Jakie uprawnienia ma Ultimo

• Autor wątku Autor wątku alina filipowicz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alina filipowicz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Pracownicy Ultimo wydzwaniają do mnie kilka razy w tygodniu a nawet kilka razy dziennie.Tłumaczyłam im wiele razy ,że w tej chwili mam komornika i nie jestem w stanie im niczego wpłacić.Mówiłam ,żeby zwrócili sie do komornika.Dalej wydzwaniają.Straszą ,że wyślą do mnie windykatora,powiedzą sąsiadom o moim długu,wypytuja o dochody bliższej i dalszej rodziny.Czy maja do tego prawo.?

Co to w ogóle za dług? Z jakiego okresu?
Fakt, że wolą wydzwaniać może wskazywać na to, że nie chcą iść do sądu. Bo np. zobowiązanie jest przedawnione, więc najpierw wolą od ciebie uzyskać uznanie długu.

Co do dzwonienia po sąsiadach: poinformuj ich, że dzwonienie w tej kwestii po sąsiadach i rodzinie spowoduje złożenie zawiadomienia na policji. W ogóle nie sądzę, aby się na to zdobyli - to po prostu straszak ze strony firm windykacyjnych. Musisz się przyzwyczaić do takich sytuacji.

Dziękuję za odpowiedź.Dług dotyczy kredytu z PKO z 2001 r.

Odnośnie tego długu nie było żadnego postępowania na drodze sądowej ani egzekucji komorniczej?

Pozdrawiam :cool:

Był sądowy nakaz zapłaty ale to jeszcze PKO wystąpiło z tym do sądu i przez jakiś czas komornik potrącał mi z renty i wpłacał dla PKO.W 2006 r PKO sprzedało ten dług dla Ultimo.Od listopada 2007 r. komornik przekazywał pieniądze dla Ultimo.W październiku 2009 komornik umorzył to postępowanie i zwrócił tytuł wykonawczy dla ultimo wobec bezskutecznej egzekucji (mam jeszcze niespłacony kredyt za samochód).Ale Ultimo nie występowało dpo sądu i nie ma nakazu zapłaty.

Licz 10 lat od ostatniej czynności mającej w celu ściągnięcie należności przez komornika, ostatnia próba egzekucji - Art. 125. § 1. KC - dług nie uległ przedawnieniu.

Windykatora się nie boj - nie musisz go wpuszczać, a jak się będzie upierał masz prawo wezwać Policję, nie znam przypadku kiedy windykator wszedł do mieszkania bez zgody właściciela, ponieważ miał "jakieś upoważnienie" - ma takie samo prawo jak np. piekarz / mechanik / lekarz ;) . Nagminne telefony traktuj jak złośliwe niepokojenie i uprzedź kolejnego dzwoniącego o tym, że powiadomisz Policję o tym fakcie, podeprzyj się znajomością Art. 107. KW.

Informować o Twoich długach i wypytywać rodziny nie mają prawa - uprzedź rodzinę, żeby niczego nie mówili, najlepiej jak się od razu rozłączą, a częste telefony -> złośliwe niepokojenie.

Dziękuję.ja też się od razu rozłączam jak dzwonią.O nękaniu telefonami powiadomiłam Prokuraturę ale nie wszczęli postępowania.Nie widzą znamionn przestępstwa.

Ponieważ to nie jest przestępstwo, a jedynie wykroczenie - powiadamiasz Policję.
Obecnie przestępstwo nękania jest w drodze do KK, ale jeszcze go tam nie ma.

