Jakie wymagane odległości w restauracji?

• Autor wątku Autor wątku tobike
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tobike

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
Ile osób obcych sobie może siedzieć przy stole w restauracji oraz jakie odległości mają być zachowane?

Ostatnia edycja:
Przy jednym stoliku mogą siedzieć osoby, które prowadzą wspólne życie i zamieszkują jedno gospodarstwo domowe.
Odległość między stolikami, to zdaje się, 2,5 metra.

Ostatnia edycja:
Skoro tak to dlaczego pan Morawiecki będąc w restauracji w Gliwicach nie przestrzegał owych zapisów będąc przy stole z dwoma obcymi osobami? Był nawet bez maski i nie ma sprawy w sanepidzie. Pytany dlaczego nie zachował odległości, odparł, że:
" pewne odległości są zalecane, a nie nakazywane".

Teraz to normalnie zgłupiałem. Wy piszecie inaczej, a premier Morawiecki mówi co innego i chodzi bez maseczki. Gdzie można się dowiedzieć kto mówi prawdę?

TO nie jest czasem tak, że to są tylko wytyczne, a skoro wytyczne to nie trzeba ich przestrzegać. Przecież wszystkie wytyczne powinny być wydawane w formie aktów prawnych, powinny przejść przez sejm, senat , prezydenta. Skoro nie są to akta prawne to nie należy ich przestrzegać?

Ostatnia edycja:
Lewanna napisał:
Przy jednym stoliku mogą siedzieć osoby, które prowadzą wspólne życie i zamieszkują jedno gospodarstwo domowe.
Odległość między stolikami, to zdaje się, 2,5 metra.

Czy jesteś w stanie wskazać to o czym piszesz w akcie prawnym, który wskazujesz? Ja tam widzę, że na 4 metrach kwadratowych może być jedna osoba ... Ze dwa razy szukałem, może coś przeoczyłem.

forg napisał:
Czy jesteś w stanie wskazać to o czym piszesz w akcie prawnym, który wskazujesz?

Nie, bo tego tam nie ma.
Pytający zapytał o akt prawny, więc mu podałam, aby się zapoznał.
Nie napisałam nigdzie jednak, że podane przeze mnie dane, są przytoczone na podstawie Dziennika Ustaw.

Moja odpowiedź w poście #2 udzielona została na podstawie poniżej ujawnionego źródła:

- Odległość między blatami stolików (od ich brzegów) powinna wynosić min. 2 m, zaś 1 m w przypadku oddzielenia stolików przegrodami o wysokości minimum 1 m (ponad blat stolika).
- Zasadę, że przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowym. W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedyncze osoby, chyba, że odległości między nimi wynoszą min 1,5 m i nie siedzą oni naprzeciw siebie. Wyjątkiem są stoliki, w których zamontowano przegrody, np. z pleksi, pomiędzy osobami.

Źródło - https://www.gov.pl/web/koronawirus/aktualne-zasady-i-ograniczenia
Po rozwinięciu: https://www.gov.pl/web/rozwoj/gastronomia

Lewanna napisał:
Moja odpowiedź w poście #2 udzielona została na podstawie poniżej ujawnionego źródła:

Przecież to jawna kpina jest. "Wymogi i zalecenia" w jednym worku. Jak można w ten sposób traktować obywatela? Przecież te zalecenia (podane jak wymogi) to dezinformacja. O czym pan prezydent i jego przedstawiciele mówili po zaatakowani, że pan Duda siedział przy jednym stoliku z osobami obcymi sobie. "To tylko zalecenia".

Lewanna napisał:
Nie napisałam nigdzie jednak, że podane przeze mnie dane, są przytoczone na podstawie Dziennika Ustaw.

Zatem proste pytanie. Czy to co przytoczyłaś - te zalecenia - mają moc obowiązującego prawa? Według słów przedstawicieli prezydenta nie mają.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Dz.U. 1985 Nr 12 poz. 49
Art. 8a.8. Osoby przebywające na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej są
obowiązane do stosowania się do zaleceń i wytycznych organów Państwowej
Inspekcji Sanitarnej, o których mowa w ust. 5 pkt 2.
5. Główny Inspektor Sanitarny lub działający z jego upoważnienia inny organ
Państwowej Inspekcji Sanitarnej może wydawać osobom prawnym, osobom
fizycznym i jednostkom organizacyjnym nieposiadającym osobowości prawnej,
w szczególności podmiotom wykonującym działalność leczniczą, pracodawcom...

forg napisał:
że pan Duda siedział przy jednym stoliku z osobami obcymi sobie.

To był Premier Morawiecki, a nie Prezydent Duda.
No cóż... Najwyraźniej sam nie wie, co uchwalił.

forg napisał:
Czy to co przytoczyłaś - te zalecenia - mają moc obowiązującego prawa?

Jak wyżej. Ściśle Art. 5 pkt 2 i dalej.

Ostatnia edycja:
Lewanna napisał:
To był Premier Morawiecki, a nie Prezydent Duda.
No cóż... Najwyraźniej sam nie wie, co uchwalił.
Jeżeli w sądzie ktoś powoła się na słowa premiera to ma sprawę wygraną? ALbo inaczej. Jeżeli sąd skaże kogoś za to samo co zrobił premier to czy premier też dostanie karę? Albo jeszcze inaczej. Czy jeżeli wyślę zawiadomonie o popełnieniu przestępstwa przez premiera, a sąd uzna ,że nie było złamane prawo to czy będzie to podstawa w sądzie by innych za ten sam czyn nie karać?

Zastanów się nad swoimi powyższymi rozważaniami :)
Odnośnie samego tematu, wydaje mi się, że zaczyna się robić "politycznie", a chyba nie chcemy się zaraz sprzeczać o takie, czy inne przekonania :)
PS.
Lewanna w poście #9 to nie ja tak napisałem :)

Kanas napisał:
w poście #9 to nie ja tak napisałem

Patrz Pan, jaki chochlik ;)
Poprawione :beer:

Powrót