Jakie zmiany nasąpiły od 1 maja w przyznaniu Kindergeld?

• Autor wątku Autor wątku johana_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Uspokoiłaś mnie to trochę...Dzieki ;) Napisze jak dostane KG

Witam
Jestem Polką mieszkającą od 7 lat w Niemczech. Mój mąż jest Niemcem.
Moja 9 letnia córka urodziła się w PL. Biologiczny ojciec, Polak, mieszka w Polsce.
Otrzymuję Kindergeld. Czy należą mi się również alimenty od biologicznego ojca?
Czy ma on prawo zaprzestać płacenia, jeśli ja pobieram Kindergeld w Niemczech?

Witam! Mieszkam z 3 dzieci w Polsce, mój mąż prowadzi własną działalność w Niemczech. Otrzymuję w Niemczech Kindergeld ale tylko połowę - 50% dlatego, że dostawałam zasiłek rodzinny w Polsce (tak uzasadnili to na decyzji z Familie Kasse). 1 lipca 2009 zrezygnowałam z zasiłku w Polsce. Chciałabym się zapytać, czy należy mi się całość Kindergeld (100%) czy tylko ta połowa, którą dostajemy?

nie wiem dlaczego otrzymujesz polowe..w Polsce malzonek z wami mieszka?pod tym samym adresem?

normalnie to kazdy dostaje caly KG z potraceniem tych paru groszy polskiego rodzinnego,ale tylko, jezeli ktos pobiera polski zasilek rodzinny lub jak nie doniesie zaswiadczenia( chyba co roku) to automatycznie potracaja te pare groszy z KG

Małzonek w Polsce jest zameldowany pod tym samym adresem co my zrezygnowałam rok temu z polskiego zasiłku a oni nadal placą tyle samo nie wiem co robic chyba sprawę trzeba będzie oddać do jakiegos adwokata tylko ze nie znam zadnego moze ktos z forumowiczów da jakis namiar tylko sprawdzony nie naciągacz okolice Frankfurtu nad Menem będę wdzięczna.

U mnie na razie bez zmian, odpowiedzi jeszcze nie mam, ale Familien kasse czeka na papiery z Polski. Napisze jak cos bedzie wiadomo.

Jeśli chcesz oddac sprawę do adwokata to do pierwszego lepszego który zajmuje sie tymi sprawami. porada około 150 Euro, a jesli bedzie musiał cos napisac to ok.250 euro. Podobno sa juz firmy polskie które sie w tym specjalizują, ale słyszałam że słono to kosztuje. na razie nie biore tej opcji pod uwagę.

Znalazłam jeszcze cos takie w mojej sprawie:

Miejsce zamieszkania rodziców
Rodzice muszą posiadać miejsce stałego zamieszkania i przebywania na terenie Niemiec. Stwierdza się je na podstawie posiadania mieszkania w Niemczech, w którym przebywa się na stałe. Niewystarczające jest posiadanie jedynie zameldowania na terenie Niemiec a przebywanie u znajomych, w hotelach, w domkach letniskowych itp. też nie jest dopuszczalne.
Jeżeli rodzic-Niemiec nie przebywa na stałe w Niemczech może otrzymać Kindergeld tylko wtedy, gdy będzie nieograniczenie podlegał opodatkowaniu podatkiem dochodowym w Niemczech, tzn. pracuje w Niemczech a mieszka w Polsce. Decyzję taką wystawia Finanzamt.
Jeżeli natomiast rodzic nie posiada obywatelstwa niemieckiego a przebywa na terenie Niemiec, to posiada prawo do Kindergeld o ile posiada prawo pobytu (Niederlassungserlaubnis) z pozwoleniem na pracę zarobkową w Niemczech.
Obcokrajowcy, którzy pracują tylko tymczasowo na terenie Niemiec na zlecenie pracodawcy zagranicznego nie posiadają prawa do Kindergeld.

link
SozPol.com - kindergeld

No i znowu muszę coś dostarczyć...
napisali że niby powinno być złożone razem z wnioskiem!
Tyko że tam nic nie pisało, poza tym mogli to przecież ująć ostatnio!
Chcą:
-Bescheinigung über Erwerbstätigkeit
-Kopie des Arbeitsvertrages

Jestem ciekawa co następnym razem będzie brakowało!

Witam
Składając dziś wniosek o rodzinne w Polsce , dowiedziałam się , że mogę teraz sama wystąpic o niemiecki Kinderegeld.
Ojcem dziecka jest niemiec, na stałe zamieszkujący w Niemczech, nie utrzymuje z nami kontaktów, nie chciał złozyć wniosku o Kindergeld, nie płąci alimentów ani alimenty te nie są ściągalne wg niemeickiego prawa..
Zdecydowałam się podjąc te starania choć to dla mnie lekko nierealne, ale tak mnie poinformowało, ze papiery wysyła się do regionalnego ośrodka polityki społecznej, a oni dalej do Famillienkasee i teraz nie tylko ojciec może wystąpić o kindergeld, w sensie obywatel Niemiec, ale takze matka dziecka, obywatelka Polski , dziecko polskie obywatelstwo, sądownie ustalone ojcostwo.
Czy ktoś wie coś na ten temat??>
Czy to prawda wogóle?
Bo zrezygnowałam z tych marnych 68 zł z nadziją ze dostanie moje dziecko 184 euro?