Dziękuję,ale na Policji też mi powiedzieli ,że nie ścigają tego

Witam .Ja też w tym wątku.W 1999 r moi rodzice wzięli kredyt.Po pewnym czasie przestali go spłacać .W 2001 roku odezwał się KRUK.Postraszył i przestał.Dług kupiła firma Pro Asset. 14.09.2005 r wyrok zaopatrzony w klauzule wykonalności dnia 14.12.2005 r .Dnia 31.12.2008 r komornik umorzył postępowanie egzekucyjne wobec stwierdzenia bezskuteczności egzekucji i tytuł wykonawczy zwrócił wierzycielowi.5 maja 2009 wezwanie z kancelarii prawnej działającej w imieniu Pro Asset do wpłaty pod rygorem ponownego wniosku egzekucyjnego zaś 22 kwietnia 2008 r informacja o przekazaniu długu firmie Ultimo.(daty bez pomyłki).6 czerwca 2008 Ultimo woła 9.884.55 kapitału a 10 maja 2010 r już 17.555,43 kapitału.Co jest ważne to tylko wyrok jest na oboje rodziców , wszelkie pisma kierowane są do ojca.W grudniu ubiegłego roku mój tata zmarł.W styczniu dzwoni jakaś kobiecina z Ultimo z informacją ,że tata miał układ ratalny i spłacał po 200 zł i ,że szkoda zawalić taki dobry układ.Wystąpiłam do nich z oficjalnym pismem o ksero ugody podpisanej przez tatę.Przysłali niepodpisaną ugodę i uczynili mnie spłacającą.Ponownie wystąpiłam o podpisaną ugodę i tym razem przysłali kompletną z podpisem taty i wpłacającym ma być on sam-żart jakiś.Co ja mam zrobić w takiej sytuacji?????? Proszę o poradę.

Prawdę mówiąc to nie wiem co.Ty nic im nie jesteś winna,więc nic.Ignoruj wszelkie telefony i pisma.Oni liczą na "zmęczenie materiału" ,że ktoś się ich przestraszy i będzie im wpłacał.

alina filipowicz napisał:
Prawdę mówiąc to nie wiem co.Ty nic im nie jesteś winna,więc nic.Ignoruj wszelkie telefony i pisma.
O ile Pani nie wie - to proszę nic nie pisać. Bo to zupełnie nie jest tak jak Pani to pisze.

nike999 - przede wszystkim musi Pani policzyć ile wynoszą te zobowiązania. Do należności zasądzonej przez sąd należy dodać tylko te koszty które przyznał sąd oraz komornik.

W następnej kolejności zastanowić się razem z siostrą i matką - po ile możecie spłacać w ratach i przedstawić tą ofertę wierzycielowi. Wszelkie uzgodnienia z wierzycielem powinno się dokonywać wyłącznie na drodze pisemnej.

O ile ustalenie porozumienia nie będzie możliwe - pozostaje uzyskać pożyczkę i spłacić.

Jeśli oczywiście nadal zamierza Pani przyjmować spadek wprost.

Dotyczy tematu podjętego przez Alina filipowi .
Grim Reaper napisał:
Licz 10 lat od ostatniej czynności mającej w celu ściągnięcie należności przez komornika, ostatnia próba egzekucji - Art. 125. § 1. KC - dług nie uległ przedawnieniu.

Nie jestem ekspertem, zaznaczam od razu!!!!!
Ultimo kupiło wierzytelność od banku. Bank prawdopodobnie posiadał Bankowy Tytuł Egzekucyjny - BTE i klauzule wykonalności (zakładam ze tak bo w większości tak jest). No i oczywiście w takim wypadku komornik ma prawo prowadzić egzekucje. Natomiast po sprzedażny wierzytelności (tzw.cesja) firma windykacyjna nie morz korzystać z BTE (z BTE nie mogą korzystać nawet fundusze sekurytyzacyjne) i musi wystąpić do sadu o tytuł egzekucyjny i klauzule wykonalności. Jeśli to zrobili to musiałaś być poinformowana o tym, nawet jeśli odbyło się to na niejawnym posiedzeniu sadu. Dopiero po z tym tymi dokumentami firm windykacyjna może iść do komornika. Jeśli tego nie zrobili to po trzech latach od zakupu wierzytelności dług się przedawnił.

Popatrz tez czy bank powiadomił cie o sprzedażny wierzytelności, bo musiał to zrobić, musiał tez powiadomić poręczycieli, jeśli tacy byli.

Dodatkowo zerknij na umowę z bankiem czy tam nie ma jakiegoś zapisu o cesji. Moze byc tak ze bank musiał nie tylko cię poinformować o cesji ale wręcz miec twoja zgode na to cesje (ale to tylko wtedy gdy był zapis w umowie TY -BANK, ze przy sprzedazy wierzytelności musisz wyrazic na to zgode).

Sprawdź ez czy nie masz na jakiejś twojej nieruchomości hipoteki przymusowej założonej przez bank.
Pozdrawiam
Nie jestem ekspertem, zaznaczam na końcu!!!!!

