jazda bez biletu

• Autor wątku Autor wątku alutka232
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

alutka232

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
witam.żekomo w 2001 roku jechałam autobusem nie mając biletu i dostałam mandat.trzy dni temu przeszedł mi list z nakazem uregulowania mandatu wraz z odsetkami za te kilka lat.wcześniej żadnych powiadomień nie dostałam.proszę o pomoc. chciałabym dowiedzieć się po jakim czasie przedawnia się sprawa odnośnie jazdy autobusem bez biletu. dlaczego napisałam żekomo ponieważ nie jechałam tym autobusem ponieważ w tym okresie przebywałam poza granicami kraju, poza tym na kopercie imię i nazwisko się tylko zgadzało adres był przekręcony.

Przyszedł list. Jaki list? Z Sądu?

przeszedł list bez potwierdzenia odbioru z firmy ściągającej długi

Przyszedł list polecony, zwykły? Jaka to firma? Prawdopodobnie z uwagi na to, że roszczenie mogło ulec przedawnieniu, wierzytelność została sprzedana firmie windykacyjnej.

list zwykły a firma to intrum justitia

Zignorować. Tylko trzeba być czujnym w razie, gdyby przyszedł do domu za kilka lat (miesięcy?) nakaz zapłaty, by odpowiednio szybko podnieść zarzut przedawnienia.

od 27 czerwca 2001 minęło troszkę lat więc sprawa jest już przedawniona.to przyszedł list właśnie z nakazem zapłaty.

Skąd przyszedł list?
Od firmy windykacyjnej z wezwaniem do zapłaty?

Czy z Sądu z NAKAZEM ZAPŁATY?

To ogromna różnica.

Jeśli to pierwsze to polecam odpowiedzieć i podnieść zarzut przedawnienia.

Dołączę się do tematu - jestem w podobnej sytuacji z tym, że zostałem wpisany do krajowego rejestru długów - uniemożliwia mi to zaciągnięcie kredytu bankowego. W jaki sposób moge wystapic do firmy aby umorzyła kwotę ktora jestem winien tak abym został skreślony z KRD? Dodam, że sprawa wystawienia mandatu za jazdę bez biletu miała miejsce w 2003r a wpis do KRD miał miejsce w 2007r.

a moge rościć o uniżenie sprawy w sądzie w związku z przedawnieniem? Czy to by oznaczało przerwanie okresu przedawnienia?

No nie ma. Ale chce doprowadzić do wygaśnięcia roszczenia a co za tym idzie usunięcie wpisy w KRD.

czy jest jakis czas po jakim sprawa usunięcia z KRD sama sie załatwi? Bo chyba nie jestem skazany na ta uciążliwość do grobowej deski.

A gdyby przewoźnik wystąpił do sądu a ja bym sie powołał na przedawniwnie to roszczenie wygaśnie? Jeśli tak to w jaki sposób sprowokować przewoźnika do wstąpienia na drogę sądową?

mylisz sie roszczenie nigdy nie wygasnie chyba ze zaplacisz.Przedawnienie jest tylko dla sadu ze nie moze nakazac zaplacic a dlug bedzie zawsze wie jak chcesz miec czyste konto to zostaje zaplacic nic innego nie wymyslisz

Serdecznie dziekuje za info.

witam. ja jeszcze raz z tym samym problemem.nie dostałam jeszcze do tego czasu wezwania do zapłaty tego długu ani od firmy windykacyjnej ani z sądu. nadal przychodzą pisma zastraszające z firmy windykacyjnej. czy mogę w tym momencie napisać im pismo o przedawnieniu sprawy?? czy czekać aż przyślą ten nakaz zapłaty??

Powrót