Jakie zmiany nasąpiły od 1 maja w przyznaniu Kindergeld?

• Autor wątku Autor wątku johana_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

johana_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam.

Jestem tutaj nowa :) i potrzebuje porady.

Czy według nowych przepisów musi dziecko byc zameldowane w De.,czy jeśli jest zameldowane w Pl. to KG bedzie mi on przysługiwał?

W De jestem zamedowwana od lutego, pracę zaczełam od 01.06 pracodawca odprowadza wszystkie podatki. mam pozwolenie na pracę,ubezpiecz. zdrowotne, Versischerungsnummer i całą resztę.

W zeszłym miesiacu złożyłam w Familienkasse Antrag auf K-d, wyslalam wszystkie dokumenty do Osrodka Polityki Społecznej i dostałam jeszcze cos do wypełniena nie wi co bo nie jestem teraz w Pl.jak pojade do Pl.15ego to wypełnie to i wysle do nich.

W Polsce moim dzieckiem opiekuje sie moja mama, ktora na ten czas mieszka w moim mieszkaniu( tak kazali mi napisac w Antragu w famillienkasse). Dziecko wychowuje sama, ojciec dziecka placi alimenty i nie mieszka z nami.

Ja pracuje w de tylko przez 10 dni w miesiacu i reszte czasu spedzam w pl. z moim dzieckiem.

Familienkasse przysłała mi liste dokumentów do uzupełnienia:
- Bescheinigung vom Einwohnermeldeamt ( mam)
- Kopie des mitvetrages ( mam )
- Eklärung für welche dauer Sie vorauss. Ihren Wohnsitz in De. haben ( to napisalam , ze tak dlugo jak dlugo bede miala prace w De., a mam mowe unbefristet )
- Bescheinigung im welchem Sozialversicherungzweig sind Sie versichert ( tu nie wiem dokładnie czy chodzi o Versicherungsnummer- ten mam czy o ubezpiecznie zdrowotne które mam w TK Kasse?
- no i poświadczenie zameldowania to muszę przywieśc z Pl. chociaz już raz zalatwiałam to dla O.P.S. w Pl.

Ide do nich w przyszłym tyg. to zanieść.

Tam zapytam czy przysługuje mi KG, ale wczesniej chciałam o to tutaj zapytac, bo tyle papierów do zrobienia jest...

Czy moga mi odmówic przyznania KG ?

Pozdrawiam i dziekuje :)

z tego co mi wiadomo po przeczytaniu pisma pewniej forumowiczki..(i kilku osob ktore dostaly to samo)dotyczy to tylko osob po rozwodzie..ze wtedy ojciec nie moze pobierac Kindergeld a anspruch ma tylko matka mieszkajaca z dzieckiem w Polsce..tyle ze do jakiego rodzinnego ma prawo to nie wiem ta matka,,chyba do Polskiego bo przeciez nie placi podatkow w Niemczech..ostatni przypadek bylo odebranie rodzinnego matce mieszkajacej tu w DE,,dlatego iz dziecko przebywa w Polsce z babcia(pod innym adresem)czyli nie to samo gospodarstwo,,i prawo ma babcia..

jezeli malzonek przebywa tu w DE(pracuje ,placi podatki)a zona w Polsce z dzieckiem i maja tam tez wspolny meldunek..to normalnie moze nadal pobierac on tu na dziecko...

jezeli masz wspolny adres z dzieckiem,,(pomimo ,ze przebywa z babcia)nie powinno byc problemu.,,,lecz nie wiem jak zalatwia sprawe z ojcem,,bo wczesniej to placili tylko polowe kindergeld matka po rozwodzie..bo jak wiadomo ojciec ma prawo do polowy(92 euro)i moze to potracic z aliemnt sobie,,oczywisice mam na mysli obywateli polskich..bo Niemieckim matka polowe nigdy zabierali(bo to z aliment niemieckich bylo odliczane)

wiecej info..temat tu przerabiany napewno(polowa kindergeld)

Ostatnia edycja:
Hej.

Dzieki za odp. poczytalam troche, ale takiego samego przypadku nie znalazłam.

Ojciec dziecka mieszka w Pl. tu nigdy nie mieszkał.My nigdy nie bylismy małżeństwem.