Dzięki za odpowiedzi

a to dobrze wiedziec,,wlasnie tak Niemiecka FK odpisuje niektorym ,ze prawo ma ten u kogo dziecko przebywa w gospodarstie,,(taka odp,dostalo kilku ojcow),,choc nigdy bym nie pomyslala ,ze chodzi o Niemieckie rodzinne,,myslalam ,ze prawa ma ten mieszkajacy w PL u ktorego mieszka dziecko,ale do Polskiego rodzinnego,,hmmm
to skladaj wnioski;)

Tez mi się w to wszystko nie chce wierzyc, ale podpisałam w piątek rezygnację z polskiego rodzinnego, ale na niemiecki Kindergeld czeka się miesiącami.. więc zobaczymy co z tego wyniknie.
Prozę o informację osoby, które mają podobny przypadek i czy rzeczywiście udało im się uzyskać niemieckie świadczenia.

Huraaaa dzisiaj dostałam przyznany KG w pełnej kwocie 184 Euro płatne od stycznia, chociaż zameldowana bylam z dniem 26. 01. Bardzo sie cieszę. Strasznie dlugo to trwało, ale to dlatego że ROPS zawalil sprawę. Dokumnty wysłali do Niemiec po 6 miesiącach!!!

Belunia jak mam na koncu KG liczbę 9 to znaczy że 9 będa wysyłane pieniądze, czy że 9 powinny byc na moim koncie? Dzisiaj 10-ty a kasy nie mam ...

Ostatnia edycja:
Dziękuje tak faktycznie jak mam "9" to KG będzie wypłacony 23-go. Widzę,że w poszczególnych miesiącach róznie to może być nie zawsze jt. 23.Cieszę się ze mam to juz za sobą :) pozdrawiam :)

Witam,

Ja ze swojej strony zlozylem pismo o przekazywanie Kindergeldu bezposrednio na moje konto bankowe, lecz odpowiedz na wniosek byla negatywna.
Jestesmy z siostra juz pelnoletni, czy nalezaloby napisac jeszcze raz do Familienkasse z prosba o przekazywanie swiadczen ?
Prawo sie zmienilo byc moze warto probowac?

A moze napisac o doreczanie swiadczen do rak matki z ktora oczywiscie razem mieszkamy ?

Jezeli chodzi o szczegoly moge napisac cos wiecej.

Za wszelka pomoc bardzo dziekuje, Pozdrawiam:)

Ostatnia edycja:
Witam, dostałam dzisiaj z Ośrodka Polityki Spolecznej wiadomosc, ze otrzymali formularze serii E400 i w związku z powyższym prosze o dostarczenie róznych dokumentów.
Zwłaszcza o tym, czy pobieam świadczenie rodzinne w Polsce. Ja pobierałam, ale zrezygnowałam na rzecz świadczen Zagranicznych, ale nie przekraczam dochodu, wiec teoretycznie mi sie nalezy, nadal jestem osobą bezrobotną, dopiero od 4 kwietnia podejmuje pracę na etat.
Czy powinnam sie cieszyc, skoro otrzymałam juz te zawiadomienie, czy jeszcze nie czas na radosc??

norbi1242 napisał:
Witam,

Ja ze swojej strony zlozylem pismo o przekazywanie Kindergeldu bezposrednio na moje konto bankowe, lecz odpowiedz na wniosek byla negatywna.
Jestesmy z siostra juz pelnoletni, czy nalezaloby napisac jeszcze raz do Familienkasse z prosba o przekazywanie swiadczen ?
Prawo sie zmienilo byc moze warto probowac?

A moze napisac o doreczanie swiadczen do rak matki z ktora oczywiscie razem mieszkamy ?

Jezeli chodzi o szczegoly moge napisac cos wiecej.

Za wszelka pomoc bardzo dziekuje, Pozdrawiam:)

tu jest troche zagmatwana sytuacja
bo gdyby placil alimenty moze zatrzymac polowe Kindergeld ,czyli odliczyc z aliment..w przypadku dzieci pelnoletnich caly Kindergeld!!sad rowniez tak nalicza
Unterhalt Scheidung Ehescheidung Sorgerecht Ehename Familienrecht

ale on nie placi aliment ?
wiec opierajcie sie na tym,,ze nie placi ani tez nie przekazuje Kindergeld

ale w tym wypadku matka powinna pobierac a nie ojciec
juz tylu ojcom zabrali od maja,,tym ktorzy zyja w seperacji lub po rozwodzie..
ilu z nich pobieralo a pieniadze nie trafialy do Polski(dzieciom)

Ostatnia edycja:
wiec opierajcie sie na tym,,ze nie placi ani tez nie przekazuje Kindergeld

Pismo zostalo zlozone czy KG moze byc przekazywany na moje konto. Niestety Familienkasse nie zadnych podstaw.

Alimenty beda dopiero zasadzone ale jak to sie do KG to nie wiem.

a ja mam taki problem ojciec dzieci (nie jestesmy małżeństwem ,nie jesst zameldowany w polsce ,dzieci sa u mnie )pobierał kg pare lat ja ich nie dostawałam .Złożyłam wczoraj wniosek o polskie rodzinne czy dobrze zrobiłam czy powinnam starać się o kg w Niemczech ale nie wiem czy ojciec dzieci go otrzymuje (jeszcze rok temu wiedziałam to na pewno)znajoma powiedziała mi żebym wszystko opisała i wysłała list do urzędu marszałkowskigo w gdańsku i tam oni wszystko mi wyjasnią albo przyznają zas.w Polsce albo z Niemiec .Man pytanie co robic .czy to jest odpowiedni urząd do rozwiazania mojego problemu.Dziękuje

Powrót