Jakie sa szanse na uzyskanie obywatelstwa niemieckiego

• Autor wątku Autor wątku stanble
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stanble

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam

Chcialbym uzyskac informacje na temat mozliwosci uzyskania obywatelstwa niemieckiego na dziadka. Po krotce...Dziadek urodzil sie 1907 roku w Königshütte, czyli owczesnej Rzeszy. Po pierwszej wojnie swiatowej königshütte zostala przyznana Polsce. Dziadek jednak do wojny pracowal w niemieckiej firmie, podpisal DVL (kl.3) i trafil w 1943 na front. Po wojnie zostal w Polsce poniewz mial juz tam rodzine. Obecnie posiadam jedynie metryki urodzenia i slubu dziadkow, pismo z archiwum w Berlinie dotyczace sluzby wojskowej. Brakuje samej karty wpisu na DVL, brak jakichkolwiek dokumentow poswiadczajacych prace w niemieckiej firmie czy bezposrednio udokumentowane WPISEM do dokumentu pochodzenie niemieckie. Z opowiesci mojej matki wynika, ze dziadem i babcia do smierci czuli sie Niemcami, w domu czesto mowili w tym jezyku-przynajmniej dopoki dzieci (czyli moja matka i wujostwo) nie byli szykanowani przez rowiesnikow z powodu niemieckiego pochodzenia. Wiem tez, ze w latacj 60 i 70 dziadkowie skladali dokumenty do wyjazdu do Niemiec i dziadek dostal odmowe, babcia i ich dzieci mogla jechac. Oczywiscie babcia nie chciala zostawic dziadka. Chcialem uzyskac wglad do tych dokumentow, jednak w Konsulacie wysmiano mnie, ze nikt nie trzyma tych akt tak dlugo i nie chcieli udzielic informacji do jakiego archiwum w Niemczech zostaly uzyskane. Czy jest szansa na uzyskanie wgladu do tych wnioskow? Zapewne posiadaja komplet dokumentow, ktorych teraz juz nie jestem w stanie uzyskac...moze pomogly by jakos...wiem, ze dziadkowie wowczas nie chciano przyznac obywatelstwa wlasnie ze wzgledu na wpis w DVL...
Bardzo prosze o odpowiedz...
Ja sam mieszkam z rodzina od kilku lat w Niemczech i predzej czy pozniej i tak uzyskam obywatelstwo...jednak z pochodzenia jest inaczej..

Z gory dziekuje za jakiekolwiek informacje, rady czy wskazowki...

Powrót