"ostatni przypadek bylo odebranie rodzinnego matce mieszkajacej tu w DE,,dlatego iz dziecko przebywa w Polsce z babcia(pod innym adresem)czyli nie to samo gospodarstwo,,i prawo ma babcia.."---------Moje dziecko mieszka w moim mieszkaniu i babcia się tam nim opiekuje, a sama mieszka pod innym adresem. Wiec to troche różni te 2 sprawy...kurcze...już mam dośc tych przepychanek, no fakt ze dopiero zaczełam ;)

"jezeli masz wspolny adres z dzieckiem,,(pomimo ,ze przebywa z babcia)nie powinno byc problemu"--------------W Pl. mieszkamy pod tym samym adresem ja i dziecko, babcia gdzie indziej. Będe próbowac moze sie uda bo po przeczytaniu o tym przypadku zwatpilam juz we wszystko...

Czyli nie ma nigdzie czarno na bialym napisane ze dziecko musi od 1 maja mieszkac w De?

ps.

na 100% wiem ze babcia dziecka nie ma prawa do pobierania zasiłku na wnuczka, pytalam w MOPS. Prawo ma ojciec i matka, lub opiekun prawny(to musi byc przez sąd zatwierdzone)

johana_ napisał:
ps.

na 100% wiem ze babcia dziecka nie ma prawa do pobierania zasiłku na wnuczka, pytalam w MOPS. Prawo ma ojciec i matka, lub opiekun prawny(to musi byc przez sąd zatwierdzone)

no tak,,ja tam nie wiem jak jest w Polsce..tu moze kazdy pobierac ..czy ojczym..,..dziadkowie..obojetnie,,ten u kogo rzeczywiscie mieszka dziecka..

niemcy odpisali ,ze babcia ma prawo w wypadku tamtej kobiety..oni przeciez nie znaja(bo nie musza )praw Polskich..wedlug ich rozumienia ma ten prawo u kogo dziecko mieszka..wedlug mojego tez

na Mnie w Polsce pobieral ojczym rodzinne..i nie bylo problemu..z tym(nie adoptowal Mnie )

nie musi dziecko mieszkac w DE !!!!!

Ostatnia edycja:
belunia napisał:
no tak poczytalam..tyle,ze Niemcy robia swoje a Polska pisze swoje..zreszta zeby to choc dokladnie..ale juz suma Kindergeld wpisana w tym artykule jest błędna..

Kwota KG nie jest błędna bo jest napisane PONAD 180 euro.

Mnie zainteresował ten artykuł sporo mozna sie tam dowiedzieć
Pracujesz za granicą? Zwrócisz zasiłek na dzieci pobrany w kraju - Praca i ubezpieczenia - Gazeta Prawna - największy dziennik gospodarczy

Z polskiej strony wychodzi że jak ktos pracuje za granicą to wogóle nie ma prawa poerac w Pl zasiłku na dziecko...no mysle ze jakies tam szanse mam :)

belunia napisał:
no przepisy UNI..a jednak nie zawsze dzialaja..skoro tyle osob musi po odmowie korzystac z prawnika..

a tu cos na temat i paragraf..ab 1 maj 2010

ojciec mieszkajacy w Niemczech,,matka chyba w Portugalii..odebrano mu Kindergeld..dlatego ,ze dziecko mieszka z matka tam..

reszte kto chce niech doczyta..cos podobnie jak te co czytalam od forumowicza pewnego Polskiego..

EU-Recht: VO (EU) Nr. 883/2004, Neufassung zum 1.5.2010 Familienrecht beauftrag-einen-anwalt.de

To by sie zgadzało, bo matka dzieci pracuje w portugalii i tam placi podatki, gdyby nie pracowała to musieliby placić KG

kiedys chyba rok temu czytalam na Polskiej stronie..ze jak jeden pracuje za granica..a drugi tez w innym kraju..to moga wybrac gdzie pobierac(tylko taka glupota bo przeciez Polski sie nie bedzie nalezal bo dochod przekroczy napewno)

teraz chyba juz nie nie moga wybrac,,(niemiecki zabieraja)i pobiera ten kto pracuje tam i dzieci sa przy nim..

belunia napisał:
nie moge juz Edytowac to wpisze pod tym

chyba info najlepsze jest tu,,na temat wszystkiego zwiazanego z kindergeld,,jak dziecko mieszka z babcia czy dziadkiem..wszystko zreszta zwiazane z kindergeld

http://www.arbeitsagentur.de/zentra...ichungen/Merkblatt-Sammlung/MB-Kindergeld.pdf

Belunia dziekje za linka, przeczytalam wszystko i tam jest sytuacja taka
jeśli ja wróciłabym do domu rodzinnego czyli zamieszkała ze swoja mama to KG przysługiwałby mi i jej( musiały bysmy to same rozstrzygnać), ale nic nie ma na mój temat jak babcia przyjeżdża na ten czas do mnie do mieszkania i opiekuje sie tam moim dzieckiem.

