Jakie świadczenia???

• Autor wątku Autor wątku doman100
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

doman100

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam serdecznie

Moja córka urodziła się z problemami neurologicznymi. Niestety nie zdiagnozowano co dokładnie jej dolega. Ma obniżoną sprawność ruchową.

Dowiedzieliśmy się że można uzyskać świadczenia z racji koniecznego leczenia, rehabilitacji.

Złożyliśmy wniosek o orzeczenie o niepełnosprawności.

Moje pytanie jest następujące: O jakie świadczenia możemy się ubiegać? Słyszałem ze o zasiłek pielęgnacyjny i świadczenie pielęgnacyjne?
Czy to tylko tyle czym się one różnią?

Czy o jakieś jeszcze świadczenia możemy się starać? Czy są jakieś świadczenia z gminy? Gdzie się tego mogę dowiedzieć?

Czego można się spodziewać na komisji orzekającej?

Pozdrawiam

jeżeli pani córka będzie miała orzeczoną całkowitą niezdolność do pracy i samodzielnej egzystencji wówczas będzie przysługiwał zasiłek pielęgnacyjny z OPS lub Urzędu gminy ale można złożyć jeszcze wniosek o rentę socjalną z ZUS wówczas na dzień ukończenia musiała by istnieć conajmniej całkowita niezdolność do pracy. niezdolność taka mogła by powstać także po ukończeniu 18 roku życia pod warunkiem nauki. Wówczas należy złożyć stosowny wniosek , druk N-9 wystawiony przez lekarza prowadzącego, zaświadczenie z ostatniej szkoły w której dziecko się uczyło
jeżeli lekarz orzecznik orzecze także niezdolność do samodzielnej egzystencji wówczas oprucz renty socjalnej będzie otrzymywać dodatek pielęgnacyjny.
Pozdrawiam :)

Powrót