jakie ubezpieczenie?

• Autor wątku Autor wątku anulka2727
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anulka2727

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam.
Od stycznia prowadzę działalność na KRUS-ie i płacę podwójne ubezpieczenie.Czy w razie rozwodu mogę dalej się tak samo ubezpieczać czy będę musiała przejść na ZUS,gdyż właścicielem ziemi jest mój (jeszcze) mąż?Gospodarstwo było na niego przepisane rok przed naszym ślubem,a ja nie posiadam żadnych gruntów.I w razie ZUSu,czy będę mogła opłacać tą najniższą składkę przez 2lata?

Od daty wyroku o rozwodzie nie będziesz mogła korzystać z systemu rolniczego.
Odnośnie drugiego pytania uważam, że nie będziesz mogła skorzystać z tego dobrodziejstwa. Proszę zapoznać się z art. 18a ustawy o systemie ubezpieczeń społecznych, bo już ją prowadzisz.

nie przez 2 lata - od tej puli 24 m-cy trzeba odjąć miesiące przez które działalność była już prowadzona

A mam jeszcze pytanie:ile potrzebowałabym ziemi,żeby dalej prowadzić działalność na KRUSie?
A jeśli zamiast rozwodu zgłosiłabym separację,czy skutki z ubezpieczeniem będą takie jak z rozwodem???Czyli, że wygaśnie moje ubezpieczenie? I jak póżniej z dziećmi?gdzie one będą należeć?

Zgodnie z art. 5a ustawy o ubezpieczeniu społecznym rolników, r o l n i k lub d o m o w n i k, który podlega ubezpieczeniu w pełnym zakresie z mocy ustawy nieprzerwanie przez co najmniej 3 lata może podlegać nadal w KRUS, jeśli rozpocznie prowadzenie pozarolniczej działalności gospodarczej.

Powrót