Jazda autem do DE

• Autor wątku Autor wątku dawidblack97
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dawidblack97

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Witam.
W tym miesiącu zamierzam wybrać się do ojca autem, które jest zarejestrowane w PL na jego nową żonę. A oni na stałe mieszkają W Niemczech.
Auto od ponad 2 lat jest użytkowane w Polsce, ponieważ nie chcieli go przerejestrowywać w DE.
I teraz co z faktem - auto może normalnie wjechać, w przypadku kontroli niemieckiej policji nie będzie problemów? :o
Dodam, że z nową żoną ojca spisaliśmy umowę kupna sprzedaży, a więc auto jest moje, z tym że nie zdążyłem jeszcze przerejestrować :)

Ostatnia edycja:
Nie bardzo Cie rozumię.
Przeciez jako obywatel UE mozesz sie swoim autem poruszać gdzie Ci się podoba.
Nie wiem jakie są Twoje zamiary:(
W Pl na przerejestrowanie auta masz ustawowo 30 dni.
Jeśli będziesz w De zameldowany, to auto powinienes tutaj też przerejestrować na niemieckie tablice w celu uniknięcia problemów, gdyż tu co roku trzeba uiszczać podatek drogowy od auta, czego w Pl nie ma.
Jesli jedziesz tylko w odwiedziny, a auto będzie w Pl na Ciebie zarejestrowane, problemów nie będzie.

Chodzi o to, że auta jeszcze nie przerejestrowuje. Obecnie jest ono ZAREJESRROWANE na tą osobę, która jest zameldowana w Niemczech.
I tutaj pytanie, czy w razie kontroli nie będzie problemów..:smile:

Moga być w takim razie problemy. Wszystko zalezy, ile czasu ta osoba zameldowana jest w De. W najgorszym wypadku dostanie ta osoba rachunek do uregulowania podatku drogowego od dnia zameldowania w De i/lub nakaz przerejestrowania lub wywiezienia auta z De.

Powrót