Jazda autem z osoba bez prawa jazdy jako pasażer

• Autor wątku Autor wątku Roostek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Roostek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
13
Siemka...
Czy jeżeli jade jako pasażer z osobą która nie posiada prawa jazdy...
Podlegam jakiejś każe?

A wiesz o tym, że kierujący nie posiada uprawnień? Jeżeli wiesz, to tak, jeżeli nie - to nie!

Kodeks karny:
Art. 179. Kto wbrew szczególnemu obowiązkowi dopuszcza do ruchu pojazd mechaniczny albo inny pojazd w stanie bezpośrednio zagrażającym bezpieczeństwu w ruchu lądowym, wodnym lub powietrznym lub dopuszcza do prowadzenia pojazdu mechanicznego albo innego pojazdu na drodze publicznej przez osobę znajdującą się w stanie nietrzeźwości, będącą pod wpływem środka odurzającego lub osobę nie posiadającą wymaganych uprawnień,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
Czy ciązy na tobie szczególny obowiązek? Nie czytałem komentarza do tego artykułu.

Poprostu jestem niepełnoletni (14lat) i chciałbym się dowiedzieć czy jeżeli w aucie bd kierowca (20l) 2 pasażerowie (20l) i 2 "dzieci" (14lat) too czy coś na mnie ciąży? dajmy że nie będe wiedział że nie ma prawka :) (choć wiem) xD

Roostek napisał:
Poprostu jestem niepełnoletni (14lat) i chciałbym się dowiedzieć czy jeżeli w aucie bd kierowca (20l) 2 pasażerowie (20l) i 2 "dzieci" (14lat) too czy coś na mnie ciąży? dajmy że nie będe wiedział że nie ma prawka :) (choć wiem) xD
- wiesz, że nie ma prawa jazdy i wsiadasz z nim do samochodu, który jest "załadowany" dziećmi... Poczytaj do ilu wypadków dochodzi na drogach (z udziałem kierowców bez pj) , a później sam sobie odpowiedz na pytanie, czy gdyby coś się stało, byłbyś w stanie żyć ze świadomością, że wiedziałeś , iż "kierowca" naraża nie tylko swoje,ale przede wszystkim innych, życie, a mimo to udałeś się z nim na przejażdżkę ? To raczej kwestia sumienia, nie prawa...

a priori napisał:
A na jakiej podstawie, jeśli można spytać?

Art. 96§ 1 ust. 2 KW
dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej osobę nie mającą wymaganych uprawnień; - podlega karze grzywny.

W swoim poście nic nie napisał ile ma lat, pytającego traktowałem jako osobę dorosłą.

Warto początek tego artykułu zacytować lub całość:
Art. 96. § 1. Właściciel, posiadacz, użytkownik lub prowadzący pojazd, który:
1) (110) dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania osobę nie mającą sprawności fizycznej lub psychicznej w stopniu umożliwiającym należyte prowadzenie pojazdu;
2) dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej osobę nie mającą wymaganych uprawnień;
3) (111) dopuszcza do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej lub w strefie zamieszkania osobę znajdującą się w stanie po użyciu alkoholu lub podobnie działającego środka;
4) dopuszcza pojazd do jazdy na drodze publicznej pomimo braku wymaganych dokumentów stwierdzających dopuszczenie pojazdu do ruchu;
5) dopuszcza pojazd do jazdy na drodze publicznej, pomimo że pojazd nie jest należycie zaopatrzony w wymagane urządzenia i przyrządy albo pomimo że nie nadają się one do spełnienia swego przeznaczenia;
6) dopuszcza do korzystania z pojazdu samochodowego w sposób niezgodny z jego przeznaczeniem,
podlega karze grzywny.
§ 2. Tej samej karze za czyny określone w § 1 pkt 1, 3-6 oraz za nieumyślne dopuszczenie do prowadzenia pojazdu na drodze publicznej przez osobę nie mającą wymaganych uprawnień podlega dyspozytor pojazdu lub osoba, do której obowiązków należą jego czynności, a jeżeli takiej osoby nie wyznaczono - kierownik jednostki dysponującej pojazdem.

Czyli jeżeli jest kierujący bez prawa jazdy, a pasażer obok z prawkiem i oboje są pełnoletni to podlegam ja pasażer karze grzywny podczas kontroli policji?

Ile może wynosić taka kara?

ryba5374 napisał:
Czyli jeżeli jest kierujący bez prawa jazdy, a pasażer obok z prawkiem i oboje są pełnoletni to podlegam ja pasażer karze grzywny podczas kontroli policji?

Ile może wynosić taka kara?

Jesli auto nie jest twoje ani nie zostalo tobie dane w posiadanie to nic ci nie grozi.

To zależy czy masz prawko W razie kontroli i stanu trzeźwego f-sze karzą pojechać w dalszą drogę tobie. Jak kierowca nie ma to oczywiscie dla niego mandat. Ja nie wiedziałeś, bo np. zabrał cię w ramach autostopu to zostaniesz tylko wylegitymowany i sprawdzony "na bębnie" czy nie jesteś poszukiwany. Innego toku sprawa nabiera, jak jesteś właścicielem, uzytkownikiem lub posiadaczem prawnie udowodnionym. Gorsze konsekwencje kierowca ma bez prawka lub z zakazem w stanie pod wypływem alko lub drag.

Luislo napisał:
To zależy czy masz prawko W razie kontroli i stanu trzeźwego f-sze karzą pojechać w dalszą drogę tobie. Jak kierowca nie ma to oczywiscie dla niego mandat. Ja nie wiedziałeś, bo np. zabrał cię w ramach autostopu to zostaniesz tylko wylegitymowany i sprawdzony "na bębnie" czy nie jesteś poszukiwany. Innego toku sprawa nabiera, jak jesteś właścicielem, uzytkownikiem lub posiadaczem prawnie udowodnionym. Gorsze konsekwencje kierowca ma bez prawka lub z zakazem w stanie pod wypływem alko lub drag.

Nie przesadzaj, znam taki przypadek i skonczylo sie tak ze ten co mial prawko sie przesiadl na miejsce kierowcy i jechali dalej, bez konsekwencji, oczywiscie poza 500 pln mandatu dla tego co kierowal wczesniej. Skad on mial wiedziec ze jego znajomy nie ma prawa jazdy? Kazdego znajomego ktory przyjedzie samochodem pytasz czy ma prawo jazdy?

Nie pytam, bo nie jestem na państwowym niebieskiem etacie:). Właśnie, skąd miał wiedzieć, jak nie rozmawiają na codzień?. W 90 % przypadkach jest tak, ze trzeźwy pasazer dalej kieruje, a "kierowca" bez prawka myśli jak tu zapłacić by się żona nie dowiedziała, skąd ubyło 500zł z konta małżeńskiego:what:. Jak nie ma możliwości przekazać komuś z rodziny po kontroli, bo jest 300 km od domu to holowanie i na parking na koszt prowadzącego.

Powrót