Jawność wpisów do Ewidencji DG - przed CEIDG

• Autor wątku Autor wątku Jets
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Jets

Użytkownik
Odpowiedzi
36
Miałbym takie pytanie. Czy mogę obejrzeć lub żądać odpisu dla wpisów z działalności gospodarczej, które są wcześniejsze niż w CEIDG?
Sytuacja jest taka, że wpis o działalności został przeniesiony do CEIDG w 2011 r., jednak data rozpoczęcia działalności to 1995 r. Czy mogę przejrzeć archiwalny wpis (1995 -2011) w Referacie Ewidencji DG, który nie dotyczy mojej działalności?
Czy ewentualnie mogę wystąpić o częściowo anonimizowany odpis (bez PESEL, miejsc zamieszkania)?

Za tamtych czasów wgląd do wpisów był jawny. Każdy mógł przychodzić i przeglądać. Najczęściej korzystali naganiacze z banków i biuro rachunkowych - których co kilka dni kopiowali najświeższe wpisy.

Zadzwoniłem do kilku referatów i różne opinie.
Jakbyśmy mieli prawo stanowe :)

W sumie nie wiadomo czy te dane są jawne, a jeśli jawne to w jakim zakresie. W jednym miejscu mówią że można przyjść ale trzeba wypełnić wniosek i napisać w jakim celu, bo muszą wiedzieć komu udostępniają, a w innym miejscu, że te wpisy sprzed CEIDG są tylko dla właścicieli. Akurat interesuje mnie wpis w tym innym miejscu :o

Hipoteza, że są jawne. Ale nie wszędzie zostały wyrobione ścieżki przez petentów domagających się wglądu.

Powrót