi kilka dni temu odwieszono karę 3 lat pozbawienia wolności. Z powodu dość ciężkiej sytuacji osobistej chcemy złożyć wniosek o Odroczenie wyroku, tylko jak przekonać sąd?
Mój przyjaciel wspólnie z żoną wychowuje dwójkę dzieci - 8 letnia córkę i 9 letniego syna. Dziewczynka ma w bardzo dużym stopniu (w 60%) przerośniety trzeci migdał, przez co notorycznie dochodzi u niej do bardzo ostrych ataków kaszlu, nie jest wtedy w stanie oddychać, dusi się, czasami nawet wymiotuje. I Prawie za każdym razem kończy się to wizytą w szpitalu. Mała potrzebuje wzmożonej opieki, a niestety żona mojego przyjaciela nie zawsze jest w stanie samodzielnie jej ją zapewnić, ponieważ sama od kilku lat choruje na ciężką nerwice. Jednym z objawów jej choroby są ataki, w wyniku których często dochodzi u niej do utraty przytomności, co z kolei za każdym razem kończy się hospitalizacją. Jeśli mój przyjaciel odsiadywał by teraz wyrok to w takiej sytuacji jego żona i dzieci pozostałyby całkiem bez opieki (zwłaszcza, że nie utrzymują kontaktów z dalszą rodzina). Ich wspólny miesięczny dochód to 3,5 tys złotych, z czego dochód żony to niestety zaledwie 1,2 tys. Z tak małej kwoty żona mojego przyjaciela nie będzie w stanie utrzymać siebie, dzieci i mieszkania - zwłaszcza że leczenie jej i córki jest dość kosztowne.
TO TYLE...
(Oczywiście na wszystko mają papiery - historię chorób, zaświadczenia od lekarzy i zaświadczenia o wysokości zarobków).
Tylko czy na sądzie takie problemy w ogóle zrobią jakiekolwiek wrażenie? BARDZO PROSZĘ O OPINIĘ JAKIE SZANSĘ (DUŻE CZY MAŁE) MA MÓJ PRZYJACIEL NA ODROCZENIE TEGO WYROKU???

Małe.
Najważniejsza jest tu odpowiedź na pytanie - czy za pół roku albo za rok sytuacja na tyle się poprawi, ze będzie mógł iść siedzieć? Jeśli nie - to nie ma podstaw, bo natychmiastowe wykonanie kary nie pociagnie dla skazanego lub jego rodziny zbyt ciężkich skutków, skoro za rok sytuacja będzie identyczna.

To co (poza chorobą psychiczną) może dać duże szanse? Jakiś przykład?

Zapomniałam dodać że w ciągu najbliższych 6 miesięcy ich córka będzie miała wycinany ten 3 migdałek więc przynajmniej przestałaby wymagać szczególnej opieki...

Powrót