Jakiego typu to jest przestępstwo.

• Autor wątku Autor wątku zb70
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zb70

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, mieszkam w małej podwarszawskiej miejscowości tj Józefów k/Otwocka.Z dwóch stron mam niestety nieciekawych sąsiadów,budynki wielorodzinne komunalne tzw TBS-y gdzie mieszkają ludzie przeważnie nigdzie nigdy nie pracujący,teraz żyją głównie z 500+.Ponieważ zdarzały sie kradzieże nawet w biały dzień kupiłem sobie psa owczarka niemieckiego i przez odpowiednie szkolenie przystosowałem go do stróżowania, pilnowania terenu działki i obrony.
I w tym momencie zaczęły sie problemy z tymi sąsiadami z TBS-u.Jedna z tych osób (wiem kto) zaczęła w jakiś sposób namawiać dzieciaki (nie swoje)
do drażnienia psa przez rzucanie kamieniami , kopanie w furtkę,krzyki ,wymachiwanie rękami pod furtką co doprowadzało psa do furii.Groziło to
pogryzieniem jakiegoś dziecka przez psa
Były zgłoszenia na Policję, nawet sprawa w sądzie w w stosunku do jednego starszego nieletniego ,który złościł psa i podprowadzał młodszych.Niestety sądy umarzają te sprawy
Dla mnie ta sprawa jest oczywista, ci ludzie dążą do tego aby pies pogryzł jakiegoś dzieciaka, być może zrobłł z niego kalekę i ciągać mnie po sądach o odszkodowania,rentę.W tym środowisku matka i ojciec przeważnie nie pracują,można założyć że i dzieciak jako dorosły nie pójdzie do pracy
Po jakimś czasie nastąpiła analogiczna powtórka.Tym razem dzieciak siostry tej prawdopodobnej prowodyrki z budynku TBS-u z 10 min kopał w furtkę,krzyczał , jakby był w amoku,na dodatek dali mu jeszcze psa na smyczy.Dopiero sąsiedzi krzykami i potem ja go przepędziłem.Jest zgłoszenie do Ogniwa Dla Nieletnich. Ale co z tego, już trzeci przypadek sie pojawił.Matka typowy lump zaczęła podprowadzać dzieciaka,kopniak w furtkę i wkładanie reki dzieciaka w kierunku psa, też powiązani z prowodyrką.

Pytanie jaki skuteczny zarzut można postawić osobie która to wszystko organizuje, bo Policja w tym momencie jest bezradna i można odnieść wrażenie że czekają aż dojdzie do tragedji.

Zgłoś sprawę z ustawy o ochronie zwierząt - to znęcanie się nad zwierzęciem kara do 3 lat dodatkowo matka może odpowiedzieć za narażenie dziecka na utratę życia lub zdrowia

Na dobrą sprawę, nic Ci nie grozi.
Przecież jeśli pies zaatakuje dziecko w ramach sytuacji, którą opisujesz to Ty nie podlegasz żadnej odpowiedzialności karnej tylko np. opiekun dziecka, który nienależycie sprawuję tę opiekę.

Polecam zakupić małą kamerkę, która będzie rejestrowała różne incydenty. Zawsze to dowód nie do podważenia.

Powrót