Jazda bez biletu MPK - przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku lolekwi
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lolekwi

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, wiem że temat przedawnienia wezwania do opłaty dodatkowej za jazdę bez biletu był już na forum poruszany, jednak moja sprawa jest dość specyficzna.

Otóż: zostałem złapany przez kontrolera za jazdę bez ważnego biletu MPK (sytuacja wyjątkowa, ale trudno, stało się). Było to dnia 15.10.2009r. Parę dni temu 19.11.2010r. dostałem Nakaz Zapłaty z sądu wraz z odpisem pozwu złożonego dnia 26.10.2010r.(ponad rok po otrzymaniu "mandatu"), w którym jako materiał dowodowy widnieje między innymi "Wezwanie przedsądowe wraz z dowodem doręczenia". Jednak wezwania tego nie odebrałem, gdyż nie było mnie wówczas dłuższy czas w domu, a gdy po powrocie znalazłem w skrzynce awizo, upłynął już termin odbioru przesyłki. Wiem, że zgodnie z prawem przewozowym art. 77, wezwanie do opłaty dodatkowej przedawnia się z upływem roku. I teraz pojawia się pytanie:

Czy przedsądowe wezwanie do zapłaty, którego nie odebrałem i tym samym na oczy nie widziałem, zawiesza czas biegu przedawnienia? I czy w związku z tym nie mogę złożyć sprzeciwu pod zarzutem przedawnienia, gdyż jego termin nastąpi dopiero po upływie 1roku + 3miesięcy (czas zawieszenia biegu przedawnienia)?

Z góry dziękuję za odpowiedź.
Pozdrawiam!

Dzięki za odpowiedź.
Wgłębiłem się teraz nieco bardziej w art.77 Prawa Przewozowego i zaniepokoiła mnie jeszcze jedna rzecz. Otóż jest tam napisane:
"Przedawnienie biegnie dla roszczeń z tytułu: zapłaty lub zwrotu należności - od dnia zapłaty, a gdy jej nie było - od dnia, w którym powinna była nastąpić"
I teraz pytanie:
Czy dzień w którym opłata powinna była nastąpić to dzień wykonania przejazdu (dzień w którym powinienem był skasować bilet i tym samym uiścić opłatę za przejazd), czy może dzień w którym mija 14 dni, które miałem na zapłatę opłaty dodatkowej? W moim przypadku jest to bardzo istotne, gdyż od dnia przejazdu do dnia złożenia pozwu minął ponad rok, jednak jeśliby liczyć od 14 dnia po otrzymaniu "mandatu" to rok minął dopiero 29.10.10, czyli 3 dni po złożeniu pozwu...

Powrót