jakie trzeba mieć potwierdzenie wysyłając wezwanie do zapłaty?

• Autor wątku Autor wątku inesce
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
I

inesce

Użytkownik
Odpowiedzi
76
otóż muszę wysłać wezwanie do zapłaty komuś, kto pożyczył ode mnie pieniądze i oddać nie zamierza.

Wiem, że należy wysłać to listem poleconym i zachować dowód nadania oraz zrobić kopię wysyłanego wezwania, ale czy to wszystko?
Nie potrzeba jakiejś pieczątki z sądu? Czy innego potwierdzenia, że wysyłam właśnie to wezwanie, a nie nic innego?

i chciałam zapytać czy wszystkie dane które się uzupełnia w takim wezwaniu mogą być wypełnione drukiem (na komputerze)? oprócz mojego podpisu rzecz jasna.

Ja bym wysłał poleconym ze zwrotnym potwierdzeniem odbioru - wówczas wraca do Pani żółta zwrotka z podpisem odbiorcy i datą doręczenia.

Wezwanie do zapłaty może być komputerowe, wazne by było podpisane przez wierzyciela.

dzięki, może rzeczywiście wyśle z potwierdzeniem odbioru. Ale jeszcze chciałam spytać jaki artykuł mówi o tym że w razie nie uiszczenia spłaty po upływie terminu, można skierować sprawę do sądu. Bo chciałabym ten artykuł dodać do wezwania, bo wtedy to tak bardziej brzmi profesjonalnie i może pomóc w odzyskaniu pieniędzy, wezwanie może być skuteczniejsze. Więc jaki artykuł można przytoczyć w wezwaniu do zapłaty?

Zależy mi też bardzo na tym by jak odbierze już to wezwanie do zapłaty, odpowiedział na nie jakoś. Albo by poprosił o przedłużenie terminu spłaty, albo o rozłożenie na raty, bo wtedy będę miała ewidentny dowód - przyznanie się pożyczkodawcy do pożyczki.

Więc czy mogę załączyć do wezwania do zapłaty zdanie typu: W razie nie posiadania środków, jest możliwość wystosowania pisma do roszczeniodawcy o przedłużenie terminu zapłaty, bądź rozłożenie danej kwoty na raty?

i jeszcze mam pytanie, jeśli porozumienie o pożyczce nastąpiło 7lipca, a przekazania pieniędzy 8 lipca, to jaką date traktować jako zawarcie umowy? 7 lipca czy date przelania pieniędzy 8 lipca?

Witam,
Oczywiście, że możesz użyć w wezwaniu zwrotów zachęcających do podpisania ugody lub rozłożenia zobowiązania na raty. Wszelkie takie informacje mogą doprowadzić do złożenia przez dłużnika oświadczenia o uznaniu długu i mogą przerwać okres przedawnienia oraz dadzą Ci wtedy lepsze dowody do ewentualnego postępowania sądowego - będziesz mogła skorzystać z postępowania nakazowego, które jest dużo tańsze (niższa opłata sądowa). **** moderacja
Pozdrawiam

Powrót