Ostatnia edycja:
Spadek już wraz z siostrą odrzuciłyśmy.Została mama.Kwestia jest taka czy:
Pro Asset skoro oficjalnie przekazało ,,sprawę" Ultimo mogło nadal wystąpić do komornika o egzekucje należności? Bo tak się działo.W kwietniu 2008 r przekazali
Ultimo a w grudniu 2008 komornik zakończył egzekucję na rzecz Pro Asset. Czyli 2 firmy windykacyjne zamierzały ściągnąć od ojca kasę za jedno zobowiązanie.Jak dla mnie jest tu coś nie tak!!!

RE: Pomoc z firmą Ultimo

W czerwcu 2000r. nieświadomie zrobiłam debet na moim koncie w banku BGŻ na kwotę ok.500 zł . Moja nieświadomość trwała do października 2012r. W październiku 2012r. pan o nazwisku Baniak zadzwonił do mojej sąsiadki, i powiedział że posiada moje dokumenty, podał swój nr telefonu i prosił o kontakt. Sąsiadka powiadomiła mnie o tym, ponieważ w przeszłości zgubiłam dokumenty; sądziłam, że ten pan je odnalazł i zadzwoniłam do niego. Zadzwoniłam na podany numer, a pod tym numerem jakaś kobieta zaczęła mnie wypytywać o moje dane osobowe. Okazało się, że jest to firma Ultimo u której "mam dług" (która kupiła mój dług od banku BGŻ) . Ponieważ z tą firmą nie podpisywałam żadnej umowy nie zgodziłam się na spłatę długu (sądziłam że jest to przedawnione ) . Od tej pory zaczęły się nękania telefoniczne i sms-owe mojej osoby przez w/w firmę. 14 grudnia 2012r. dostałam pierwszy list z Kancelarii Prawnej I.Szmydka, K. Buczek i Wspólnicy Sp.k. o treści :Ostateczna przedegzekucyjna propozycja spłaty zadłużenia. W/w kancelaria zawiadamia mnie, że w dn. 23 listopada 2012r. Sąd Rejonowy Lublin - Zachód w Lublinie VI Wydział Cywilny wydał nakaz zapłaty i podał sygnaturę akt. Podpis na piśmie jest nieczytelny, co więcej jest kserokopią! W odzewie na w/w pismo zwróciłam się do Sądu Rejonowego w Lublinie z pytaniem dlaczego firmie Ultimo mam uregulować kwotę po 12 latach, nie podpisując z nimi jakiejkolwiek umowy. W dniu 14 lutego 2013r. Agencja Detektywistyczna "De Facto " na polecenie firmy Ultimo zawiadamia mnie, że będzie rozpoznawać moją sytuację majątkową wymieniając, że będą pytać sąsiadów oraz współpracowników i inne . Owe pismo również posiada nieczytelny i kserowany podpis pana Harasia. W dniu 1 marca 2013r. otrzymałam w jednej kopercie dwa pisma z Sądu Rejonowego Lublin - Zachód VI Wydział Cywilny w Lublinie. Jedno to pozew o zapłatę, a drugie nakaz zapłaty w postępowaniu przygotowawczym. Obydwa pisma są niepodpisane oraz nie posiadają żadnej pieczęci, nie przypominając pism z Sądu. Proszę o pomoc w tej sprawie. Nie wiem co mam robić, a na odwołanie mam tylko 10 dni. Moim zdaniem firma Ultimo, Agencja Detektywistyczna "De facto " oraz Sąd w Lublinie chcą wyłudzić pieniądze ode mnie. Posuwają się nawet do kłamstwa co do posiadania moich zaginionych dokumentów.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Zechcesz łaskawie przeczytac wątek przyklejony Dług w firmie presco?

RE: Pomoc z firmą Ultimo

AliceGalaxy napisał:
Nie wiem co mam robić,
Proszę wnieść sprzeciw do sądu i podnieść zarzut przedawnienia roszczenia.

Ps.
Proszę nie używać pogrubionej czcionki.

Witam,dostałem po raz pierwszy pismo z tej firmy Ultimo.Zaskoczyło mnie to,że grożą mi firmą detektywistyczna,że będą sprawdzać skąd mam pieniądze i oczywiście wszelkie te działania ma wykonywać firma detektywistyczna.To mają takie prawo? Czy to jakaś ściema?Dług w wysokości ok 6 tyś.

ściema, ale działa dobrze na wyobraźnie dłużników, a czasami na ich wolę spłaty ;)

Powrót