Zastanawiam się własnie czy im powiedziec że ja pracuje tu w De 10 dni w miesiącu 24h, potem mam 20 dni wolnego i jade do Pl. Taka mam umowe o prace. Mam nadzieje ze nie wyniknie z tego nic złego dla mnie, bo przecie ja nie jestem ubezwłasnowolniona i moge w czasie wolnym od pracy przebywac gdzie mi sie podoba???
Wtedy moglabym udowodnić że babcia ciagle nie opiekuje sie moim dzieckiem i wtedy KG moze mi by własnie się należał czy w jakims stopniu rozwialoby to watpliwości...juz sama nie wiem :rolleyes:

no pewnie ,ze jezdzic mozesz(gdzies nawet czytalam ,ze mozna odliczyc z podatku dojazd do rodziny..zony dzieci)do polski..ale wiadomo sa pewne ograniczenia(nie ,ze cotygodniowy wyjazd mozna odliczyc..odliczenia zwiazane z podwojnym gospodarstwem domowym

jak placisz podatki to chyba obojetne ile pracujesz dni..jak maja przyznac to przyznaja

Ostatnia edycja:
Ostatni rozmawialam z kimś na czacie i i ten ktos powiedzial mi że jego kuzynka ma dzieci zameldowane tutaj w De. a przedstawila ze chodza do szkoly w Pl.
Oczywiście dostaje KG.

Myslisz ze mozna tylko dziecko tu zameldować a nie musi mieszkać? Czy z tego powodu moge mieć jakies problemy? :what:

Dzwonilam do adwokatki ptalam o wstepne koszty. Więc porada kosztuje 150E. a jak bedzie trzeba napisac pismo to ok 250E. Sporo :o ale warto chyba zaryzykowac. oczywiście powiedziala mi żebym najpierw spróbowala bez niej bo moze sie uda, a jak nie to mam sie do niej zwrócić.

znalalazm tutaj ale nie wim czy to jes aktualne:

2§ 32 Abs. 3 bis 5 gilt entsprechend.3Kinder, die weder einen Wohnsitz noch ihren gewöhnlichen Aufenthalt im Inland, in einem Mitgliedstaat der Europäischen Union oder in einem Staat, auf den das Abkommen über den Europäischen Wirtschaftsraum Anwendung findet, haben, werden nicht berücksichtigt, es sei denn, sie leben im Haushalt eines Berechtigten im Sinne des § 62 Abs. 1 Nr. 2 Buchstabe a.4Kinder im Sinne von § 2 Abs. 4 Satz 2 des Bundeskindergeldgesetzes werden nicht berücksichtigt.

Zrozumialam to tak ze jak dziecko jest w de lub jednym z krajow EU to KG przysluguje. Czy ja to dobrze zrozumialam ?

w niemczech jest obowiazek ..i dziecko musi chodzic do szkoly,,kazde zameldowane..nie wiem ,ale rodzice sa powiadamiani zawsze pismo przychodzi,oni widza wedlug meldunku ,ktore dziecko powinno isc np.do pierwszej klasy,,dlatego wysylaja pisma ..
nie wiem,,,jak to jest w przypadku dziecka zameldowanego tu a chodzacego do szkoly w innym panstwie(napewno jakies potwierdzenie bedzie potrzebne)ze uczeszcza do jakiejs szkoly

przeciez studenci studiuja zagranica i maja kindergeld..moja cora tez pojedzie do Anglii na rok..

No właśnie ona przedstawila zaświadczenie ze dziecko chodzi do szkoły w Polsce, ale ja myslalam ze tak nie można....już sama nie weim

Czytalas ten drugi post? Czy ja to dobrze zrozumialam?

no przeciez to normalne ,ze przysluguje kindegeld jak dziecko mieszka np.w Polsce a rodzic w Niemczech(i placi podatki w Niemczech),,jak juz pisalam kiedys teraz zaszly zmiany,,najczesciej dotyczy to malzenstw(w sepercji)rozwiedzionych..i jeden przypadek jaki spotkalam na forum ,,ze zabrali matce bo dziecko mieszka z babcia u babci w Polsce(zameldowane u babci)nie u rodzica w gospodarstwie Polskim

Powrót